Preventivno-edukativni program „KLIK- navika odgovornog ponašanja“

 

 

U cestovnom je prometu Republika Hrvatska visoko rizična zemlja. Među 28 zemalja Europske unije, s 82 poginula na milijun stanovnika (2015. godine) zauzima 25 mjesto po nesigurnosti. U Biltenu sigurnosti cestovnog prometa u statistici stradavanja na cestama 2015. godine navedeno je da od 164 smrtno stradalih vozača i putnika u osobnim vozilima njih 65 ili čak 39,6 % nije koristilo sigurnosni pojas. Ovi podaci između ostalog dokazuju da je nevezanje sigurnosnog pojasa čin opasnog, neodgovornog i nekulturnog ponašanja koji se reflektira u odnosu prema: 

·      vlastitoj obitelji i prijateljima,

·      drugim sudionicima u prometu,

·      službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu te

·      zajednici koja snosi gubitke i troškove nastale uslijed stradanja.

Fakultet prometnih znanosti proveo je 2015. godine istraživanje o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa u prometu u Republici Hrvatskoj. Rezultati su zabrinjavajući. Tek 62 % vozača i suvozača osobnih vozila koristi sigurnosni pojas tj. 38 % ih nije vezano sigurnosnim pojasom. Putnici na stražnjim sjedalima u preko 90 % slučajeva nisu vezani. Uočene su bitne razlike u korištenju pojasa na pojedinim kategorijama cesta:

·         Autocesta                    76 %- 79 %

·         Državna cesta            60 %- 68 %

·         Županijska cesta        50 %- 56 %

·         Gradske ceste            54 %- 57 %

·         Lokalne ceste             45 %- 51 %

 

Polazište preventivno edukativnog programa „KLIK

Za razliku od većeg broja programa iz područja sigurnosti cestovnog prometa namijenjenog edukaciji predškolske i školske djece, srednjoškolska populacija do sada nije sustavno obuhvaćena projektima iz područja sigurnosti cestovnog prometa.

Poznato je da su adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim  pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Ta se životna faza odlikuje konsolidiranjem mentalnog života, kristalizacijom stavova i mišljenja te posebno racionalnim mentalnim sazrijevanjem. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu. Posljedice se vide kroz statistiku stradavanja-mladih, od 15. do 24. godine života, najugroženija su skupina sudionika u prometu.

Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Projekt djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima) i u vertikalnom smislu (utjecaj na eventualno neodgovorne roditelje – vozače).

 

Program „KLIK“ 2016. godine

 

Tijekom drugog polugodišta školske godine 2015./2016. i prvog polugodišta školske godine 2016./2017. program je realiziran u 9 županija uključujući grad Zagreb. Stručnjaci HAK-a su tijekom 55 radnih dana u 49 srednjih škola i gimnazija i na Fakultetu prometnih znanosti održali jedno ili više predavanja (do 4 predavanja) i praktične vježbe za 4071 učenika.

Sadržaji programa realizirani se za svaku grupu u trajanju od dva školska sata.

Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, kroz interaktivno predavanje objašnjavaju učenicima smisao i svrsishodnost sigurnosnog pojasa u prometu. Kroz životne primjere i priče obrazlažu kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, nego i element opće i osobne kulture. Učenici, studenti i profesori tom prigodom su se pridružili globalnoj kampanji #SaveKidsLive. Oni su svojim su potpisima, koji su poslani su u Ujedinjene narode, podržali akciju sa željom da se smanji stradanje djece u prometu.

Za vrijeme drugog školskog sata instruktori i demonstratori HAK-a i autoklubova  učenicima prezentiraju efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatorima prevrtanja  i sudara.

 

Treba naglasiti dvije činjenice-

1.      HAK je 2016. „KLIK“ realizirao u cijelosti svojim sredstvima,

2.      za škole realizacija programa je besplatna.

HAK je 2016. godine program „KLIK“  ostvario u suradnji s četrnaest autoklubova: AK Marsonia, AK Nova Gradiška, AK Virovitica, AK Varaždin, AK Čakovec, AK Ludbreg, AK Koprivnica, AK Križevci, AK Sveučilište; AK Zadar, AK Rijeka, AK Pazin, AK Pula i AK Siget.

 

Idemo dalje…

 

Svi partneri, škole i autoklubovi ocijenili su projekt najvišom ocjenom. Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova – policijskih  postaja, policijskih uprava i ravnateljstva policije također su s oduševljenjem komentirali sadržaj i način provedbe projekta i zaključili da će pripomoći smanjenju stradanja u prometu. Profesori i ravnatelji škola iskazali su interes da i sljedeće godine još već broj njihovih učenika prođe edukaciju. Ostvareni rezultati obvezuju HAK da zbog sigurnosti mladih nastavi započeto.

Zbog toga, pozivamo predstavnike škola (ravnatelje, pedagoge i dr,) da kontaktiraju   autoklubove u svom okruženju ili HAK (viduka@hak.hr) te dogovore termine za preventivno-edukativno program „KLIK“ u njihovoj školi.      

Galerija fotografija

Program 'KLIK'-Nova Gradiška Program 'KLIK'-Slavonski Brod Program 'KLIK'-Tehnička škola,Čakovec Program 'KLIK'-Varaždin Program 'KLIK'-Križevci Program 'KLIK'-Škola za cestovni promet, Zagreb u AK Siget Program 'KLIK'-Klasična gimnazija,Zagreb Program 'KLIK'-Prelog Program 'KLIK'-Ludbreg Program 'KLIK'-Zadar Program 'KLIK'-Pula Program 'KLIK'-Varaždin Program 'KLIK'-Druga gimnazija, Varaždin Program 'KLIK'-Klasična gimnazija, Pazin