EU izvješće o prometnoj nezgodi

U članku 101. Zakona o osiguranju (NN br. 46/97, 116/99 i 11/02) propisano je da su sudionici prometne nezgode dužni popuniti i potpisati te međusobno razmijeniti Europsko izvješće o prometnoj nezgodi.

Svrha ove zakonske odredbe je ubrzanje tijeka rješavanja i isplate šteta osobama oštećenim u prometnim nezgodama, dakle pomoć u ostvarivanju njihovog prava na naknadu štete. Unatoč korisnosti uporabe Europskog izvješća o prometnoj nezgodi te vrlo jasne zakonske odredbe o obvezi popunjavanja i međusobne razmjene tog dokumenta, u praksi se u Republici Hrvatskoj, za razliku od većine europskih zemalja, koristi vrlo rijetko. Osiguravajuća društva u Republici Hrvatskoj zainteresirana su da se ti dokumenti koriste, jer sadrže podatke potrebne za brzo i učinkovito rješavanje odštetnih zahtjeva, tim više što svaki vlasnik vozila dobije taj obrazac od osiguravatelja prilikom registracije motornog vozila.

S obzirom da policija izmjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama više nije obvezna izlaziti na sve očevide prometnih nezgoda s manjom materijalnom štetom, savjetujemo svim sudionicima nezgoda da postupaju u skladu s propisanim obvezama Zakona i navedenog Europskog izvješća.