Prometna prognoza za predstojeći vikend

Objavljeno: 17.6.2014.

Budući da je blagdan Tijelova u četvrtak, 19. lipnja, a Dan državnosti u srijedu 25. lipnja, mnogi će ih spojiti s vikendom i provesti nekoliko dana na odmoru, uglavnom putujući u smjeru Jadrana.

Pojačan promet očekuje se već u srijedu, 18. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima, te na prigradskim cestama, ali i na glavnim cestovnim pravcima osobito na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. U popodnevnim satima promet će jačati i na graničnim prijelazima osobito iz smjera Slovenije (Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija). Promet će jačati i na ostalim autocestama na A2 Zagreb-Macelj, A4 Zagreb-Goričan kao i na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora, a najviše će se osjetiti na naplatnim postajama autocesta naplatnim postajama Zaprešić, Lučko, Rugvica i Sveta Helena.

Povremeno gust promet očekuje se i na državnim cestama D1 između Zagreba i Karlovca. Poteškoće i vožnja u kolonama bit će na dionici Korenica-Debelo Brdo (D1) gdje je zbog opsežnih radova promet reguliran semaforima i gdje se na jednom dijelu ceste vozi makadamom.

Zbog blagdana Tijelova, zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će u srijedu, 18. lipnja od 15 do 23 sata i na sam blagdan, 19. lipnja od 14 do 23 sata. Budući da je praznik Dan antifašističke borbe u nedjelju, 22. lipnja, zabrana će biti i u petak, 20. lipnja od 15 do 23 sata.

Nakon 15. lipnja ponovno počinju uobičajene ljetne zabrane za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, što znači da se zabrana produžuje i na subotu, 21. lipnja, od 4 do 14 sati, kao i na nedjelju, 22. lipnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj) pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Posljednjeg dana produženoga vikenda, u nedjelju 22. lipnja, pojačan promet bit će cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima na svim glavnim cestovnim pravcima. U popodnevnim satima gužve i čekanja očekujemo na naplatnim postajama Rugvica (A3), Lučko (A1), Sveta Helena (A4) te Zaprešić i Trakošćan (A2).

Povremeno, vrlo gust promet bit će na Istarskom ipsilonu (od Buja do granice i od Pule do Vodnjana) te na D8, Jadranskoj (posebice od Omiša do Kaštela) i D1, Ličkoj magistrali (uglavnom od Korenice do Karlovca). Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Nađemo li se u koloni ili prometnom čepu, vozimo bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina.

Mehaničari i vozači Hrvatskog autoluba dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, +385/1/1987 iz inozemstva, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. O stanju u cestovnom prometu vozači se u dane blagdana mogu informirati pozivom na 072/777-777, praćenjem novosti na HR2 pomoću RDS signala, putem web-stranice www.hak.hr, Facebook stranici te na zaslonima pametnih telefona.