Projekt „#Pravilo 6 - Siguran zagrljaj“

Polazeći od spoznaje da tijekom nekoliko posljednjih godina djeca sve češće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja, Hrvatski autoklub u suradnji Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) je tijekom 2017. godine u Republici Hrvatskoj realizirao projekt „Pravilo 6 - Siguran zagrljaj“.

Zakonske poruke o obvezi korištenja dječjih sjedalica su jasne, ali snažnija od tih općih paragrafa trebala bi biti roditeljska briga, jer prethodna istraživanja pokazuju da sustavi sigurnog smještaja djece u automobilu mogu za 80% umanjiti opasnost pogibelji djeteta u prometnoj nesreći. Kako bi spoznali način postupanja vozača HAK je u suradnji sa temeljnim autoklubovima i udrugom „RODA“ proveo anketu i terensko istraživanje o korištenju dječjih sjedalica u vozilima prilikom prijevoza djece.

Čak 80% anketiranih tvrdi da prevoze djecu u adekvatnim dječjim sjedalicama, a 70 % bira sjedalicu imajući ponajprije u vidu kriterij kvalitete- sigurnosti.

Međutim, terenska istraživanja provedena u 13 gradova Republike Hrvatske pokazala su da je broj ispravno prevožene djece u realnosti znatno manji - točnije samo 56% vozača/čica prevozi djecu ispravno smješteno u dječje sjedalice. Najdiscipliniraniji su se pokazali roditelji u Krapini, gdje je više od 87 posto djece bilo prevoženo u skladu s propisima, a najlošije je bilo u Gospiću i Otočcu gdje je tek 30-tak% bilo pravilno vezano.

U sklopu projekta, u suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti, Hrvatskim filmskim savezom, udrugom Roda, Hrvatskom radio televizijom te Ministarstvom unutarnjih poslova proveden je natječaj za izradu jednominutnih filmova na temu „Pravilo 6- Siguran zagrljaj“ kojim se potiče kreativnost djece i mladih. Djeca i mladi su svojim filmovima opisali svoje viđenje problematike prijevoza djece u automobilima i poslali odraslima poruku da koriste dječjim sjedalicama u vozilima.

U kategoriji djeca do osmog razreda osnovnih škola nagrađeni su filmovi:

1.      „OŠ Gračani“ "HAK - Siguran Zagrljaj",

2.      “FOLIOT-Centar za djecu i mlade Matulji“ s filmom “Siguran Zagrljaj”,

3.      Klara Burek s filmom “Sjedalica je jako važna",

U kategoriji mladi do navršenih 24 godine nagrađeni su filmovi:

1.      Josipa Fostač s filmom „1 greška = 1 život“,

2.      Tin Burek s filmom „Povijest dječjih sjedalica”,

3.      Karlo Vorih s filmom „#Pravilo 6 Siguran Zagrljaj”

Nagrađen je i film Marte Pribanić objavljen na Facebooku kao i fotografija Anja Trišić Koprivnjak objavljena na Instagramu.

Pored toga, projekt obuhvaća širok raspon aktivnosti. U suradnji s temeljnim autoklubovima distribuirano je roditeljima 50.000 letaka s uputama kako koristiti odgovarajuću dječju sjedalicu, kako je ispravno postaviti i kako pravilno vezati dijete u automobilu. U suradnji s udrugom „RODA“ provodi se praktična edukacija vozača. Na stručnim predavanjima kojima se promovira „10 zlatnih pravila u prometu“ kroz navike odgovornog ponašanja educiraju se mladi-budući roditelji o nužnosti korištenja dječjih sjedalica u prometa. U sklopu projekta u Reviji HAK-a za mjesec lipanj 2017. godine objavljeni su rezultati testiranja preko 40 dječjih sjedalica.