O informativnom centru

Još od svojeg osnutka 25.11.1979. g., dakle više od 40 g., Informativni centar Hrvatskog autokluba poznat je diljem zemlje kao jedini relevantni izvor o stanju u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj. Poznati glasovi izvjestitelja, Irene Belamarić, Zvjezdane Horvat, Ivane Mišlov, Sandre Pučić, Andreja Prosolija, Irvina Filipovića, Alana Pajnića i Zvonimira Vogrinca, svakodnevno informiraju vozače o prohodnosti naših cesta.
 


U Informativni centar stižu informacije o stanju na cestama iz odgovarajućih službi Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, Autoceste Rijeka-Zagreb, Autoceste Zagreb-Macelj i tvrtke Bina-Istra, zatim iz operativnih centara i postaja MUP-a RH, s graničnih prijelaza, od prijevoznika u javnom obalnom pomorskom prometu (Jadrolinija, Rapska plovidba, Linijska nacionalna plovidba, U.T.O. Kapetan Luka, i dr.), DHMZ-a, kao i od mehaničara, odnosno ugovornih suradnika HAK-a, ali i vozača koji se svojim motornim vozilom nalaze na cestama.

Od 2018. g. sustav prikupljanja i plasiranja objedinjenih informacija je osuvremenjen i automatiziran. Kroz sustav TIC (Traffic Information Control), pristigle informacije o stanju i prohodnosti se automatski prikupljaju, sortiraju i objavljuju na našem internetskom pregledniku.

Izvješća o stanju i prohodnosti cesta u Republici Hrvatskoj za potrebe medija kreiraju se tokom cijelog dana, te se u njih unosi i najmanja promjena trenutnog stanja. Izvješća se, potom, šalju putem maila na adrese HINA-e, redakcija informativnog programa HRT-a, prvog i drugog programa Hrvatskog radija, teleteksta kao i mnogobrojnim radio postajama te autoklubovima (domaćim i inozemnim). Izvjestitelji ažuriraju informacije o stanju u prometu, u prosjeku, preko 300 puta dnevno, a te informacije automatski se objavljuju i na našoj Smartphone aplikaciji. Na našim stranicama možete naći i dio gdje se nalaze proširene informacije o radovima na cestama te položaji radara na cestama u RH.

U suradnji s 2. programom Hrvatskog radija obavijesti na hrvatskom jeziku o stanju na cestama emitiraju se svakodnevno, svakih sat vremena, od 6.30 do 21.30 sati, a po potrebi i češće. Otprilike, od 15. lipnja do 15. rujna, osim na hrvatskom jeziku, vijesti o stanju u prometu mogu se čuti i na nekom od stranih jezika. Ponajprije engleskom i njemačkom, a katkad i na talijanskom jeziku. Popis emitiranja na radio postajama možete naći ovdje.

Tijekom turističke sezone organizacija i način rada Informativnog centra prilagođava se potrebama velikog broja korisnika s različitih govornih područja.

Informativni centar priprema emisiju Promet info koja se emitira na HR1 u sklopu emisije „Dobro jutro, Hrvatska“ i u popodnevnim satima. Od 3. studenog 2014. godine, svakodnevno se, na 4. programu HRT-a emitira prilog Prognoza prometa nakon vijesti u 21 sat.

U Informativnom centru prati se stanje u prometu putem više od 300 videokamera Hrvatskog autokluba, te Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb. Najnovije slike putem kamera prikupljamo za susjednu Sloveniju i Austriju, odnosno za tamošnje najopterećenije i nama najzanimljivije prometnice. Te informacije javnosti su dostupne na internetskoj stranici HAK kamere, kao i korisnicima pametnih telefona na Smartphone aplikaciji za Android, iOS i Windows operativne sustave. 
 


Te se aplikacije besplatno mogu preuzeti u mobilnim trgovinama Apple App Store, Google Play i Windows Phone. U planu je postavljanje novih kamera kako bismo omogućili kvalitetnije izvješćivanje o stanju na cestama.
Broj informacija o stanju na cestama na koji građani neposredno dobivaju informacije glasi 072 777 777 (INFO HAK). Na taj broj građani, također, mogu dojavljivati poteškoće na koje nailaze u prometu.

Želja nam je zadržati vodeći položaj u izvještavanju o stanju na cestama u Republici Hrvatskoj i nastojati se prilagoditi europskim kriterijima izvještavanja te pametnim sustavima koji uvelike pomažu, kako u planiranju putovanja tako i tijekom puta.