Zimska vožnja

Što je vozačima najveći izazov kod vožnje zimi?

Zimska je sezona za vozače teško razdoblje puno izazova. Svakako je izazov ako se neočekivano moraju boriti s lošim vremenom. Za nekoliko minuta uvjeti na cesti mogu se jako promijeniti i ceste postaju opasno skliske. Vozači se često susreću s iznenadnim promjenama uvjeta na cesti: od mekoga snijega, zaleđenih ili mokrih cesta do bljuzgavice. Zbog smrznute kiše, magle i snježnih vijavica česte su prometne nesreće i tjelesne ozljede. Ako se pak vozači pridržavaju nekoliko osnovnih pravila vožnje i nauče nekoliko najvažnijih tehnika, mogu se sa svojim suputnicima dovesti sigurno do cilja i u najtežim zimskim uvjetima.

No, vozači ne prilagođavaju način vožnje pojedinim cestovnim i vremenskim uvjetima zimi. Prevelika brzina zajedno s pogrešnom reakcijom zimi može biti pogibeljna. Jedno se često događa: da osobni automobili, teretna vozila i autobusi voze po zasniježenim i zaleđenim cestama s ljetnim gumama. Mnogi vozači još uvijek nisu svjesni odlučujućih prednosti zimskih guma.

Koliko su zimi važne zimske gume?

Ljetne gume za vožnju u ledeno hladnim europskim zimama nisu primjerene. Osobito u sjevernoj i središnjoj Europi te u alpskim područjima zime mogu biti vrlo oštre. Ako tamo živite i vozite se po tim područjima, obavezno morate opremiti svoje vozilo dobrim zimskim gumama. Zbog boljega prianjanja i upravljivosti na snijegu, bljuzgavici i ledu te će gume znatno povećati sigurnost vožnje. Zimske gume osiguravaju veći nadzor nad vozilom i veću stabilnost. Izbjegavajte kombinaciju guma različitih tipova, dezena i dimenzija.

"Cjelogodišnje" gume mogu biti dobar kompromis za blaža (klimatska) područja, odnosno za vozače kojima automobil nije potreban sve vrijeme ili voze samo po velikim, gradovima. Važno je da pomisle na odgovarajuće gume i prije nego što padne prvi snijeg, a savjet mogu potražiti kod svojega prodavača guma. Osim toga treba se pobrinuti da vozilo bude dobro pripremljeno na hladne zimske mjesece. Radionice nude posebne zimske modele za vozače koji nisu sigurni bi li to mogli obaviti sami.

Koji je savjet za vožnju zimi?

Vozačima savjetujemo da prije i za vrijeme vožnje na radiju redovito slušaju vremensku prognozu i informacije o uvjetima na cesti. Ako čujete upozorenja o lošem vremenu, radije odgodite putovanje dok se uvjeti ne poboljšaju.

Druga je važna preporuka vozačima da s automobila očiste snijeg i led. Nikad ne smijete voziti sa snijegom na krovu ili sa svjetlima i staklima punima snijega.

Već na početku putovanja morate znati da su za vožnju zimi potrebna strpljivost i praksa. Smanjite brzinu. Izbjegavajte mijenjanje tragova kotača i pretjecanje. Za zadržavanje nadzora nad vozilom važno je također da izbjegavate iznenadne promjene smjera i naglo kočenje. Vozite smireno i uvijek gledajte ispred sebe. Morate predvidjeti nove situacije i pripremiti se na njih da možete što brže reagirati. Uvijek mislite unaprijed!

Što vozači mogu učiniti kod smanjene vidljivosti?

U magli je najbolje usporiti vožnju i prilagoditi brzinu uvjetima. Kad je vidljivost zaista loša, upalite maglenke, a ne zaboravite ih isključiti kad se vidljivost poboljša. Nikad nemojte iznenada ubrzavati. Naime iako možda izgleda da se magla diže, ona se vrlo brzo razvija i loša vidljivost često se javlja mjestimice.

Što činiti kad su ceste zaleđene i prekrivene bljuzgavicom?

Kod vožnje po skliskim i zaleđenim cestama morate povećati sigurnosnu udaljenost. Testovi su pokazali da udaljenost između vozila tijekom zime mora biti tri puta veća nego ljeti. Dodatna je udaljenost potrebna zbog sigurnoga kočenja. Kad su ceste skliske, valja voziti polako, izbjegavati naglo kočenje i ubrzavanje jer se, inače, može vrlo brzo izgubiti nadzor nad vozilom.

Ako vaš auto ima sustav kočenja ABS, nemojte pritiskati papučicu kočnice nekoliko puta zaredom. Kočite lagano i držite smjer. Preporučujemo da na zaleđenim cestama ili na nizbrdicama mjenjač prebacite u niži stupanj prijenosa ranije nego inače, a pritom lagano pritisnite kočnicu da sigurno smanjite brzinu.

Što je na zimskim cestama najopasnije?

Najopasnija su mjesta mostovi, strmine, zavoji, raskrižja i semafori. Na tim se mjestima ceste najbrže zaleđuju i postaju skliske te također ostaju skliske i onda kada drugdje već izgledaju u redu. Vozači moraju paziti i kada voze uz jezera i kroz šume: zbog više vlage na tim je područjima i opasnost veća.

Isto tako morate biti oprezni kada vozite s osunčanih područja sa suhom cestom u dio koji je u sjeni. Cesta može biti zaleđena.

Temperatura između nula i tri stupnja iznad nule smatra se najopasnijom. Mislite da su ceste u redu, a temperatura zemlje zapravo je ispod nule i ceste još uvijek mogu biti zaleđene.