Sigurnost u prometu

Koban spoj dokazivanja, alkohola, uzbuđenja i neznanja

Sociolozi o stradavanju mladih vozača

Vozači u adolescentskoj dobi skloniji su eksperimentiranju i s opijatima,  i u vožnji. Stoga ne začuđuje njihovo iskušavanje vlastitih mogućnosti i mogućnosti vozila. Jednako tako ne čude vožnje pijanih mladih vozača s obzirom na vrlo visoku toleranciju na alkohol u našem društvu. Spojite li te dvije kategorije, imate smrtonosan recept - kaže profesor sociologije Igor Filajdić. Lani je na hrvatskim prometnicama poginulo 158 mladih vozača, što je čak  21,15 posto više nego u 2007.

Prošlu godinu, barem što se tiče broja poginulih u prometu, zasigurno nećemo pamtiti po dobru. Iako je prema statističkim podacima MUP-a, u usporedbi s 2007. godinom, ukupan broj prometnih nesreća bio manji za 12,3 posto, a i prometnih nesreća s nastradalima za 9,5 posto, ipak je nesreća s poginulima bilo više za 6,4 posto, a broj poginulih za 6,9 posto.

Osiguranja

Novac iz vozačeva džepa - najsigurniji

Osiguranje od automobilske odgovornosti

Člankom 53. novoga Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju obvezuju se osiguravajuća društva da uplaćuju deset posto od naknade iz naplaćenih polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, za naknade šteta koju vozači u prometnim nesrećama uzrokuju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Tek treba vidjeti kakve će biti posljedice te odluke.

U okolnostima globalne gospodarske krize država muku muči kako da namakne sredstva za nužnu stabilizaciju hrvatskoga zdravstva. Prema najavama Hrvatskog ureda za osiguranje, posljednje prebacivanje tereta na leđa građana uslijedilo je 1. siječnja ove godine stupanjem na snagu novoga Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Testovi

Ekološki prvak

Toyota Avensis

Treća generacija Toyote Avensis odlikuje se smanjenom emisijom CO2 i manjom potrošnjom goriva, poboljšanim performansama i bogatijim standardnim paketom opreme. Stoga se s pravom očekuje nastavak karijere ključnog „igrača“ u europskom D-segmentu.

Inovativna Toyota Optimal Drive tehnologija,  primijenjena  u novom Avensisu, donosi izvrsnu ravnotežu između potrošnje goriva i niskih emisija CO2, a uz stalan užitak u vožnji.  Benzinski motor omogućuje izvrsnu efikasnost, snagu i okretni moment zahvaljujući tehnologiji Valvematic, koja svjedoči o već dokazanoj Toyotinoj inovativnosti.

Rješenja za krizna vremena

Dacia Logan kombi i pick-up

Dacia sada ima pet modela: Sandero, Logan i Logan MCV (karavan), a noviteti su dva gospodarska vozila privlačnih linija - Logan kombi i Logan pick-up.

Otkako je Renault 2004. kupio rumunjsku Daciu, ona je gotovo učetverostručila svoju prodaju u više od 50 zemalja. Lani je prodano 40 tisuća kompaktnih berlina Sandero, a posvuda je ta marka prepoznata po prihvatljivu odnosu cijene i kvalitete.  Dacia sada ima pet modela: Sandero, Logan, Logan MCV (karavan) i dva gospodarska vozila privlačnih linija - Logan kombi i Logan pick-up.

Tehnika

Za isti posao razlike i četiri tisuće kuna

Cijene popravaka na automobilima

Na primjeru čestih popravaka na automobilima komparirali smo cijene u servisima. Neki zastupnici propisuju cijenu radnog sata u servisima, a neki je samo preporučuju, pa se često događa da je radni sat jeftiniji u Varaždinu i Slavonskom Brodu nego u Zagrebu. Također popravci jeftinijih i manjih vozila često mogu biti skuplji nego popravci  klasu ili dvije većih vozila.

Održavanje automobila, pa bilo ono i u ovlaštenom servisu, koji uredno izdaje račun i ovjerava servisnu knjižicu, često među potrošačima nameće otvorena pitanja. Je li serviser baš morao promijeniti sve što je promijenio, stoje li dijelovi doista toliko, koliko košta rad, itd.

Sigurnost

Lopovi i dalje aktivni

Krađa automobila

Kada bi se među  vozačima provelo  istraživanje o tome boje li se da će im automobil biti ukraden, vjerojatno bi među onima s potvrdnim odgovorom bilo najviše vlasnika Volkswagena. Ništa čudno, jer upravo se modeli tvrtke iz Wolfsburga najviše kradu na hrvatskim cestama. Slijede ih talijanska vozila, Opeli...

U noći s 9. na 10. rujna prošle godine  s parkirališta u Liburnijskoj ulici u Rijeci ukraden je Ford Escort riječkih registarskih oznaka. Vlasnik, hrvatski državljanin rođen 1933. godine, oštećen je za oko 15 tisuća kuna. Koliko ste puta samo na stranicama crne kronike pročitali  sličnu vijest a da se pritom gotovo niste zamislili.

Društvene teme

WTCC - novi izazov

Sport

Iza Marina Čolaka, jednoga od najboljih hrvatskih automobilista, nadasve je uspješna sportska karijera. Zahvaljujući rezultatima i uvjerljivim „borbama“ na prošlogodišnjem Seat Leon Supercopu pozvan je u elitno društvo - na  Svjetsko prvenstvo turističkih automobila 2009.

Na nedavnom predstavljanju Croatia Čolak Ingra Seat Tima Marin Čolak nije krio uzbuđenje prije odlaska u Brazil na prvu utrku prestižnog  natjecanja: - Ostvario sam svoje snove, a godine uporna rada i brojnih odricanja sada su se isplatile.

Nafta i plin ključevi pritiska

Energenti i strategija

Posljednja kriza s plinom pokazala je koliko energenti mogu biti moćno sredstvo pritiska radi ostvarivanja političkih ciljeva. Ugledni stručnjaci prof. dr. Vlatko Cvrtila i prof. dr. Igor Dekanić otkrivaju kako se tim geostrateškim igricama mogu prilagoditi Europska Unija i Hrvatska.

U doba globalne recesije kakvu moderan svijet ne pamti velik je problem danima buktio ondje gdje se nitko nije nadao. Na istoku Europe takoreći se preko noći rasplamsao ‘plinski rat’ između Rusije i Ukrajine, pomoću kojeg jedna od najmoćnijih država današnjice nije ohladila samo prvog susjeda, nego i pola zapadne Europe.

Sve što trebaju je...

Napuštena djeca

Ostavljena djeca nose svoj križ, a kada se tomu pribroje i inertne socijalne službe i spori sudovi, na plećima im je i katedrala. Katkad ih od posvajanja i života u krugu nove obitelji dijele tek bizarne sitnice. No unatoč dobroj opremljenosti domova, brizi koju u njima dobivaju i pomoći države pri studiranju, ništa se ne može mjeriti s obiteljskom toplinom i srećom.

Lijepo nam je u domu. Dobivamo hranu tri puta dnevno, a i slatkiše, toplo nam je, razgovaramo, puštamo muziku, puno je bolje nego što bi neki roditelji mogli priuštiti svojoj djeci. Ovdje smo zaštićeni, a tamo vani nitko bas ne štiti. Doma nas tuku, zlostavljaju, mnoga djeca od roditelja nisu dobila ništa.

Što je avantura teža, strast je veća

Hrvatski pustolovi

Njihovim venama ne teče krv, nego adrenalin. Njih ne zanimaju prohodni putovi, niti mjesta na koja je stupila ljudska noga. Dapače, što je avantura teža i opasnija, to je njihova strast veća. Pritom se ne obaziru je li taj put koji moraju svladati negdje u blizini rodnoga im doma u Hrvatskoj ili na kraju svijeta, u Australiji, Vijetnamu, Argentini, Čileu ili Nepalu… Bitno je samo otići što prije i uživati što više u tom neistraženom svijetu.

Najčešće svi oni imaju normalan posao od kojega žive, ali njihov pravi život počinje tek kada zatvore vrata ureda. Tada smjesta iz svog čarobnog ruksaka vade tenisice, jedriličarsko, ronilačko ili planinarsko odijelo, što god im u tom trenutku zatrebalo, odmah sklapaju bicikl, jedrilicu ili unajmljuju vozilo koje će ih dovesti u podnožje najviše planine i - kreću!

Hranom protiv bolesti

Zdravlje

Malene promjene u prehrambenom režimu pomoći će vam da zimi izbjegnete prehladu, žgaravicu, a možda skinete i koju kilu.

Kad je Krešimir R. u deset dana dvaput zbog prehlade i upale sinusa završio na bolovanju, pomislio je da nešto očito nije u redu s njim. -Inače sam sasvim zdrav pa mi je moja stara liječnica, kad sam se selio iz Slavonskog Broda, poželjela da mi i dalje doktor tako rijetko treba - kaže taj 27-godišnjak.

Prirodna aroma

Krasno i NP Sjeverni Velebit

Ne znamo mi u Krasnom što je gospodarska kriza. Samo morate raditi i oslanjati se na vlastite mogućnosti - kaže sa smiješkom Kaja Anić i naglašava ono što je temeljna značajka toga kraja. Čovjek i priroda ovdje se nadopunjuju i funkcioniraju po svojim zakonima.

Siđite s autoceste A1 na izlazu Otočac, pa na sljedećem križanju produžite ravno, navođeni skromnom smeđom prometnom signalizacijom na kojoj piše NP Sjeverni Velebit. Slijedi dvadesetak kilometara zavojite i uske cestice, na kojoj ćete morati biti pažljivi i dobro pratiti dolazi li vam ususret drugo vozilo, odnosno monitorirati stanje ostalih suputnika, osobito onih slabijeg želuca.

Gastronomija

Sladokusci će uživati

Pile u vinu

Za prvi ovogodišnji broj naše Revije šef gastronomije i kuhinje zagrebačkoga hotela Palace Ivica Štruml odabrao je piletinu, od koje se mogu pripremiti mnoga ukusna jela visoke nutritivne vrijednosti, a i odlična je zamjena za crveno meso.

Intervjui

Glazba za bolji svijet

Maksim Mrvica, glazbenik

Svjetski poznati pijanist, koji je iz Šibenika krenuo putem uspjeha, odlučio je svoje znanje, stečeno vlastitim trudom i na uvaženim glazbenim akademijama, predstaviti i inozemnom "tržištu". Pritom je osebujnim stilom želio u koncertne dvorane privući što više mladih. Spojivši klasičnu s poprock i elektroničkom glazbom, u tome je i uspio.

S našim istaknutim pijanistom razgovarali smo u njegovu rodnom Šibeniku, kojem se “mora” redovito vraćati, ne samo zbog obitelji i odmora nakon napornih turneja. Rado se odazvao pozivu da se predstavi čitateljima naše Revije, iako nije skrivao da ga je on i začudio. Susret s njim uvjerio nas je u njegovu besprijekornu profesionalnost, ozbiljnost i disciplinu, iako svojim izgledom prije podsjeća na rokera nego na pijanista.

Ostalo - Pravni savjeti

I zakonodavac pomaže

S novim Zakonom o sigurnosti cestovnog prometa profitirat će vozači koji su se prije njegova donošenja ogriješili o odredbe starog. Odnosi se to na one koji su u prekršajnom postupku zbog alkohola u krvi - do 0,50 g/kg.

Katkad je zakonodavac na strani „grešnika“, kadšto ih ekskulpira, nekad pomiluje. Nemojte prezirno „frknuti“ nosom pri spomenu zakonodavca kao svog spasitelja! Zakonodavac smješten u odajama Hrvatskog sabora lani se svojski naradio. Usklađivanje s tekovinama Europske Unije nije mačji kašalj.

Testovi - Volkswagen Golf VI

Predvodnik cijele klase

Veliki test: Volkswagen Golf 1,4 Trendline

Automobilska ikona doživjela je šesto izdanje. Možda se čini da odmak od "petice" i nije velik, ali zašto bi i bio? Predložak je bio gotovo savršeni kompakt, a s brojnim unapređenjima sve je bliži čistoj desetki.

Na hrvatsko tržište došao je Golf šeste generacije, što je u automobilskim krugovima vijest jednaka svojedobnom dolasku argentinskog trenera u Dinamo ili koncertu Rolling Stonesa na zagrebačkom hipodromu. Volkswagenov je kompakt u nas ikona, automobil koji se posebno cijeni, pa se od svake nove generacije puno očekuje.

Testovi - Audi Q5

Kvaliteta se osjeti

Audi Q5 2,0 TFSI quattro S tronic

Mercedes-Benz i Audi namirisali su dobre poslovne prilike. Odlična prodaja BMW-a x3 motivirala ih je da predstave svoje kompaktne SUV-ove, GLK i Q5. Audijev je adut u sve napučenijoj klasi, jednostavno rečeno - fantastičan. Pažnja koju premium proizvođači poklanjaju svakom detalju zadivljuje. U ovom automobilu sve funkcionira, od onoga što možete vidjeti do onoga što ćete osjetiti sjedeći u njemu ali i vozeći ga.

Revija HAK

Revija 165 - veljača 2009.

Revija 165 - veljača 2009.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK