Zagrebački energetski tjedan 2011.

Ekološka vožnja štedi gorivo i smanjuje broj prometnih nesreća

Objavljeno: 8.4.2011.

U Hrvatskom autoklubu predstavljen projekt ekološke vožnje i ponašanja vozača

U Hrvatskom autoklubu u četvrtak je u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna održan okrugli stol na kojem je predstavljen projekt ekološke vožnje i ponašanja.

Zagrebački energetski tjedan naziv je niza događanja kojima je bio cilj upozoriti na racionalniju uporabu energije, uštede u njezinoj potrošnji i sukladno tome, smanjenje emisiju štetnih plinova. Povodom toga je u Hrvatskom autoklubu održan i okrugli stol uz sudjelovanje predstavnika Grada Zagreba, Fonda za zaštitu okoliša, Energetskog instituta Hrvoje Požar i Hrvatskog autokluba. Fokus je bio upravo na smanjenju štetnih emisija u sferi cestovnog prometa.

Dino Novosel s Instituta Hrvoje Požar predstavio je projekt Eco Will, koji primjenjuje 13 zemalja, a Hrvatska je jedina od njih koja nije članica Europske unije. Radi se o stručnom programu, koji promovira ekološku vožnju, u čijoj realizaciji sudjeluje i Hrvatski autoklub.

S ovim programom omogućeno je smanjenje potrošnje goriva do 15 posto, a povećanje sigurnosti u prometu, odnosno smanjenje broja prometnih nesreća i do 40 posto – rekao je Dino Novosel.

Program uključuje jednodnevnu edukaciju, a već je na tragu onoga što već godinama zagovara Hrvatski autoklub.

U ime HAK-a na skupu je govorio dr. sc. Sinan Alispahić, rukovoditelj Sektora za vozače, koji je predstavio rezultate prošlogodišnjeg uspješnog pilot-programa ekološke vožnje na zagrebačkom Jarunu. Tada je na stazi dugoj 6,3 kilometra više od trideset ljudi imalo priliku voziti automobil, prvo po vlastitim iskustvima, a potom i po pravilima eko vožnje te dobiti povratnu informaciju o tome kako unaprijediti vještinu ekološke vožnje. Putem web stranica Hrvatskog autokluba provedena je prigodna anketa.

Rezultati su pokazali da ekološka vožnja omogućava velike uštede, od 18 do čak 50 posto u potrošnji goriva – objasnio je dr. sc. Sinan Alispahić.

Najdiscipliniraniji ekološki vozači mogu na 15 tisuća kilometara uštedjeti čak i do 9.000 kuna za troškove goriva. Predstavnik HAK-a naglasio je da je u pripremi i Nacionalna kampanja koja će promovirati pravila eko-vožnje i pokušati ih približiti svim vozačima.

Pomoćnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mr. sc. Marija Šćulac Domac spomenula je da u neposrednoj potrošnji energije u Hrvatskoj promet čini 33 posto, a prema istraživanju iz 2009. godine od te brojke čak 89,1 posto otpada na cestovni promet. Fond je sufinancirao mnoge projekte kojima je za cilj poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje potrošnje energije, a među ostalim sa 80 milijuna kuna pomogao je u obnovi voznog parka 418 hrvatskih autoprijevoznika, koji su zamijenili stara vozila onima koji udovoljavaju Euro 5 normi.

Mr. sc. Nenad Zuber iz HAK-a predstavio je akciju Učinimo aute zelenima (Make Cars Green), koju su provodili Svjetska automobilistička organizacija FIA i nacionalni autoklubovi, među njima i HAK, a u Hrvatskoj akciju je sufinancirao Fond. U izlaganju je istaknuo da je predviđeno kako će se broj vozila u svijetu u sljedećih 20 godina povećati sa sadašnjih 600 milijuna na 1,2 milijarde.

Istaknute su još i brojne druge ideje, poput onih da bi i razne institucije, lokalne i državne uprave trebale pružati primjer građanima nabavkom ekološki prihvatljivijih automobila, da su države poput Španjolske dodatno smanjile maksimalnu brzinu na autocestama kako bi reagirale na povećanje cijene naftnih derivata, odnosno smanjenje potrošnje goriva i troškova...

Pravila eko vožnje – savjeti vozačima

  • Pravodobno planirajte svoje putovanje
  • Izbjegavajte zagrijavanje motora prije polaska
  • Izbjegavajte rad motora u neutralnom hodu
  • Čim prije mijenjajte u višu brzinu
  • Vozite pri niskom broju okretaja motora
  • Ubrzavajte i usporavajte nježno i kočite pravovremeno
  • Izbjegavajte nagla kočenja
  • Što je moguće češće kočite motorom
  • Koristite dodatne uređaje i opremu u automobilu (pokazivač broja okretaja, putno računalo, tempomat, ekonometar, ograničivač brzine...)
  • Racionalno koristite klima uređaj u vozilu
  • Uklonite nepotreban teret s krova automobila
  • Tijekom vožnje predviđajte odvijanje prometa
  • Redovito provjeravajte propisani tlak zraka u gumama

Repozitorij