Prometna prognoza za vikend 29. do 31. srpnja 2016.

Objavljeno: 27.7.2016.

Posljednjeg vikenda u srpnju, kao i proteklih godina na našim cestama očekujemo najveći broj turista, što znači još veće gužve nego tijekom ostalih vikenda u mjesecu.

Ovaj vikend bit će obilježen cjelodnevnim značajnim gužvama i kolonama na našim cestama, graničnim prijelazima, trajektnim pristaništima i lukama kao i u blizini turističkih gradova na obali.

S krajem vikenda završava škola u nekoliko pokrajina u Njemačkoj, a 1. kolovoza označava početak Ferragosta u Italiji, odakle će se prema Jadranu uputiti velik broj turista.
Još će jedan događaj obilježiti ovaj vikend, odnosno subotu, 30. srpnja, a to je posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji o čemu se više može naći na našim stranicama. Zbog dijela cesta koje će biti zatvorene na području sjeverne Slovenije i Ljubljane, mnogi će turisti birati alternativne pravce prema Hrvatskoj, odnosno iz Hrvatske prema Europi.

PROMETNA PROGNOZA

U petak, 29. srpnja očekujemo gust promet u popodnevnim satima prema moru, ali također i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka.

Subotu, 30. srpnja obilježiti će kolone već od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, a potom i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, osobito između Zagreba i Bosiljeva, te A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora. Na naplatnim postajama Zaprešić (A2) i Sveta Helena (A4) kolone očekujemo već od 6 sati, koje će se zatim slijevati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj postaji Lučko.

Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu, u smjeru mora bit će od 5 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati. Osim na Lučkom, gužve se očekuju i na Istarskom ipsilonu, iz smjera graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.  

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje će bi trebale potrajati do večernjih sati.

Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Na većini graničnih prijelaza očekujemo čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Mađarskom (Goričan), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Već od petka moguća su dugotrajna čekanja na izlasku na graničnom prijelazu sa Srbijom na Bajakovu, što će potrajati tijekom cijelog vikenda.  

U povratku promet će biti gust u subotu i nedjelju od 10 do 20 sati na svim cestovnim pravcima iz smjera mora prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Svima koji u subotu, 30. srpnja iz Hrvatske planiraju put prema sjevernoj Europi savjetujemo da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji. Prikaz cestovnih pravaca koji predlažemo kao obilazak može se naći na našoj karti.


ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa.


SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari). Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u subotu, u popodnevnim ili večernjim satima kada će temperature biti niže, a i promet će biti nešto rjeđi, ili u nedjelju u ranim jutarnjim satima. Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

Domaći turisti mogu, umjesto autocesta voziti starim provjerenim pravcima kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a možete ih pročitati i na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).


Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba !