EuroRAP

Ocjena Jadranske turističke ceste – državna cesta 8

EuroRAP (The European Road Assessment Programme) razvio je sustav procjene sigurnosti cestovne infrastrukture pojedinih segmenata ceste. Razina sigurnosti ispitanih cesta određuje se pomoću sigurnosnih zvjezdica pri čemu jedna zvjezdica označava visokorizičnu cestu za korisnike, dok pet zvjezdica određuje niskorizični utjecaj cestovne infrastrukture na korisnike ceste. HAK  je nositelj licence za provođenje inspekcija prema EuroRAP protokolima, a Fakultet prometnih znanosti tehnički partner.

U UN desetljeću sigurnosti cestovnog programa (2011-2020) Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH prihvatio je provođenje sveobuhvatnih istraživanja cestovne infrastrukture.  Tijekom 2014. godine snimljena je Jadranska turistička cesta- državna cesta broj 8 te su obrađeni podaci po RPS (Road Protection Score) metodologiji. Na temelju specijalnog softwera za analizu podataka ViDA™ (https://vida.irap.org/hr) bilo je moguće identificirati opasne, odnosno, visoko rizične segmente državne ceste D8. Rezultati su zabrinjavajući. Cesta je ocijenjena izrazito opasna za motocikliste, pješake, vozače i putnike u vozilu.

Cestovni segmenti izrazito visoke razine rizika za nastanak prometne nesreće su za vozače i putnike u vozilu identificirani na gotovo 1/4 ukupne duljine Jadranske magistrale (vidi kartu). Situacija za motocikliste i pješake još je gora. Više od 4/5 dionica ceste D8 nalazi se ispod prihvatljive razine rizika za motocikliste, dok je za pješake velika opasnost od teškog i smrtnog stradavanja utvrđena na čak oko 9/10 ukupne duljine promatrane ceste!

Ovakvi poražavajući rezultati nedvosmisleno ukazuju na nužnost hitnog investiranja u provođenje odgovarajućih mjera sanacije utvrđenih u investicijskom planom za povećanje razine sigurnosti cestovne infrastrukture (SRIP planu). Procijenjeni troškovi sanacije svih opasnih mjesta na Jadranskoj magistrali iznose 311.222.011,00 kn. Ukoliko se provedu definirane protumjere nadogradnje i rekonstrukcije promatrane cestovne mreže, predviđeno je da će se tijekom 20 godina spriječiti ukupno 2082 prometne nesreće sa smrtnim i teškim ozljedama.

Opširnije ...

 

EuroRAP

 

 

Cjelovito izvješće o razinama rizika na državnoj cesti 8