Sigurno u prometu

Natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila

Ovu prometno edukativnu akciju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecanje „Sigurno u prometu“ provodi se za učenike osnovnih škola s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom.

Natjecanje se sastoji od teorijskog dijela natjecanja (provjere znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima) te prektičnog dijela natjecanja (upravljanje biciklom prema točno utvrđenom sadržaju). Natjecanje učenika u dobi od 10 do 12 godina određeno je Pravilnikom o provedbi natjecanja „Sigurno u prometu“ koji je donio Upravni odbor Hrvatskog autokluba i koji je usklađen s europskim pravilima natjecanja FIA klubova. 

Natjecanja se provode na više razina. Najprije se održavaju školska natjecanja učenika za izbor ekipe lokalnog autokluba. Pobjednička ekipa od dvije djevojčice i dva dječaka upućuje se na natjecanje na županijskoj razini za ekipu temeljnog autokluba. Županijska natjecanja organiziraju temeljni autoklubovi. Testove za županijska natjecanja priprema Hrvatski autoklub. Ekipe temeljnih autoklubova (dvije djevojčice i dva dječaka) natječu se na državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub. Svake se godine u ovoj prometno edukativnoj akciji obuhvati više tisuća osnovnoškolske djece.

Svake se godine temeljni autoklubovi kandidiraju za nositelja i organizatora državnog natjecanja, a gdje će se održati natjecanje – određuje Hrvatski autoklub. Na državnom natjecanju sudjeluju ekipe svih županjija i Grada Zagreba.

Državno natjecanje se provodi na temelju Pravilnika o provedbi natjecanja „Sigurno u prometu“ i to u dva dijela:

  1. Teorijski dio natjecanja – poznavanje prometnih propisa, prometnih znakova, i prepoznavanja opasnosti u prometu
  2. Praktični dio – izvršenje određenih zadataka biciklom na elementima vježbališta

Testove za državno natjecanje i elemente na vježbalištu priprema i određuje Hrvatski autoklub. Vrednovanje rezultata propisano je odredbama istoga Pravilnika. Natjecanje organizira i provodi državno povjerenstvo koje imenuje ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa.

Prijave za natjecanje i samo natjecanje se provode putem aplikacije "Sigurno u prometu", dostupne na adresi https://sup.hak.hr/ (za prijavu je potreban važeći CARNet korisnički račun).

Održana natjecanja

Godina Broj Mjesto Godina Broj Mjesto
1993. 1. Pula (samo tri ekipe: Zagreba, Pule i Varaždina) 2004. 12. Split
1994. 2. Pula 2005. 13. Čakovec
1995. 3. Rovinj 2006. 14. Biograd n/m
1996. 4. Poreč 2007. 15. Pula
1997. 5. Zadar 2008. 16. Split
1998. 6. Vinkovci 2009. 17. Vukovar
1999. 7. Pula 2010. 18. Zadar
2000. 8. Biograd n/m 2011. 19. Pula
2001. 9. Zagreb + FIA europsko natjecanje 2012. 20. Slavonski Brod
2002. 10. Rovinj 2013. 21. Zadar
2003. 11. Zadar 2014. 22. Rovinj
      2015. 23. Zadar


Galerija fotografija

Sigurno i vješto u prometu Sigurno i vješto u prometu Sigurno i vješto u prometu Sigurno i vješto u prometu
Sigurno i vješto u prometu Sigurno i vješto u prometu Sigurno i vješto u prometu

  • Karta

  • Planer

Pretraživanje karte

npr. Avenija Dubrovnik 44, Zagreb

Planiranje putovanja

do

Kamere

Gore
Dolje
  • Učitavam...
Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo u korištenju ovih web-stranica, na Vaše računalo pohranjujemo tzv. kolačiće (cookies). Više informacija