Sigurnost u prometu

Vozači oprez, lani je svaki peti poginuli bio motorist

Sigurnost motorista

Sigurnost se postupno može poboljšati dugotrajnim procesom obrazovanja sadašnjih i budućih vozača. Potrebno je otvoriti što više centara za sigurnu vožnju. Vozač koji zna limite svog motora i svoje vozačke tehnike u presudnom će trenutku intuitivno reagirati i na pravi način izbjeći ili ublažiti neželjene posljedice - kaže Melita Jambrošić Ivšak, predsjednica HUSMOP-a.

Zima je iza nas i dolazi nam ljepše vrijeme koje sa sobom povlači i povratak najugroženije skupine na hrvatske prometnice - motorista. Lani je od 662 poginule osobe na cestama, njih čak 127 vozilo motocikl ili su bili suvozači na motociklu ili mopedu, a to znači da je gotovo svaki peti poginuli bio iz te, možemo je slobodno nazvati, visokorizične skupine.

Tata & sinovi

Automobilski minimalizam

Dva kilograma lima, jedan kilogram laka i gotov je Hanomag! Ovaj promidžbeni slogan potječe još iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, a opisuje automobilski minimalizam njemačke tvrtke Hanomag. Zašto se danas vi sablažnjavaju nad jeftinom indijskom Tatom Nano, kada je  povijest puna sličnih projekata koje smo isto tako ponosno nazivali automobilima.

Ekologija

Vjetroelektrane želi 160 ulagača

Obnovljivi izvori energije

Nakon donošenja pet pravilnika koji uređuju područje obnovljivih izvora energije zaprimili smo više od 300 zahtjeva za izdavanje odobrenja za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - kaže Branko Horaček, ravnatelj Uprave za energetiku.

Prema trenutačnim pokazateljima, više od 80 posto proizvedene ili potrošene energije u svijetu dolazi iz klasičnih izvora. Fosilna goriva, tj. ugljen, nafta i prirodni plin zasad nemaju pravog protivnika na tržištu energenata, iako svaki puta kada izbije neka kriza, poput posljednje rusko-ukrajinske, u pomoć želimo pozvati prirodu.

Testovi

Fantastika na cesti

Mercedes-Benz E klasa

Premium proizvođači pogreške skupo plaćaju, pa je sasvim razumljivo da E klasa djeluje monolitno, gotovo savršeno. Prate je odlični motori, vrhunska udobnost i napredni sustavi koji vožnju čine sigurnijom. Doista joj je teško nešto zamjeriti.

Na prezentaciji nove Mercedes-Benzove E klase dobit ćete malu harmonika-knjižicu što neodoljivo podsjeća na zemljopisne mape svjetskih metropola. Umjesto toponima gradova koje biste trebali posjetiti njezin je sadržaj posvećen tehnologiji. Umjesto spomenika - elektronika, umjesto noćnih klubova - infracrvena kamera, umjesto svjetala velegrada - adaptivna automobilska svjetla.

Visoka estetika

Peugeot 407 SW 2,0 HDi Sport

Došlo je vrijeme za redizajn Peugeota 407. U trenutku prvog predstavljanja mamio je poglede, izazivao uzdahe, ali vrijeme čini svoje pa su ga dizajneri blago osvježili. U takvim slučajevima radikalni rezovi su rijetki. Čuda nismo očekivali, a ni dobili. Peugeot 407 u karavanskoj formi i dalje je naočit, ne toliko ekstravagantan kao u vrijeme premijere, ali još uvijek elegantan.

Stilske vježbe

Usporedni test: Citroën C3 Picasso HDi 110 i Lancia Musa 1,9 MJT

Musa je tržišni veteran, a C3 Picasso „vrući“ je novitet. Krase ih mnoge vrline i pokoja sitna mana. Lancia je možda bliža publici koja cijeni eleganciju, a Citroën mlađim kupcima koji će uživati u njegovom nekonformizmu. Oba automobila imaju sve nužne vrline monovolumena.

Prvo smo na cestama u čudu gledali velike monovolumene, pa potom promatrali kompaktne monovolumene, koji kao da su se s vremenom smanjili u perilici rublja na programu centrifuge pa smo na kraju dobili i još manje inačice.

Sigurnost

Bolje spriječiti...

Recesija i sigurnost prometa

U vrijeme krize i recesije drastično je pala prodaja novih i rabljenih automobila pa se logično postavlja pitanje hoće li takve okolnosti negativno utjecati na stanje sigurnosti u prometu... Odlučite li zadržati starije vozilo i ne kupovati novo, vodite brigu o njegovoj tehničkoj ispravnosti. Neke je kvarove lako uočiti i prevenirati na vrijeme.

Svjetska recesija sasvim će se sigurno odraziti i na stanje automobila na našim cestama. Prodaja vozila dramatično je pala, bez obzira je li riječ o novim automobilima ili pak o onima iza kojih već postoji određeni životni vijek.

Društvene teme

U zraku je zlokobni miris

Vatrogasci i prometne nesreće

Na cestama bi se sigurno smanjio broj stradalih, da svaki vozač vidi ono što vatrogasci vide pri spašavanju sudionika prometnih nesreća. Oni su dobro opremljeni profesionalci, ali ih na neke prizore ni škola, niti vježbe nisu mogle pripremiti.

U kakofoniji zvukova koji prate svakodnevicu jednoga grada mogu se čuti i oni posebno prodorni što izazivaju nelagodu i strepnju. Visoki tonovi vatrogasnih sirena često zaokupe pažnju prolaznika, kućanica i djelatnika na radnim mjestima, pa mnogi, da bi otklonili crne slutnje, telefonom kontaktiraju svoje najbliže brinući se jesu li dobro, a umiri ih već i glas koji čuju neposredno nakon poziva.

Vozite i štedite

Održavanje automobila

U vrijeme kada se krate svi budžeti, pa i oni kućni, dobro je promisliti kako možemo uštedjeti i na automobilu. Uz malo promišljanja u samo godinu dana uspjet ćete troškove vlasništva vozila smanjiti za barem desetak tisuća kuna. Naravno, u tome vam može pomoći i članstvo u HAK-u.

Trenutačna negativna gospodarska kretanja nisu opustošila samo salone novih automobila već prazni zjape i servisi, ali i stanice za tehnički pregled. U vrijeme kad se obiteljski proračun rebalansira gotovo svaki mjesec, posjedovanje automobila je veliko opterećenje za budžet, ali je u većini slučajeva ipak nužno i neizbježno.

Njegovana vrsta kuna

Priče o tri prosječne hrvatske obitelji

Globalna gospodarska kriza osjeća se i u Hrvatskoj, a samim time raste i zabrinutost građana. Posjetili smo tri prosječne, ali generacijski različite obitelji koje imaju mnogo toga zajedničkog i pokušali doznati kako žive od prvog do tridesetog u mjesecu.

Ako se bogatstvo svakog naroda mjeri kroz status srednje klase, onda je Hrvatska vjerojatno u nekom svjetskom prosjeku. Ta činjenica sada je u našoj priči dobila tri dodatna pečata. S tri bračna para u različitim dobnim kategorijama razgovarali smo na temu kako žive od prvoga do tridesetoga u mjesecu, kako sastavljaju kraj s krajem, da li uopće žive ili preživljavaju, i kakav im je standard.

I kriza može biti prilika

Potraga za srećom

Kako se snaći u neizvjesnim okolnostima? U današnje vrijeme, kada raste potrošnja antidepresiva, nužno je proaktivno razmišljati i tražiti rješenja.

Znanstvena istraživanja reflektiraju interese društva, pa kako su ljudi svoj svakodnevni fokus skloniji usmjeriti na negativnosti, loše vijesti, tuđe bolesti i općenito žalopojke, tako se i istraživanja mnogo više bave problematičnim stanjima, nego što propituju ona pozitivna.

Praznici za sva osjetila

Kamo na izlet

Bilo da tražite mirnu oazu, gastromeku ili aktivni odmor, putujući Hrvatskom možete prije turističke sezone napuniti baterije. Odlučite se za neku od hrvatskih destinacija, poznatih i onih malo manje znanih.

 S jedne strane, dobrano smo ugazili u krizu koja bi mogla biti vrlo bolna. S druge strane, svatko zaslužuje odmor. Tako sam se prisjetio proljeća 2007., kad sam s četvoricom prijatelja zapalio jedne subote ujutro Passatom za Rijeku.

Gastronomija

Omiljena delicija iz Jadranskog mora

Punjene lignje s dalmatinskim pršutom i palentom s ružmarinom

Lignje su vrlo ukusna hrana, a manji primjerci prava su delikatesa. Mogu se spravljati na više načina, a mi vam preporučujemo jednostavan i zanimljiv nadjev s pršutom, dakako uvijek pripravljen s maslinovim uljem i usitnjenim krakovima.

Intervjui

Sa sportom sam razvio tolerantnost

Danil Domdjoni, svjetski i europski prvak u karateu

Karate osim tjelesnog razvoja, snažno utječe na jačanje duha, snaži volju, osobnost i samokontrolu, pa me nitko ne može izbaciti iz psihičke ravnoteže. U meni je puno samopouzdanja, koncentracije, a sve sam to naučio zahvaljujući karateu. Ako me pitate jesam li ikad koristio te vještine izvan borilišta - nisam - a nadam se da niti neću.

Naši sportaši postižu vrhunska sportska postignuća na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, te su nesumnjivo najveći ambasadori sporta i Republike Hrvatske. Potvrda te vrijednosti je i 23-godišnji Biograđanin Danil Domdjoni - svjetski i europski prvak u karateu.

Ostalo - Pravni savjeti

Tako slično, a tako različito

U novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nema odredbe koja bi propisivala prekršajno sankcioniranje vozača koji upravljaju vozilom u prometu na cestama, iako u organizmu imaju lijekova koji se ne smiju uzimati prije ili za vrijeme vožnje. Takva je vožnja zabranjena, ali nije sankcionirana.

Na temu hrvatskog zakonodavstva kao uostalom i bilo kojeg drugog mogli bi se napisati brojni traktati. Mnogi će reći kako loše zakone zamjenjuju gori, neki će tvrditi suprotno ali ocjena će gotovo uvijek subjektivna.

Testovi - Ford Fiesta

Dotjerana za izlazak

Ford Fiesta 1,4 Titanium

Do sada su se sve Fieste odlikovale određenom skromnošću u usporedbi s malim gradskim automobilima talijanskih i francuskih proizvođača. Ali, tradicije i postoje zato da se ruše. Nova Fiesta gizdava je u svakom detalju i u ovome trenutku je i vizualno jedan od najzanimljivijih automobila u klasi.

Testovi - Dacia Sandero

Neumorni sluga

Dacia Sandero

Završilo je i naše druženje s Dacijom Sandero. Nakon pola godine korištenja rumunjski mali gradski automobil pokazao se dostojnim glasa koji ga prati. Stoički je izdržao sve napore.

Nakon šest mjeseci i 30 tisuća prijeđenih kilometara došlo je vrijeme za rastanak s Dacijom Sandero 1,4 Laureate, opremljenim i plinskom instalacijom. Kada smo uzimali automobil od zastupnika RenaultNissana Hrvatska vodili smo se jednostavnom mišlju: vidjeti opravdava li rumunjsko vozilo s Renaultovom tehnologijom relativno nisku kupovnu cijenu pouzdanošću.

Testovi - Honda Jazz

Sav taj blues

Honda Jazz 1,4 Sport

Naziv filma je Sav taj jazz, ali u odabiru naslova prikladnijim nam se učinio blues. Zašto? Zato što je Honda Jazz, kao i Ford Fiesta gotovo savršen automobil, ali ima jednu manu o kojoj bismo mogli blueserski naricati danima. Previsok tečaj jena učinio ju je preskupom - za nju morate izdvojiti više od 140 tisuća kuna, a to je mnogo čak i za maksimalno opremljeni perfektan mali automobil.

Revija HAK

Revija 167 - travanj 2009.

Revija 167 - travanj 2009.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK