Sigurnost u prometu

Cesta nije disko klub

Crni vikendi na prometnicama

Problem nastaje jer se često događa da je pritisak situacije, u kojoj se mladi nađu, veći od snage njihovog stava, pa se sami ne drže svojih obećanja. Za mlade, vršnjačka skupina je vrlo bitna i utječe na ponašanje pojedinca. Mladi znaju što je u redu, što je sigurno: ne voziti pod utjecajem alkohola, vezati sigurnosni pojas... ali se često tako ne ponašaju - kaže Tihana Turčinović, psihologinja u Autoklubu Rijeka.

Kako doprijeti do mladih vozača, koji su uvjerljivo najugroženija skupina u prometu, pitanje je koje se već godinama pokušavalo riješiti na razne načine: od probnih vozačkih dozvola, do zabrane prometovanja jakim automobilima, općenito zabrane bilo kakve vožnje iza 23 sata...

Gužve su neizbježne

Ususret prometnom ljetu

Iako su nedavno otvorene obje cijevi na tunelima Sveti Rok i Mala Kapela, gužve na hrvatskim cestama i ovoga ljeta neće nas zaobići. Radi odlaska na godišnje odmore pojačani promet očekuje se gotovo svakog vikenda u srpnju i kolovozu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta nedavno je na prigodnoj svečanosti u promet pustio druge tunelske cijevi u tunelima Sveti Rok i Mala Kapela. Time su napokon stvorene pretpostavke za izbjegavanje kilometarskih kolona i gužvi na autocesti Zagreb-Split i dalje prema Dubrovniku, a hrvatski sjever i jug konačno su spojeni autocestom punog profila. Ipak, nova i moderna prometnica ne znači da će gužve u potpunosti nestati jer se one sada očekuju na drugim lokacijama.

Sigurnost djece je najvažnija

Test dječjih sjedalica

Usporedni test različitih dječjih sjedalica namijenjenih svim kategorijama težine i ove godine dao je vrlo zanimljive rezultate. Kao i uvijek posebna je pozornost bila posvećena sigurnosti, ali ništa manje važne nisu bile niti karakteristike poput praktičnosti, udobnosti ili lakoće održavanja... 

Ovog puta testirali smo 28 različitih dječjih sjedalica namijenjenih svim razredima težine (0-10 kg, 0-13 kg, 0-18 kg, 9-18 kg, 9-36 kg, 15-36 kg). Sve su testirane sjedalice morale ispuniti točno određene kriterije pa su se tako u obzir uzimale samo one koje su usklađene sa standardima ECE-R44/03 ili ECE-R44/04.

Ekologija

Kriza ne smije biti isprika za nemar

Ekologija i promet

Stručni skup Smanjenje emisije stakleničkih plinova u cestovnom prometu u uvjetima gospodarske recesije još jedanput je potvrdio da u tom važnom segmentu života postoje velike rezerve. On bi mogao biti čišći i prihvatljiviji, neovisno o ekonomskim okolnostima.

Prošle godine Svjetska automobilistička organizacija FIA pokrenula je globalnu kampanju Učinimo automobile zelenima. U njoj je sudjelovao i Hrvatski autoklub, koji je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva organizirao stručni skup koji se bavio upravo pitanjima zagađenja u cestovnom prometu.

Testovi

Braća po vrlinama

Usporedni test Mazda3 1,6 tx i Honda Civic 1,8 ES

Po svojim pozitivnim osobinama Mazda i Honda su vrlo slični automobili. Prostrani su, udobni, u njima će uživati vozači koji cijene dinamične vozne osobine. Krasi ih već tradicionalna visoka razina završne obrade. Svi plusevi prikrit će rijetke minuse, koji nimalo ne utječu na visoku završnu ocjenu.

Japanski automobili na europsko tržište uvijek dođu s manje pompe i fanfara, nego, na primjer, Volkswagen Golf, Renault Megane ili Ford Focus. Vjerojatno je zatajnost uvjetovana i geografskim porijeklom, čuvanjem pozicija na domicilnim tržištima, pa su i ovdašnji novinari rezerviraniji za novitete iz Toyote, Mazde ili Honde.

Društvene teme

HAK-ove preporuke

Možda vam Hrvatski autoklub može olakšati izbor kampa za ovogodišnje ljetovanje. Naime, prošle je godine HAK u sklopu akcije Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku (koju provede HGK i HRT) imao zadatak obići više od stotinu autokampova i proglasiti najbolje. Ocjenjivanje je podijeljeno u tri skupine: kampovi kapaciteta od najmanje 50 do 200 osoba (manji kampovi), kampovi kapaciteta od 200 do 1000 osoba (srednji kampovi) i  kampovi za više od 1000 osoba (veliki kampovi i kamping-naselja).

Mala mjesta za veliki odmor

Jadran daleko od masovnog turizma

Za postizanje unutrašnjeg mira teško je dati pravi recept, ali za pronalazak onog vanjskog mira, uz more ga se još uvijek može pronaći. Na našoj je obali i otocima mnogo skrivenih mjesta, udaljenih od turističkog mravinjaka.

Iako to kalendar tek treba potvrditi, ljeto je po svim svojim karakteristikama već zavladalo. Vruće je, sezona kupanja je uvelike započela, vikendima se kolone automobila spuštaju do mora, a u tvrtkama se rade križaljke za godišnje odmore. Ljeto je vrijeme dokolice i odmora ili, kako bi to definirali sociolozi, vrijeme oslobođeno od organiziranog rada.

Pandemija virusa straha

Svinjska gripa i slične bolesti

Postoji li doista opravdani razlog za bojazan od novih zaraza i drugih kriza svjetskih razmjera? Od katastrofičnih vijesti često ne bude ništa, a potencijalne globalne bolesti s kobnim posljedicama za cijelo čovječanstvo ipak se na kraju pokažu blažima od početnih crnih slutnji.

Édgar Enrique Hernández, četverogodišnji dječačić iz gradića La Gloria, u blizini Veracruza u Meksiku, bio je potkraj ožujka tek jedan od gotovo tri tisuće stanovnika koji su osjećali slabost i imali temperaturu.

Zarobljenici u virtualnim svjetovima

Mladi i prazna igrališta

Pojavila se velika skupina društveno izolirane i introvertirane djece, koja uspjehe doživljava samo na računalu. Ne zanimaju ih igre na otvorenom, nisu pod dovoljnim utjecajem roditelja, koji puno rade, pa im odgovora da im djeca sate i sate provode pred kompjuterom ili TV ekranom.

Domagoj ima 8 godina. Ide u drugi razred osnovne škole, odličan je učenik i slobodno vrijeme uglavnom provodi uz Sony PlayStation. S prijateljima najviše voli razgovarati o kompjutorskim igricama, dok ga se na dječjem igralištu rijetko može sresti.

Kultura

Raj za kampiste u Umagu

48. Europa rally

Gosti su do 2. lipnja i završetka susreta imali priliku upoznati Hrvatsku u niz organiziranih izleta i tematskih večeri.

U organizaciji Comité Rally Europe i Udruge kampista Hrvatske, i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, u malom je mjestu Karigador nadomak Umaga 29. svibnja otvoren 48. Europa Rally - tradicionalni susret europskih kampista.

Dobri duhovi velegrada

Ulični umjetnici

Zajedničke su im barem dvije stvari: ljubav prema ulici i strast prema umjetnosti. Svirači, pjevači, žongleri, slikari, svi oni stvaraju nešto vrijedno, a kada to pritom rade na gradskim ulicama i trgovima, ispunjavaju našu dušu. Upoznajte zagrebačke (i ne samo zagrebačke) ulične umjetnike.

Nama nije najvažnije prodati naše proizvode. Sjećam se jedne ženskice, bila je tu s nama danima, a nije prodala niti jednu jedinu sliku. Sjedila je i radila, i ljudi su stvarno uživali u tome, svi su je prolaznici voljeli.

Gastronomija

Kozice i fuži odličan par

Fuži se odlično slažu s tartufima, ali tu ne prestaje njihova komplementarnost. S kozicama također čine ukusnu kombinaciju okusa, pogotovo kada im se dodaju aromatični začini.

Intervjui

Spreman za ulogu roditelja

Igor Vori, hrvatski rukometni reprezentativac

Osvajanje zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. svakako je najveći vrh koji jedan sportaš može osvojiti, pa to smatram najsretnijim događajem u svojoj sportskoj karijeri. Iznimno me je rastužio gubitak zlatne medalje na posljednjem Svjetskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni.

Ne treba vam poseban povod za razgovor s Igorom Vorijem. Najbolji je svjetski kružni napadač u rukometu, sportu koji je u Hrvatskoj iznimno popularan. Sportski put ovoga Sesvećanina poznat je hrvatskoj javnosti. Dugo i marljivo radio je da bi postao ono što je danas, vrhunski sportaš.

Ostalo - Pravni savjeti

U paukovoj mreži

Stanovnici manjih mjesta u kojima pauci ne rade reda ne znaju kakvi su sretnici. Oni koji žive u sredinama u kojima pauci ordiniraju upućeni su u dvostruko sankcioniranje, troškove pauka plus iznos novčane kazne za parkiranje na nedopuštenom mjestu. No, postoje i olakotne okolnosti.

Kako u ova teška vremena za autoindustriju koja svoje savjetnike plaća suhim zlatom, savjetovati vozače? General Motors sinonim automobilskog giganta na samrtnom je odru. Kako drugačije nazvati proces kontroliranog stečaja u koji je ušao taj div.

Testovi - Mercedes-Benz S klasa

Automatika ljudima

Vozili smo

Uz S klasu vozač će postati nepotreban. Možda će tako biti već sa sljedećom generacijom. Redizajn aktualne Mercedesove limuzine visoke klase s novom hibridnom verzijom još je jednom naglasio njezinu tehnološku kompleksnost i sigurnost - na radost svih putnika.

Pogledate li samo osnovno što Mercedes-Benzova S klasa ima u svom tehnološkom parku, učinit će vam se da ste u laboratoriju Američke svemirske agencije. S klasa redizajnirana je tako da bi se što bolje nosila s konkurencijom, a i to je bila prilika da je njezini tvorci dodatno opreme uređajima koji u nekim slučajevima život znače, a ponekad su tu samo radi zabave, odnosno što bezbolnijeg gomilanja kilometara.

Testovi - Volkswagen Polo

I dalje klasa

Vozili smo

Promjene na Polu nisu samo vizualne, on je s novom generacijom dobio i nekoliko iznimno kvalitetnih motora koji troše minimalne količine goriva.

Kvalitetna unutrašnjost, moderni i štedljiviji motori, poboljšane vozne osobine... glavni su aduti potpuno novog Pola. Novi VW Polo pete generacije (prvi je proizveden 1975.), unatoč složenoj gospodarskoj situaciji u svijetu, veoma je važan uradak toga cijenjenog njemačkog proizvođača.

Testovi - Nissan Qashqai

Opravdana gužva

Nissan Qashqai 1,6 Visia

Percepcija obiteljskog automobila mijenja se gotovo strelovitom brzinom. Nekada su to bile limuzine, karavani, a danas je to jedan automobil koji u sebi nosi DNK gotovo svih klasa. Jer Qashqai je povišen poput SUV-a, kompaktnih je dimenzija, a prostorom se može nositi s monovolumenima.

Revija HAK

Revija 169 - lipanj 2009.

Revija 169 - lipanj 2009.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK