Prometna prognoza za vikend 27.-29. srpnja 2018. godine

Objavljeno: 27.7.2018.

PROMETNA PROGNOZA

Posljednjeg vikenda u srpnju značajno jačanje prometa očekujemo već od danas, petka 27. srpnja, dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 28. srpnja od najranijih jutarnjih sati. Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, a osim njih, mnogi građani Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenut će na ljetni odmor. Kao i prethodnih vikenda, našim građanima savjetujemo da izbjegavaju putovanje upravo tijekom subote i nedjelje.

Danas očekujemo gužvu na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s značajnim čak i višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, a osobito na Bajakovu i Tovarniku.  

U subotu, 28. srpnjavrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima. Česta zaustavljanja i iznimno usporen promet bit će na sljedećim mjestima:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2, zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
  • Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, ispred tunela Učka i kod čvora Matulji prema Rijeci;
  • granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • duž Jadranske magistrale (DC8) osobito na dionicama Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj, u okolici Zadra, Trogir-Split-Omiš-Makarska, u okolici Šibenika i Dubrovnika kao i u blizini ostalih turističkih središta
  • na Krčkom mostu;
  • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satimai traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.

Tijekom nedjelje, 29. srpnja najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Savjetujemo da za putovanje prema morubirate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na HAK-ovoj internetskoj stranici, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HR2.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

 

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 28. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 29. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2018. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Kako bismo sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je:

  • imati dovoljno tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);
  • odmoriti se i redovito se zaustavljatina za to predviđenim odmorištima;
  • pravilno regulirati klima uređaj u vozilu;
  • dobro se informirati;
  • uživatiu odlasku na odmor.

Za mnogobrojne vozače koji će putovati na odmor prema Jadranu ili će se vraćati prema unutrašnjosti pripremili smo Kartu najčešćih ljetnih gužvi koju možete naći na stranicama Hrvatskog autokluba.

U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub