HAK očekuje poteškoće u prometu 30. srpnja u Sloveniji

Objavljeno: 25.7.2016.

U subotu, 30. srpnja u susjednu nam Sloveniju dolazi ruski predsjednik Putin zbog svečanosti koja će se održavati u Ruskoj kapelici. Očekuju se velike poteškoće u prometu na području Ljubljane i sjeverne Slovenije.

Hrvatski autoklub ima najave kako će se na tom području zatvarati autocesta A2 između Ljubljane i tunela Karavanke kao i sam tunel, na dulji ili kraći period zbog prolaska zaštićenih osoba. Promet će biti omogućen paralelnim prometnim pravcima.

Istovremeno riječ je o vikendu – pravoj špici turističke sezone jer krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza počinju praznici u dijelu Njemačke (područje Bavarske i Baden Württemberga) i u Italiji, a i mnogi Hrvati će se tog vikenda otputiti na svoja ljetna odredišta.

Prometno-informacijski centar u Sloveniji savjetuje vozačima koji voze iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj da putuju prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.

Na našim prometnicama ponovno očekujemo gužve i zastoje na autocestama, a osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj obilaznici (A3), na naplatama Lučko, Sveta Helena i Zaprešić, na graničnim prijelazima, u trajektnim pristaništima i lukama. No zbog zatvaranja pojedinih cesta u Sloveniji i preusmjeravanje prometa na druge cestovne pravce teško je savjetovati domaćim turistima kad točno krenuti na putovanje i što na svom putu mogu očekivati.

Informirajte se! Uoči predstojećeg vikenda najvažnije će biti pravovremeno se informirati o stanju u prometu na dionicama kojima će se prometovati. Informacije će se moći naći na web-stranicama Hrvatskog autokluba), na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone, kao i na broju telefona 072 777 777.

Svima koji u subotu, 30. srpnja iz Hrvatske planiraju put prema sjevernoj Europi savjetujemo da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji.


Kliknite za uvećani prikaz

Ako se prometuje prema sjeveru Europe, savjetujemo izbjegavanje dionice od Zagreba preko graničnog prijelaza Bregana prema Ljubljani, odnosno područje oko Ljubljane.

Zbog zatvaranja cesta i pojačanog priljeva vozila, bit će onemogućeno prometovanje prema zračnoj luci na Brniku. Putnicima koji taj dan imaju zakazane letove savjetujemo raniji polazak prema toj zračnoj luci u Sloveniji.

Sve informacije o zatvaranjima prometnica mogu se pronaći na internetskim stranicama slovenskog Prometno-informacijskog centra, a dio informacija bit će i na stranicama Hrvatskog autokluba.

 

Sretan put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba