Preventivno-edukativni program „KLIK- navika odgovornog ponašanja“


 

 

 

Uvodne napomene

Želeći potaknuti svijest građana na to da su sigurnosni pojasevi najznačajniji dio  sigurnosne opreme za zaštitu putnika u vozilu HAK je kreirao preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“. Ciljna skupina su učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija. Poznato je da  su adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim  pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Ta se životna faza odlikuje konsolidiranjem mentalnog života, kristalizacijom stavova i mišljenja te posebno racionalnim mentalnim sazrijevanjem. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, a što potvrđuje i statistika stradavanja.

Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima) i u vertikalnom smislu (utjecaj na eventualno neodgovorne roditelje – vozače).

Sadržaj programa realizira se u trajanju od dva školska sata. Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, kroz interaktivno predavanje objašnjavaju učenicima svrsishodnost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu. Kroz životne primjere i priče obrazlažu kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, nego i element opće i osobne kulture. Za vrijeme drugog školskog sata instruktor HAK-a i demonstratori (djelatnici autoklubova), učenicima prezentiraju efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatorima prevrtanja  i sudara. 

Preventivno-edukativni program „KLIK– sigurnosni pojas, navika odgovornog ponašanja u prometu“ financiran je iz sredstava Hrvatskog autokluba, Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a tijekom 2018. godine i iz sredstava FIA „Road Safety Grand Programme“.


 

Kronologija

Aktivnosti 2023. godine

U 2023. godini Preventivno-edukativni program „KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja“ proveden je u 50 gradova. Na interaktivno-edukativnom predavanju o odgovornom ponašanju u cestovnom prometu sudjelovalo je 6.157 učenika u 89 srednjih škola te studenti  Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu i Veleučilištu u Rijeci (popis u repozitoriju). Nakon teoretske nastave polaznici su na simulatorima sudara i prevrtanja stekli praktična saznanja i iskustva o svrsishodnosti korištenja sigurnosnog pojasa.


U realizaciji projekta su sudjelovali AK Čakovec, AK Siget, AMK Križevci, AMK Oroslavje, AK Ploče, AK Dalmacija, AK Zadar, AK Rijeka, AK Pula-Rovinj, AK Pazin, AK Poreč, AK Nova Gradiška, AK Marsonija, AK Velika Gorica, AK Bregana, AK Koprivnica, AK Krk, AK Jastrebarsko i AK Bjelovar.

 

Aktivnosti 2022. godine

Projekt KLIK je proveden u 39 gradova. Interaktivno, edukativno predavanje o odgovornom ponašanju u prometu poslušalo je 4.767 učenika u 68 srednjih škola te 98 studenata (Fakultet prometnih znanosti, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i Veleučilište Rijeka (popis u repozitoriju). Nakon teoretskog djela polaznici su na simulatorima sudara i prevrtanja stekli praktična saznanja o svrsishodnosti korištenja sigurnosnog pojasa. 

U realizaciji projekta su sudjelovali AK Varaždin, AK Čakovec, AK Siget, AMK Križevci, AMK Oroslavje,  AK Daruvar, AK Virovitica, AK Ploče, AK Dalmacija, AK Split, AK Zadar, AK Šibenik, AK Rijeka, AK Pula- Rovinj, AK Pazin, AK Poreč, AK Nova Gradiška, AMK Slavonac, AK Marsonia i AK Vinkovci.

 

Aktivnosti 2020. godine

Zbog pandemije izazavane korona virusom preventivno-edukativni program „KLIK– sigurnosni pojas–navika odgovornog ponašanja u prometu“ realiziran je samo u razdoblju od siječnja do ožujka 2020. godine za 2660 učenika 39 srednjih škola i studenata Sveučilište sjever u Varaždinu (popis u privitku). U provedbi projekta sudjelovali su AK Varaždin, AK Samobor, AK Sisak, AMK Oroslavje i AK Karlovac.


Aktivnosti 2019. godine

U 100 škola, Fakultetu prometnih znanosti, Veleučilištima u Rijeci, Gospiću i Šibeniku tijekom 2019. godine realiziran je preventivno- edukativni program „KLIK- Sigurnosni pojas- navika odgovornog ponašanja u prometu“ za 7179 učenika odnosno studenata  (popis u repozitoriju). Izvedena su 154 interaktivna predavanja.

U provedbi projekta sudjelovali su: AK Varaždin, AK Čakovec, AK Siget, AK Karlovac, AMK Križevci, AK Sisak, AK Bjelovar, AK Krk, AMK Oroslavje, AK Polet Vukovar, AK Ploče, AK Dalmacija, AK Split, AK Zadar, AK Šibenik, AK Rijeka, AK Pula- Rovinj, AK Pazin, AK Poreč, AK Požega, AK Koprivnica, AK Đurđevac, AMK Slavonac, AK Marsonia i AK Vinkovci.


Aktivnosti 2018. godine

Program je proveden u 48 gradova, u 113 škola, a edukacijom je obuhvaćeno 7724 učenika.  Realizirana su 164 interaktivna predavanja. Za praktični dio edukacije korišteni su simulatori sudara i prevrtanja.

U provedbi projekta 2018. godine sudjelovali su: AK Varaždin, AK Čakovec, AK Siget, AK Karlovac, AMK Križevci, AK Sisak, AK Bjelovar, AK Krk, AMK Oroslavje, AK Ludbreg, AK Polet Vukovar, AK Ploče, AK Dalmacija, AK Ante Bralić, AK Split, AK Zadar, AK Šibenik, AK Rijeka, AK Pula- Rovinj, AK Pazin, AK Poreč, AK Požega, AK Đurđevac, AMK Slavonac, AK Marsonia i AK Vinkovci.

 
Aktivnosti 2017. godine

 „KLIK“ je proveden u 36 gradova , u 95 škola, a edukacijom je bilo obuhvaćeno 6.071 učenika kroz 125 interaktivnih predavanja.


Aktivnosti 2017. godine

Na predavanjima i praktičnim vježbama programa „KLIK“ sudjelovao je 4.071 učenik.

 

 

Galerija fotografija

Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018.