Preventivno-edukativni program „KLIK- navika odgovornog ponašanja“


 

 

 

Uvodne napomene

Želeći potaknuti svijest građana na to da su sigurnosni pojasevi najznačajniji dio  sigurnosne opreme za zaštitu putnika u vozilu HAK je kreirao preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“. Ciljna skupina su učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija. Poznato je da  su adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim  pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Ta se životna faza odlikuje konsolidiranjem mentalnog života, kristalizacijom stavova i mišljenja te posebno racionalnim mentalnim sazrijevanjem. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, a što potvrđuje i statistika stradavanja.

Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima) i u vertikalnom smislu (utjecaj na eventualno neodgovorne roditelje – vozače).

Sadržaj programa realizira se u trajanju od dva školska sata. Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, kroz interaktivno predavanje objašnjavaju učenicima svrsishodnost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu. Kroz životne primjere i priče obrazlažu kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, nego i element opće i osobne kulture. Za vrijeme drugog školskog sata instruktor HAK-a i demonstratori (djelatnici autoklubova), učenicima prezentiraju efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatorima prevrtanja  i sudara.


Realizacija preventivno- edukativnog programa „KLIK“ 2017.godine

Projekt „KLIK sigurnosni pojas- navika odgovornog ponašanja u prometu“ tijekom 2017. financiran je sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i sredstvima HAK-a. 

„KLIK“ je 2017. godine bio u 36 gradova, u 95 škola, Edukacijom je obuhvaćen 6.071 učenik (popis škola i broja učenika u privitku). Nakon provedene edukacije učenici potvrđuju da je vožnja bez  sigurnosnog pojasa čin nekulturnog i neodgovornog ponašanja koji se reflektira u odnosu prema vlastitoj obitelji i prijateljima, drugim sudionicima u prometu, službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu te zajednici koja snosi gubitke i troškove nastale uslijed stradanja.

Ravnatelji, pedagozi i drugi profesori škola, koji su svoje učenike uključili u program „KLIK“, ocijenili su ga najvišom ocjenom i iskazali interes da nastavimo suradnju.

Dodamo li tome da je 2016.godine na predavanjima i praktičnim vježbama sudjelovao 4071 đak možemo biti ponosni ostvarenim rezultatima.

Ovogodišnji program „KLIK“  ostvaren je u suradnji sa autoklubovima: AAMK Sveučilište, AK Siget, AK Karlovac, AK Dalmacija, AK Imotski, AK Split, AK Virovitica, AK Varaždin, AK Polet Vukovar, AMK Križevci, AK Sisak, AK Bjelovar, AK Crikvenica, AK Krk, AMK Oroslavje, AK Ploče, AK Zadar, AK Šibenik, AK Čakovec, AK Rijeka, AK Pula- Rovinj, AK Pazin, AK Poreč, AMK Slavonac, AK Marsonia i AK Vinkovci.

 

Idemo dalje 2018.…

Moto ovog desetljeća, kojeg su Ujedinjeni Narodi proglasili „Desetljećem sigurnosti cestovnog prometa“ je „Zajedno možemo spasiti milijune života“. Uvjereni smo, da se na temelju iskustva i spoznaja iz programa KLIK, mnogi mladići i djevojke s kojima smo se družili proteklih godina, ponašaju odgovornije u prometu. Ako je tako, možda smo nekome od njih ovom akcijom spasili život ili ga sačuvali od ozljeda. Upravo ta nada, potiče nas, da zbog sigurnosti mladih nastavimo započeto i možda spasimo bar jedan život. Za to trebamo podršku i potporu županijskih ureda za obrazovanje i  predstavnika škola (ravnatelja, pedagoga, psihologa…) pa ih pozivamo da kontaktiraju autoklubove u svom okruženju ili HAK neposredno (viduka@hak.hr) te dogovore termine za preventivno-edukativno program „KLIK“ u njihovoj školi tijekom 2018. godine.  

 

 

Galerija fotografija

Program 'KLIK'-2017. Program 'KLIK'-Čakovec 2017. Program 'KLIK'-Čakovec 2017. Program 'KLIK'-Pula 2017. Program 'KLIK'-2017.

Repozitorij