Auto-oznaka države

Oznaka države na motornom vozilu


Oznaku države propisuje Bečka konvencija o cestovnom prometu iz godine 1968.

Po toj konvenciji, koju je potpisala i Hrvatska, svako vozilo u međunarodnom prometu, na zadnjem dijelu, pored svoje registarske pločice mora imati i oznaku države u kojoj je registrirano.

Oznaka države mora biti vidljiva sa stražnje strane vozila. Ako vučete prikolicu, i ona, uz svoju registarsku pločicu, mora imati oznaku države.

Veličina bijele elipse s crnim obrubom i crnim slovima, po Bečkoj konvenciji za dvoslovne oznake, mora biti, najmanje, 17,5 x 11,5 cm. Crte slova i brojki moraju biti najmanje 8 cm visoke, a široke 1 cm. Za troslovne oznake (kao što je SLO) najmanje dimenzije su 24 cm x 14,5 cm. Iako se, prešutno, prihvaća i veličina koja odgovara dvoslovnim oznakama.

Oznaka nije valjana ako su na njoj ispisani bilo kakvi drugi znaci, reklame i slično.

Vozači automobila s naljepnicama koje su izrazito manjih dimenzija pri prelasku granice mogu imati teškoće. A po našem zakonu, za neimanje naljepnice pri prelasku državne granice, kazne su 300hrk.

Vozila iz EU, koja u registarskoj tablici imaju uključenu oznaku države u sve države EU lako putuju bez dodatne oznake, a naljepnicu s oznakom svoje države obvezatno moraju imati za putovanja kroz države izvan EU.

Popis automobilskih oznaka država možete vidjeti ovdje.
 

Registarske oznake za vozila u Republici Hrvatskoj.

Registarske oznake nalaze se na registarskim pločicama za cestovna vozila (. Na standardnim registarskim pločicama za vozila u RH oznaka oznaka grada iz kojeg dolazi vozilo sastoji se od dva slova. Oznaka grada također, stavlja se i na probne tablice za vozila. 

Repozitorij