Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa

Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa

Stradavanje u cestovnom prometu deseti su vodeći razlog smrtnog stradavanja u svijetu. Godišnje 1,3 milijuna osoba u svijetu smrtno strada od posljedica prometnih nesreća.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa (2011.-2020.) kako bi ubrzala aktivnosti za smanjenje stradavanja. Prepoznajući stradavanja u cestovnom prometu kao prepreku za društveni razvoj, članice Ujedinjenih naroda uvrstile su specifične ciljeve u Agendu 2030 za održivi razvoj.

Svjetska zdravstvena organizacija provodi aktivnosti Ujedinjenih naroda uz podršku Svjetske automobilističke organizacije FIA-e, čiji je član Hrvatski autoklub te stoga Hrvatski autoklub sudjeluje u provedbi aktivnosti vezanih uz Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj.
 

Drugi UN globalni tjedan cestovne sigurnosti (6.-12. svibnja 2013.)

Od 6. do 12. svibnja 2013. obilježava se Drugi UN-ov globalni tjedan cestovne sigurnosti, u organizaciji Ujedinjenih naroda odnosno Svjetske zdravstvene organizacije te uz podršku Svjetske automobilističke organizacije FIA-e, čiji je član Hrvatski autoklub.

Drugi UN-ov globalni tjedan cestovne sigurnosti posvećen je sigurnosti pješaka i njihove bolje zaštite, čime doprinosi ostvarenju cilja Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa spašavanja pet milijuna života sudionika u cestovnom prometu u svijetu 2011.-2020. U istom tjednu obilježava se druga godišnjica Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa.

Oko četvrtine od 1,3 milijuna smrtno stradalih u cestovnom prometu godišnje u svijetu su pješaci, a dnevno u svijetu na cestama pogine tisuću osoba mlađih od 25 godina. Sigurnosne mjere kojima bi se to moglo spriječiti su često jednostavne poput uređenja nogostupa, sigurnog pješačkog prijelaza, smirivanja prometa i smanjivanja dopuštene brzine u područjima gdje vozila i pješaci dijele prometnice.

Više od 5000 pješaka gine na cestama u svijetu svakog tjedna. Zato je kratkoročni cilj ovog tjedna spriječiti to stradavanje. Pridružite se Hrvatskom autoklubu i međunarodnoj zajednici kako bismo ostvarili tjedan bez stradalih u cestovnom prometu i dali značajan i dugotrajan doprinos sigurnom hodanju.


Zenani kampanja

Kratka šetnja na duge staze je dio Zenani kampanje i podržava Drugi UN-ov globalni tjedan cestovne sigurnosti, u organizaciji Ujedinjenih naroda. Zenani Mandela kampanja za prava pješaka i djece na cestama.

detaljnije →
Recite UN-u

Recite UN-u neka uključi cestovnu sigurnost u svoje prioritete u razdoblju nakon 2015. Sudjelujte u globalnom istraživanju UN-a. Glasujte za 'bolji transport i ceste' i sugerirajte cestovnu sigurnost kao poseban prioritet.

detaljnije →
HAK-ov stručni skup

Hrvatski autoklub tijekom Drugog UN-ovog globalnog tjedna cestovne sigurnosti organizirat će više aktivnosti, a jedna od njih je organiziranje stručnog skupa „Zaštita pješaka u cestovnom prometu“ koji će se održati u utorak 7. svibnja 2013. s početkom u 11:00 sati, u prostorijama Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44.

detaljnije →

 

Arena Centar Auto Week, HAK-ov simulator prevrtanja

Hrvatski autoklub u sklopu svojih preventivno-edukativnih aktivnosti, povodom Drugog UN-ovog globalnog tjedna cestovne sigurnosti bit će prisutan na Auto Week događanju u Areni Zagreb od 10. do 12. svibnja. Posjetite nas, informirajte se o našim aktivnostima, isprobajte naš simulator prevrtanja i uvjerite se u važnost korištenja sigurnosnog pojasa u automobilu.

Kratka šetnja na duge staze
The Long Short Walk

Sigurno hodanje trebalo bi biti pravo svih, ali nažalost previše pješaka stradava na cestama u svijetu.

Kratka šetnja na duge staze (Long Short Walk) je zabavna aktivnost sa ozbiljnim ciljem - okupiti pojedince i skupine iz cijelog svijeta, koji žele pozvati na zaštitu pješaka. Tijekom tjedna, kao i prije i nakon njega, ljudi će u cijelom svijetu sudjelovati u takvim šetnjama.

Više informacija
 

Kako možete sudjelovati?

Pridružite se kratkoj šetnji na duge staze 6. svibnja 2013. Želimo da napravite kratku šetnju u svojoj zajednici i snimite video ili fotografiju. Pošaljite nam ih i odazovite se našem pozivu za sigurnijim cestama.

Prvo, krenite u šetnju. To može biti u vašem naselju ili zajednici, do škole ili posla, neka druga vaša omiljena šetnja ili barem do obližnjeg dućana. Ako na putu postoji opasna cesta ili raskršće, voljeli bismo ga vidjeti. Snimite ga i pošaljite nam snimku, a mi ćemo poslati te kratke šetnje i kombinirati iz u dugu stazu, koja će objediniti fotografije i putovanja iz cijelog svijeta.

HAK-ov letak za pješake i vozače o sigurnom pješačenju