Prometna prognoza za vikend 3. do 5. kolovoza 2018.

Objavljeno: 2.8.2018.

PROMETNA PROGNOZA

Pred nama je prvi vikend u kolovozu, na našim prometnicama ponovno nas očekuju ljetne gužve koje smo već navikli viđati na našim prometnicama. Uz uobičajene ljetne gužve, u nedjelju, 5. kolovoza, obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, kao i 23. godišnjicu obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja.

Već u petak, 3. kolovoza, od jutra se očekuje vrlo gust promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac i na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik sa Srbijom, a u ranim poslijepodnevnim satima i na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora. 

Cijele subote, 4. kolovoza, bit će vrlo gust promet u smjeru juga, ali i unutrašnjosti. Česti zastoji, zaustavljanja i vrlo gust promet čekaju nas na:

  • autocestama A1 i A6 između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u smjeru mora i pred naplatom Demerje i Lučko na izlasku prema Zagrebu;
  • zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko uz duža čekanja;
  • Istarskom ipsilonu (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
  • graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
  • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Na naplati Lučko, na ulasku na autoceste A1/A6, gužve u smjeru mora bit će od 4 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

U nedjelju, 5. kolovoza zbog praznika i obilježavanja 23. godišnjice „Oluje“ mnogi će se uputiti na proslavu u Knin, a mnogi i na Sinjsku alku u grad Sinj, zbog čega očekujemo vrlo gust promet na Ličkoj magistrali (DC1) iz smjera Karlovca i Splita. U Sinju i okolici pojačanog prometa bit će cijelog vikenda. Veće gužve u povratku očekuju se u nedjelju, 5. kolovoza od 10 do 18 sati na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Duža čekanja očekuju se u većini trajektnih pristaništa i luka. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

  

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja zabrana za vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t bit će:

  • u petak, 3. kolovoza od 15 do 23 sata,
  • u subotu, 4. kolovoza, od 4 do 23 sata i
  • u nedjelju, 5. kolovoza od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2018. godinu.

 

SAVJETI

Prema vremenskoj prognozi u kojoj je za petak i subotu prijepodne najavljena bura te visoke ljetne temperature, teško je savjetovati kad krenuti na putovanje. Zbog vrlo gustog prometa valja izbjegavati subotu do kasnih poslijepodnevnih i večernjih sati za odlazak prema moru, a prema unutrašnjosti putovati u nedjelju prijepodne ili ponovno navečer.

Ukoliko ne možete izbjeći putovanje vrlo je važno pridržavati se sljedećih upozorenja:

  • dobro pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje – Priprema vozila za ljeto;
  • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
  • prije putovanja se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje);
  • važno je pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stupnjeva. To je iznimno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete;
  • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
  • uživati u činjenici da putujete na odmor.

Ukoliko ste primijetili da nekome od vaših suputnika zbog vrućine nije dobro, odmah potražite stručnu pomoć. Na hrvatskim autocestama na pojedinim lokacijama smještena su vozila Hitne medicinske pomoći.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba!