Rezultati istraživanja i kratki filmovi o korištenju mobitela u vožnji

Hrvatski autoklub predstavio je danas rezultate istraživanja o korištenju mobitela u vožnji te nagrađene filmove kojima se upozorava na opasnosti od korištenja mobitela u vožnji.

Riječ je o projektu Hrvatskog autokluba „Pravilo 7“, koji sufinancira Svjetska automobilistička organizacija FIA, a zasniva se na „10 zlatnih prometnih pravila“. Projekt je usmjeren na osvještavanje opasnosti kod vozača i putnika u vozilu od korištenja mobitela tijekom vožnje.

„Ponašanje vozača u prometu proučili smo istraživanjem na terenu i putem internetske ankete. Također, javnim natječajem smo prikupili kratke filmove o opasnosti korištenja mobitela u vožnji, a autori su učenici osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske te studenti i mladi do 24 godine“ kazao je Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba, voditelj projekta.

Hrvatski autoklub poziva vozače neka ne koriste mobitele tijekom vožnje jer predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu. Većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci. Najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci dok tek manji broj koristi slušalice (tzv. hands free uređaj).

Krešimir Viduka rekao je da su inozemna istraživanja dokazala kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da imao 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipkamo po mobitelu tijekom vožnje. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta, istaknuo je, naglasivši da kada razgovaramo preko mobitela, vidno polje nam se ograničava za trećinu.

Istaknuo je i da je tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost istaknuvši da to nisu samo SMS poruke nego i korištenje društvenih mreža i e-mailova putem tzv. pametnih telefona. U istraživanju smo uočili kako oko 10 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje a dva posto tipka na njih, rekao je.

Pretpostavljamo kako vozači ne razgovaraju mobitelom u vožnji iz poslovnih ili obiteljskih razloga nego zato što su sami u vozilu. Oko 93 posto vozača koji su koristili mobitel u vožnji bili su sami u vozilu, rekao je Viduka nazvavši mobilni telefon "virtualnim suputnikom" i dodao kako bi tu pojavu trebalo detaljno, znanstveno istražiti.

Mi ne možemo očekivati da će iza svakog stabla stajati naš "anđeo čuvar" ili policajac koji će nas upozoravati na to što trebamo ili ne trebamo napraviti, već jedni drugima moramo biti savjetnici i prijatelji pa i prekoriti kada se neodgovorno ponašamo u prometu, rekao je.

Izvijestio je kako je Međunarodna automobilska organizacija FIA raspisala u ljeto 2015. natječaj za dodjelu novčanih sredstava u području cestovne sigurnosti. U natječaju je sudjelovalo 70 autoklubova iz cijelog svijeta, a HAK je nominirao projekt interaktivne kampanje protiv korištenja mobitela tijekom vožnje pod nazivom "Pravilo 7", koje se odnosi na ponašanje vozača u vožnji i korištenje mobitela. Napravljeno je i istraživanje te je zabilježeno postupanje 11.504 vozača na 45 lokacija, odnosno cesta. Podaci se odnose na 27 gradova i pet izdvojenih cesta. Na anketno pitanje u internetskoj anketi je li upotreba mobitela u vožnji opasna, gotovo svi su ispitani (96,3 %) odgovorili pozitivno. Međutim, navode u HAK-u proučavanjem njihova postupanja u prometu uočeno je da svjesno zanemaruju opasnost telefoniranja u vožnji. Vozači nisu u strahu niti od nezgoda niti od eventualnih kazni. To potvrđuje i podatak prikupljen u anketi. Na pitanje kazne za korištenja mobitela u vožnji ako se drži mobitel u ruci ponuđena su tri odgovora: 39,82 €, 66,36 € i 92,91 €. Točno je odgovorilo 70% ispitanika.

Prema podacima MUP-a zabilježeno je skoro 39 tisuća prometnih prekršaja - korištenja mobitela u vožnji.

Na današnjoj prezentaciji u HAK-u nagrađeni su i autori filmova koji govore o opasnosti korištenja mobitela u vožnji a riječ je o učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima i mladima do 24 godine koji su se uključili u ovaj projekt HAK-a.

Okupljene je pozdravio i dekan Akademije dramskih umjetnosti prof. Borna Baletić.

Javni natječaj odnosio se na produkciju kratkih videospotova na temu opasnosti korištenja mobitela u vožnji u tri kategorije: učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola te studenti i mladi do 24 godine.

Na natječaj je prijavljeno 47 filmova. Povjerenstvo koje čine dva predstavnika Akademije dramskih umjetnosti te po jedan predstavnik Hrvatskog filmskog saveza, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog autokluba predložilo je za nagrade sljedeće filmove:

Osnovne škole:

  1. Ne koristi mobitel dok voziš, Jana Burek, Oroslavlje;
  2. Sigurnost prije svega, Foto-filmska grupa OŠ Samobor, Samobor;
  3. Pravilo 7, Hodači po žici, Zagreb.

Srednje škole:

  1. Ne koristi mobitel kad voziš, Lea Šuper, Lički Osik;
  2. Zanemarite poziv, Karlo Vorih, Zagreb;
  3. Pričaj mi priču, Učenički dom Paola di Rosa, Dubrovnik.

Studenti i mladi do 24 godine:

  1. Pravilo 7, Marta Soljačić, Zadar;
  2. Halo, Frane Pamić, Zagreb;
  3. Poruke, Iva Vuković, Zagreb;

 

Osnovne škole - video:
 Srednje škole - video:
 Studenti i mladi do 24 godine - video:
 

 

Audio-video poruka:
  

HAK-Pravilo 7- audio: