Karte najčešćih ljetnih gužvi na hrvatskim cestama

Mnogi će se složiti da nema ništa ljepšeg od putovanja, bilo zbog odmora i užitka, bilo zbog posla. 
Nakon odluke o putovanju i izbora svog cilja, mjesta za ljetovanje, zimovanje ili poslovnog puta, sljedeća najvažnija stvar jest izbor cesta kojima ćemo putovati do svog odredišta. Najčešće izabiremo cestu kojom smo već putovali i koju dobro poznajemo, što činimo zbog sigurnosti: „Ovu cestu poznajem, na njoj znam što me može čekati, njome ću putovati“.

Informativni centar već više od 40 godina prati navike vozača koji putuju autocestama, državnim, županijskim i lokalnim cestama. To nam je bogato iskustvo bilo osnova za sastavljanje Karte ljetnih gužvi na našim prometnicama. Najznačajnije su gužve uvijek tijekom vikenda, osobito subotom kad najveći broj turista ulazi u zemlju, odnosno vraća se svojim kućama.

Ovom kartom željeli smo skrenuti pozornost domaćim, ali i stranim vozačima na mjesta i dionice cesta gdje se najčešće stvaraju kolone. Radi lakšeg snalaženja, podijelili smo ih u nekoliko kategorija:

a)  Granični prijelazi: Bajakovo, Metković, Klek, Zaton Doli, Karasovići, Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Stara Gradiška, Slavonski Brod,

b)  Trajektna pristaništa i luke: Brestova-Porozina (Cres), Valbiska-Merag (Cres), Stinica-Mišnjak (Rab), Prizna-Žigljen (Pag), Sumartin-Makarska (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar), trajektne luke Zadar i Split,  

c)  Naplatne postaje: Trakošćan, Lučko, Rupa, Zaprešić, Zagreb-Istok,

d)  Turistička središta na obali, 

e)  Dionice autocesta i državnih cesta:

  • Tunel Sv. Tri Kralja – naplata Đurmanec (A2) 
  • naplata Bobovica (A3) – čvor Jankomir – zagrebačka obilaznica – čvor Ivanja Reka – naplata Sveta Helena (A4); 
  • čvor Maslenica – tunel Sveti Rok (A1);
  • naplata Lučko – čvor Bosiljevo 2 (na autocesti A1/A6);
  • riječka obilaznica (A7);
  • Istarski ipsilon prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija (A9);
  • Jadranska magistrala (DC8) na dionicama: Bakar – Novi Vinodolski, Zadar – Šibenik, Trogir – Split – Makarska, Zaton – Dubrovnik – Ćilipi.

Ukoliko se ipak dogodi da upadnete u gužvu i ne možete dalje, informacije o tome što se događa na cestama, možete pronaći na našim internetskim stranicama (www.hak.hr), na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (iOS, Android i Windows), radijskim javljanjima na HR2 nakon Vijesti u pola, kao i na broj telefona Informativnog centra 072 777 777 koji je dostupan 24/7.

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub!