Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Hrvatski autoklub otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu novog pravilnika:

PRAVILNIK O MEĐUNARODNIM VOZAČKIM DOZVOLAMA I DOZVOLAMA ZA UPRAVLJANJE TUĐIM VOZILOM U INOZEMSTVU

Hrvatska je bila stranka samo Bečke konvencije iz 1968. prema kojoj međunarodne vozačke dozvole izdane u Republici Hrvatskoj ne vrijede u državama koje su isključivo stranke Ženevske konvencije. Postoje brojne države koje nisu stranke Bečke konvencije, a stranke su Ženevske konvencije. Ističemo Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Japan, Australiju i Argentinsku Republiku. Zbog toga je aktualizirano pitanje i problem nepriznavanja nacionalnih i međunarodnih vozačkih dozvola izdanih u Republici Hrvatskoj.

Iako kronološki starija, Konvencija o cestovnom prometu iz 1949. (Ženevska konvencija) u Republici Hrvatskoj je stupila na snagu 8. ožujka 2020. Trenutno je na snazi Pravilnik o izdavanju međunarodnih vozačkih dozvola i dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu NN 126/2008. koji u sebi ne sadrži odredbe Ženevske konvencije o izdavanju međunarodnih vozačkih dozvola. S tim u vezi, nacrtom novog Pravilnika o međunarodnim vozačkim dozvolama i dozvolama za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu nastoji se eliminirati trenutna pravna praznina i olakšati hrvatskim državljanima boravak u odnosnim državama.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću biti će u razdoblju od 7. listopada do 21. listopada 2020.

Pozivamo zainteresiranu javnost da uloži trud i vrijeme u čitanje nacrta akta i formuliranje eventualnih prijedloga za poboljšanje konačnog teksta.

Popunjeni obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanju s javnošću s prilogom potrebno je dostaviti zaključno do 21. listopada 2020. na adresu elektronske pošte: savjetovanje@hak.hr, poštom na adresu Hrvatskog autokluba u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 44 ili donijeti osobno u pisarnicu Hrvatskog autokluba u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 44, od 08:00 do 16:00 sati.

Kontakt osoba: Službenik za informiranje, Alan Vojvodić, elektronička pošta: sluzbenik.za.informiranje@hak.hr ili Snježana Tončić, elektronička pošta: pravni.savjeti@hak.hr.

Po završetku savjetovanja, nakon pomne analize svih doprinosa, prije slanja akata u daljnji postupak, obavijestit ćemo sve sudionike i širu javnost o rezultatima procesa savjetovanja Izvješćem o savjetovanju s javnošću na internetskoj stranici stranici Hrvatskog autokluba.

Za detaljnije informacije pogledajte priloge.