110 godina Hrvatskog autokluba

U vožnji je važno baciti pogled unatrag... pogotovo ako je iza nas povijest duga 110 godina. Ova velika obljetnica Hrvatskog autokluba prilika je da i mi pogledamo unatrag i prisjetimo se svega što smo proživjeli u više od stoljeća postojanja.

Godine 1906., pet godina nakon što je prvi automobil iz Beča došao u Zagreb, 14 entuzijasta i zaljubljenika u vožnju održalo je osnivačku skupštinu Prvog hrvatskog automobilnog kluba.

Od toga dana mnoštvo je događaja, ljudi, iskustava i vrijednosti postalo dio bogate ostavštine udruge, ali i našeg društva u cjelini, jer je povijest naše udruge ujedno i povijest automobilizma u nas.

U tom mnoštvu događaja neki se svakako ističu po svojoj važnosti, svojem utjecaju, ali i nezaboravnosti. Već 1914. godine objavljeno je prvo člansko glasilo kluba "Hrvatski automobilni list", preteča današnje Revije HAK, jedne od najčitanijih tiskovina u Hrvatskoj.

Iste godine u Klub je stupila prva žena koja je u nas položila vozački ispit. Njezino ime bilo je Alma pl. Balley i zbog nje su promijenjena pravila Kluba koja su dotad mogućnost polaganja ispita i članstvo dopuštala isključivo muškarcima.

U kolovozu 1963. Automoto savez Hrvatske organizira Službu pomoći na cestama, pustivši u promet šest popularnih „žutih Fića“ za pružanje usluge vozačima. Jedinstveni pozivni broj 987 uveden je 1970., a danas se koristi broj 1987. HAK svake godine domaćim i inozemnim vozačima pruži više desetaka tisuća usluga otklona kvara na licu mjesta i prijevoza vozila.

Informativni centar Hrvatskog autokluba počeo je s radom 25. studenog 1979., uspostavivši sustav prikupljanja točnih i svježih informacija o cestovnom prometu te izvještavanja vozača i šire javnosti. Danas se informacije o stanju u prometu pružaju putem radija, u TV-emisijama, na internetu, Facebooku te putem aplikacija za pametne telefone.

Godine 1992. Hrvatski autoklub je kao nacionalna udruga primljen u punopravno članstvo najznačajnije svjetske asocijacije – Međunarodne automobilističke federacije (FIA).

U ljeto 2014. HAK je svoj vozni park upotpunio sa 17 novih kamiona za uklanjanje i prijevoz vozila u kvaru ili oštećenih u prometnoj nezgodi te 16 vozila za popravak kvarova na cesti.

Tijekom svih ovih godina, vrijednosti na kojima smo utemeljili svoje djelovanje nisu se promijenile. Ideali nesmetanog kretanja, uzajamnosti, vozačke solidarnosti i pomaganja u temeljima su naše udruge i danas. I upravo smo zbog toga svjesni da je od pogleda unatrag znatno važniji pogled naprijed, jer još je puno kilometara pred nama.