Prometna prognoza za 07.-09. kolovoza 2015.

Objavljeno: 4.8.2015.

Bili smo svjedoci iznimno gustog prometa tijekom protekle subote, 1. kolovoza na našim prometnicama. Tako će, zasigurno biti i ovaj vikend. S naglaskom na mnogobrojnim gostima iz Italije koji su već krenuli na našu obalu. 

PROMETNA PROGNOZA

Već od petka, 7. kolovoza, u poslijepodnevnim satima, jačat će promet u smjeru mora, na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb, ali i na autocesti A3 Bregana-Lipovac. Gužve ponovno očekujemo na graničnim prijelazima, osobito na Maclju, Bregani i Kaštelu na ulasku, a na Bajakovu, Metkoviću i Karasovićima na izlasku iz zemlje. 

            Iznimno pojačan promet uz česte zastoje očekujemo u subotu, 8. kolovoza od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najznačajnije gužve koje ponovno će biti na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i autoceste A2 Zagreb-Macelj, bit će od 6 do 15 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 9 do 20 sati.

Tijekom subotnje gužve, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo subotom, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima. 

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj potrajat će do večernjih sati. 

Zastoji i vožnja u koloni mogući su na dijelovima gdje je zbog radova postavljena privremena prometna signalizacija. Na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Jakuševec i na čvoru Jankomir, te na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin. Na državnim cestama radovi gdje bi moglo biti najviše problema su na Ličkoj magistrali u Prijeboju i na Jadranskoj magistali kod Bibinja.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Gužve se u povratku očekuju u subotu, 8. kolovoza i nedjelju, 9. kolovoza, tijekom cijelog dana (od 10 do 20 sati) na svim cestovnim pravcima iz smjera mora prema unutrašnjosti. Poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1), na Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari).

Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari i http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a možete ih pročitati i na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba !