Preventivno-edukativni program „KLIK- navika odgovornog ponašanja“


 

 

 

Uvodne napomene

Želeći potaknuti svijest građana na to da su sigurnosni pojasevi najznačajniji dio  sigurnosne opreme za zaštitu putnika u vozilu HAK je kreirao preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“. Ciljna skupina su učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija. Poznato je da  su adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim  pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Ta se životna faza odlikuje konsolidiranjem mentalnog života, kristalizacijom stavova i mišljenja te posebno racionalnim mentalnim sazrijevanjem. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, a što potvrđuje i statistika stradavanja.

Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima) i u vertikalnom smislu (utjecaj na eventualno neodgovorne roditelje – vozače).

Sadržaj programa realizira se u trajanju od dva školska sata. Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, kroz interaktivno predavanje objašnjavaju učenicima svrsishodnost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu. Kroz životne primjere i priče obrazlažu kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, nego i element opće i osobne kulture. Za vrijeme drugog školskog sata instruktor HAK-a i demonstratori (djelatnici autoklubova), učenicima prezentiraju efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatorima prevrtanja  i sudara. 

Preventivno-edukativni program „KLIK– sigurnosni pojas–navika odgovornog ponašanja u prometu“ 2018. godine

Preventivno-edukativni program „KLIK– sigurnosni pojas, navika odgovornog ponašanja u prometu“ tijekom 2018. godine financiran je iz sredstava Hrvatskog autokluba, Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i FIA „Road Safety Grand Programme.

Tijekom 2018. godine program je proveden u 48 gradova, u 113 škola.

Edukacijom je obuhvaćeno 7.724 učenika.  Realizirana su 164 interaktivna predavanja. Za praktični dio edukacije korišteni su simulatori sudara i prevrtanja. U svim elementima provedbe programa 2018. godine u  odnosu na prethodnu 2017. godinu zabilježeno je značajno povećanje. Tada je „KLIK“ proveden u 36 gradova , u 95 škola, a edukacijom je bilo obuhvaćeno 6.071 učenika kroz 125 interaktivnih predavanja. Tijekom 2016. godine na predavanjima i praktičnim vježbama programa „KLIK“ sudjelovao je 4.071 učenik.

U provedbi projekta 2018. godine sudjelovali su: AK Varaždin, AK Čakovec, AK Siget, AK Karlovac, AMK Križevci, AK Sisak, AK Bjelovar, AK Krk, AMK Oroslavje, AK Ludbreg, AK Polet Vukovar, AK Ploče, AK Dalmacija, AK Ante Bralić, AK Split, AK Zadar, AK Šibenik, AK Rijeka, AK Pula- Rovinj, AK Pazin, AK Poreč, AK Požega, AK Đurđevac, AMK Slavonac, AK Marsonia i AK Vinkovci.

Detaljno izvješće KLIK 2018.

 

Galerija fotografija

Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018. Program 'KLIK'-2018.