Završen prvi trening eko vožnje za službene vozače grada Zagreba

Objavljeno: 26.1.2012.

U sklopu europskog projekta ECOWILL, projekta koji ima za cilj popularizirati eko vožnju, kao modernu i inteligentnu tehniku vožnju, petero instruktora HAK-a je uspješno obučilo i završilo s prvim treningom eko vožnje za 30 službenih vozača Grada Zagreba.

Teorijski dio treninga eko vožnje završen je krajem prošle godine dok je praktični dio treninga eko vožnje završen 21. siječnja ove godine.

Ovim događajem ujedno se obilježava početak Nacionalne kampanje eko vožnje, kojom se želi podići razina svijesti o pozitivnim učincima eko vožnje, a koja može znatno doprinijeti smanjenju potrošnje goriva i negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, uz istovremeno povećanje sigurnosti te ugodnosti u vožnji.

Projekt obuke vozača podržali su na predstavljanju pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj gospodin Marijan Maras, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar dr.sc. Goran Granić te voditelj HAK-ova Sektora za vozače dr.sc. Sinan Alispahić.

„Profesionalni vozači osobnih automobila, poput službenih vozača poglavarstva Grada Zagreba, posebno su zahtjevna skupina vozača za provedbu treninga eko vožnje, s obzirom da posjeduju ogromno vozačko iskustvo i navike duboko ukorijenjene u svakodnevnu tehniku vožnje. Stoga se spomenutu skupinu vozača, treningom eko vožnje, želi afirmirati da aktivno počne promišljati o navikama i odgovornostima koje unosimo prilikom sjedanja za upravljače naših automobila“, istaknuo je dr. sc. Sinan Alispahić.

„Upravo Grad Zagreb predstavlja svojevrsno ogledalo građanima te je zbog toga od izuzetne važnosti birati poruke koje se žele poslati građanstvu. Vašim odazivom na današnji trening eko vožnje, postajete pioniri pozitivnih promjena, promjena kojima se želi potaknuti sve sudionike u prometu da vlastitim primjerom postanu agenti održive mobilnosti“, nadodao je Dino Novosel, voditelj ECOWILL projekta za Hrvatsku.