Od 31. ožujka ljetno računanje vremena, kao i prestanak obaveze kratkih svjetala danju

Pripremite se za ljetne uvjete vožnje

Objavljeno: 18.3.2013.

Dolaskom toplih dana potrebno je obaviti pregled i određene radove na automobilu. Pojedini specijalizirani servisi organiziraju akcije priprema vozila za ljeto uz akcijske cijene i tom prilikom provjeravaju ispravnost i funkcionalnost važnijih sklopova automobila.

Oni koji nisu u mogućnosti platiti tu uslugu mogu i sami dosta učiniti za svoj automobil, pogotovu ako preko zime nemaju garažu ili stalno mjesto za parkiranje nego svoj automobil parkiraju na mjesto koje je tog trenutka slobodno, a to je u većini slučajeva u lokvi vode u snijegu ili pak ispod drveća.

Hrvatski autoklub pruža vam par savjeta kako pripremiti vašeg limenog ljubimca za toplije dane:

  • Pranje automobila vanjsko i unutarnje: odstranjivanje svih nakupina tijekom zime (lišće u odvodnim kanalima karoserije, ostatci soli ispod blatobrana i lajsni) radi zaštite laka i sprečavanje pojave korozije
  • Podmazivanje zaptivnih guma vrata i svih brava: dobro oprati i osušiti gumene brtve vrata i premazati ih s glicerinskim uljem, podmazati mehanizme brava vrata, prtljažnika i poklopca motora.
  • Akumulator: provjera elektrolita (čepovi ili magično oko), čišćenje klema, kontrola napon punjenja.
  • Motor: izmjena ulje i filter, provjera razvodnog i prijenosnog remenja (intervali, ispucalost, oštećenja).
  • Ovjes: spone i krajnici, amortizeri, ležajevi, geometrija. Ispravnost geometrije vozila (raspon, zatura i nagiba) vrlo je važna za dobra vozna svojstva automobila, te trajnost guma, krajnika i ležajeva kotača.
  • Spojka: ovisi o uvjetima vožnje i kvaliteti vozača, podešenost slobodnog hoda, ispravnost lamele.
  • Kočnice: provjera kočenjem na pravcu pri brzini oko 30 km/h, nivo ulja i postotak vlage u ulju.
  • Hlađenje: rashladna tekućina zimi sprječava smrzavanje, ljeti otežava prokuhavanje i štiti sustav od korozije (točka smrzavanja, curenje tekućine, ispucalost crijeva, obujmice).
  • Ventilacija: Odvodi / ventilacijiski kanali, poluge za uklučenje hlađenja, ventilator, filter peludi, ispravnost klime, dezinfekcija.
  • Brisači: tijekom hladnih dana barem jednom vam se dogodilo da ste uključili brisče dok je šajba bila zaleđena. provjera i po potrebi zamjena metlica brisača.
  • Gume: ispravnost, izbalansiranost, ljetne ili univerzalne, tlak u gumama provjeravati kad je guma hladna ili za 0,3 b više napuhati ako je guma topla. Zimske gume možete zamijeniti ljetnim kada je temperatura zraka 7°C. Nema određenog pravila u kojeg je to datuma u proljeće već prateći najave vremenskih uvjeta tome se prilagodite. Imajući u vidu vrlo promjenivu ćud vremenskih uvjeta prilagodite i svoju opremu u automobilu zakonskim odredbama (kao što su lanci u autu)
  • Ispušni sustav: Potrebno je detaljno pregledati sve cijevi i lonce (koroziju, katalizator, prpusnost sustava provjeriti pomoću štopanja izlaza).
  • Električna instalacija i signalizacija: Ispravnost svjetlosnih uređaja bitna je za sigurnost vožnje. Pregledati ispravnost svih žarulja i sjenila, te ih po potrebi zamijeniti. Kontrolirati i po potrebi podesiti nagib i dužinu svjetlosnog snopa prednjih farova. Provjeriti elektro pokretač. Po intenzitetu svjetlosnih uređaja (u ‘leru’) može se procijeniti i ispravnost električne instalacije - akumulatora, alternatora i elektropokretača.

Ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena u 2013. godini počinje 31. ožujka u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s.

Tada, 31. ožujka, prestaje i obveza vožnje automobilom s upaljenim svjetlima danju.

No, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), člankom 102. propisano je da: na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Dolaskom ljepšeg vremena u prometu na cestama prisutan je i veći broj biciklista, mopedista i motociklista, policija i Hrvatski autoklub upozoravaju vozače ostalih vozila da, prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, moraju voditi više računa upravo o ovim kategorijama sudionika u prometu i ne oduzimaju im prednost prolaska na raskrižjima.

Posebna dnevna svjetla, koja imaju samo neki novi automobili unatrag godine dana, koriste se isključivo po danu i u tom slučaju ne koristite standardna kratka (oborena svjetla). Međutim po noći dnevna svjetla valja gasiti i koristiti, kao i do sada, oborena (kratka) svjetla na svom vozilu.