Reflektirajući prsluk

U kojim je državama reflektirajući prsluk obvezan?

Prometni zakoni u Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Slovačkoj, Portugalu i Španjolskoj propisuju obveznu uporabu reflektirajućeg prsluka, odnosno on je dio obvezne opreme.

U tim državama je reflektirajući prsluk obvezen domaćim vozačima kao i strancima s vozilima inozemnih registracija.

Na reflektirajućem prsluku mora obvezno biti europska oznaka EN471, a prsluk je narančaste ili žute boje. S njim ste, prilikom izlaska iz vozila, bolje vidljivi, a time i sigurniji. Ujedno, izbjegavate plaćanje kazne (za neimanje prsluka).

Italija

U Italiji je reflektirajući prsluk obvezan za sve vozače motornih vozila (motociklisti ga ne trebaju) pri svakom izlasku iz vozila na autocesti ili na cestama izvan naselja. moraju ga imati sve osobe koje u slučaju kvara ili nesreće moraju izaći iz vozila. Kazne za neuporabu prsluka su od 33 do 137 EUR.

Španjolska

U Španjolskoj je reflektirajući prsluk obvezan za sve vozače motornih vozila (motociklisti ga ne trebaju) pri svakom izlasku iz vozila na autocesti ili na cestama izvan naselja. Kazna za neuporabu prsluka je do 91 EUR.

Hrvatska

U Hrvatskoj je reflektirajući prsluk obvezni dio opreme motornih vozila ili motocikla i moraju ga vozači odjenuti pri svakom izlasku iz vozila na autocesti ili cesti izvan naselja. Kazna zasad nije predviđena.

Austrija

U Austriji je prsluk obvezni dio opreme osobnih vozila (motociklisti ga ne trebaju) i mora se odjenuti prilikom svakog izlaza iz vozila na autocesti ili cesti izvan naselja. Kazne za neuporabu su od 14 do 36 EUR.

Slovačka

U Slovačkoj novi zakon važi od 1.11. 2006 i obvezuje vozače svih motornih vozila da koriste reflektirajući prsluk na cestama izvan naselja, kad zbog kvara na vozilu ili prometne nesreće napuštaju vozilo. Kazna za nepoštivanje tog propisa je od 50 do 150 EUR.

Portugal

U Portugalu obvezna uporaba reflektirajućeg prsluka vrijedi samo za vozače vozila registriranih u Portugalu, pa u toj državi za strance nije obvezan. Naravno, savjetujemo uporabu prsluka zbog sigurnosnih razloga.

Češka

U Češkoj je reflektirajući prsluk obvezan samo za vozače teretnih vozila (na cestama izvan naselja).