Ekologija

Lijepe oaze na Jadranu

HAK-ovo testiranje kampova

Testiranje koje je proveo Hrvatski autoklub pokazalo je da razvoj kampova ne prestaje. Sve više se profiliraju za određeni tip gostiju, a ekološka osviještenost gostiju i vlasnika kampova u današnjem se turizmu podrazumijeva.

U sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma, koja je ove godine održana u Rovinju od 20. do 22. listopada, dodijeljene  su nagrade i priznanja u sklopu akcije Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku, kojima Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska televizija nagrađuju iznimnu kvalitetu u turizmu. A tradicionalno, Hrvatski autoklub u suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske i Udrugom kampista Hrvatske provodi testiranje hrvatskih kampova.

Testovi

Cijena ljepote

Usporedni test Audi A1 1,4 TFSI, Citroën DS3 1,6 THP i Alfa Romeo MiTo 1,4 TB

Mali gradski automobili ne moraju isključivo biti namijenjeni neemotivnom prijevozu od jedne do druge točke. Alfa Romeo, Audi i Citroën dizajnirali su strastvene automobilčiće koji su karakterno snažni, tehnološki napredni i, nažalost, poprilično skupi.

Novi Mini, koji je BMW uspješno reinkarnirao prije jednog desetljeća, ima gotovo monopolistički položaj u klasi malih luksuznih automobila. Iako koncept nije bio originalan (VW je prema istom receptu još 1998. oživio Bubu) niti su mu predviđali osobit uspjeh, Mini je postao ne samo hit nego i jedan od rijetkih automobila čija snažna osobnost i kvaliteta od automobila slične koncepcije čini blijedu kopiju.

Sigurnost

Snijeg je neke iznenadio

Test zimskih guma 185/65 R15 T i 225/45 R17 H

Hrvatski autoklub s partnerima, europskim autoklubovima, već tradicionalno provodi jedno od najvažnijih testiranja. I ove godine donosimo iscrpan test zimskih guma u dvije dimenzije. Kao i svaki put, rezultati su vrlo zanimljivi.

Vjerujemo da nije potrebno ponavljati kolika je važnost guma na svakom automobilu. Osobito je to izraženo u zimskim uvjetima kad su svojstva prianjanja gume na podlogu od presudne važnosti za sigurnost putnika i automobila. Pri temperaturi ispod 7°C ljetne gume gube elastičnost pa je zato najbolje uoči zime zamijeniti ih odgovarajućim zimskim pneumaticima. Što se nosi u zimskoj sezoni 2010./2011., već tradicionalno vam preporučuje Hrvatski autoklub sa svojim partnerima iz europskih autoklubova.

Društvene teme

Novi sustav članskih prava i pogodnosti

Od 15. studenog svi vi, cijenjeni članovi Hrvatskog autokluba, postali ste dijelom novog sustava članskih prava i pogodnosti koji će vam osigurati još više mogućnosti. Osmislili smo ga kako bismo još više naglasili sve naše prednosti, a vama omogućili 24-satnu mobilnost u Hrvatskoj i cijeloj Europi.

Sustav članskih prava i pogodnosti Hrvatskog autokluba dugo nije mijenjan jer je udovoljavao osnovnim potrebama svih članova koji su željeli sigurnost pri svakom putovanju. Na ovaj veliki korak odlučili smo se zato što se vremena mijenjaju, a i definicija pojma mobilnosti redefinira se iz godine u godinu.

Priroda je najbolje društvo

Međunarodni skup Kamping turizam i održivi razvoj

U turizmu, kao i u mnogim drugim sektorima, korištenje energije povezano je uglavnom s fosilnim gorivima. Tek manji dio energije koja se koristi potječe iz obnovljivih izvora - upozorio je Ivo Bikić, predsjednik HAK-a.

Turizam kao masovni pokret, betonizacija obale, hoteli i apartmanska naselja koja nagrđuju okoliš ili turizam koji respektira lokalne običaje, u dubokoj simbiozi s prirodom i kulturnim naslijeđem kraja? Pitanja je mnogo, neki su već izgubili priliku i svoju obalu su betonizirali, ali Hrvatska još može birati. Dani hrvatskog turizma u Rovinju bili su prilika da se već tradicionalno organizira međunarodni skup Kamping turizam - održivi razvoj u organizaciji Hrvatskog autokluba, Udruge kampista Hrvatske i Kamping udruženja Hrvatske.

Raspad kreditiranih snova

Usporedba standarda u Hrvatskoj i inozemstvu

Ugroženi su mladi ljudi, pogotovo oni koji rade na određeno vrijeme, a takvih je oko 80 posto. Ništa ne mogu planirati, ne mogu čak ni dobiti kredit, a kamoli ga vraćati. Njima je danas teško živjeti i raditi, bez obzira koliko bili sposobni i talentirani, iako jedino njih vidim kao snagu koja može potaknuti promjene u društvu - tvrdi Jagoda Milidrag-Šmid, savjetnica u SSSH.

Iako danas više ni u jednoj državi ne vlada blagostanje, osim možda u Americi, hrvatski je standard ipak preduboko potonuo. Umjesto pogleda prema nekim sitnijim užicima, veliki broj Hrvata bori se s egzistencijalnim problemima, dok o luksuzu ne može ni sanjati. Rezultati su to naše mini-ankete koja pokazuje da zapadni susjedi Slovenci žive tek nešto bolje, dok se Njemačka ponovno potvrdila kao jedna od najuređenijih i najorganiziranijih država u svijetu. Amerika je, pak, posebna priča jer njih očito ne može ozbiljnije uzdrmati ni najveća globalna ekonomska kriza od 1929. godine.

Nezaustavljivi prodor s istoka

Kako se oduprijeti azijskoj konkurenciji

Učenik je naučio lekciju te se pokazao vještijim od učitelja. Sve je počelo izmještanjem proizvodnih pogona na istok gdje je radna snaga jeftina. Sad je i taj dio svijeta usvojio znanja. Danas se SAD i Europa od navale jeftine robe s istoka brane kako znaju i umiju, a hrvatski proizvođači kao da se teže snalaze.

Internetom već neko vrijeme kruži zanimljiva, detaljno ilustrirana pričica o tome kako se spravljaju - umjetna jaja. Cijeli postupak ne čini se pretjerano kompliciranim: potrebno je malo dobro volje i par vještih ruku, a tu je, dakako, i popis svih nužnih kemijskih sastojaka. Takva jaja, što se može iščitati iz te kratke prezentacije, već se neko vrijeme spravljaju u Kini. Na prvi pogled identična su pravima, a i tijekom termičke obrade ponašaju se poput njih. Na kraju nepoznati autor navodi da im je okus čak i bolji od pravih jaja, ali i da su itekako štetna. 

Sramota je čuvati sve za sebe

Donatori velikog srca

U odgovornim društvima filantropija se uči odmalena te je dijelom odrastanja i ponašanja pojedinca. Naime, filantropija nije samo davanje novca nego podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za pojedinca i društvo - kaže Drago Vručinić, upravitelj humanitarne zaklade Zamah.

U zadnjih mjesec dana stiglo je nekoliko dobrih vijesti iz područja biznisa teške novčane kategorije. Kineski milijunaš Chen Guangbiao najavio je kako će svoje bogatstvo darovati karitativnim udrugama. Na taj potez želi privoljeti što više kineskih bogataša. Multimilijarder George Soros donirao je 100 milijuna dolara Human Rights Watchu, organizaciji koja se u svijetu bori za zaštitu ljudskih prava. Tome je, uz veliki odjek, prethodila vijest da je Götz Werner, vlasnik njemačkog lanca drogerija dm, cjelokupan udio u vlasništvu te tvrtke, što se procjenjuje na oko milijardu eura, prebacio jednoj dobrotvornoj zakladi.

Apneja i umor podmukli su napadači

Medicina

Studije kažu da pospanost zahvaća ljudsko tijelo prije svega između ponoći i 6 sati ujutro, a potom od ranog do sredine poslijepodneva. Krivac je naš bioritam i san ne možemo pobijediti sjedamo li za volan neispavani. Kad nepomično sjede i izvode ponavljajuće zadatke, kao što je vožnja na duge udaljenosti, ljudima brzo postane dosadno i njihova obrana od umora popusti.

Vraćajući se u subotnje rano jutro iz Orahovice doma u Feričance, 24-godišnji Mario Š. na ravnoj cesti u rujnu 2008. zbog umora izgubio je kontrolu nad svojim Fiatom i sletio s ceste u lijevi odvodni kanal. Nesreću je Mario doživio ispred svoje obiteljske kuće. Mediji su zabilježili da je, probudivši se nakon nesreće u kanalu kraj ceste, izišao iz slupanog automobila te se, ne budivši ukućane, uputio sa slomljenom nogom i teškim ozljedama prsnog koša u bolnicu u Našice.

Gastronomija

Kulinarska poezija dostupna svima

Postoji mnogo načina pripreme junetine. Nekima je draža kuhana, drugima pečena, a naš kuhar Miroslav Dolovčak odlučio ju je pripremiti s povrćem, gljivama i vinom. Ne sumnjamo da se iza njegove ideje krije odlično jelo.

Intervjui

Šahtar napuštam samo zbog najvećih

Susreti u HAK-u

Tek sad mogu potvrditi da je obitelj važnija od svega. Ni jedan gol, pobjeda ili osvajanje nekog nogometnog naslova ne mogu se s time usporediti. Otkako imam obitelj, postao sam smireniji i ona mi je, vjerujte, najveće bogatstvo koje imam.

Nije pretjerivanje ako za Darija Srnu kažemo da je jedan od najboljih bočnih igrača na svijetu. Njegov nogomet prepoznatljiv je po doista velikom zalaganju i tehnici, zbog čega je na meti najvećih europskih klubova. Kaže da mu u Ukrajini i Šahtaru nište ne nedostaje, a otkako ima obitelj život mu se promijenio. Naravno, očekuje da će obiteljske obveze morati malo zanemariti u ljeto sljedeće godine. Tada je, naime, Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj.

Ostalo - Pravni savjeti

Sankcije ipak ostaju

Kazne za nepropisno parkiranje na nogostupima nisu postale dio prošlosti. Nogostup nije predviđen kao poligon za testiranje akrobatskih vještina pješaka, koji bi trebali priljubljeni uza zid izmigoljiti pokraj nepropisno parkiranih vozila.

Krajem rujna i početkom listopada svi su brujali, zujali i jedni druge obavještavali najrazličitijim sredstvima komunikacije o revolucionarnoj odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske koja je zauvijek dokinula samovolju pauka pri ataku na metalne ljubimce nehajno parkirane kojekuda. Internetskim prostorom fantastičnom brzinom širila se vijest puneći poštanske sandučiće hrpom neistina - parkirajte gdje hoćete, više vam nitko ne može ništa, ni policija ni komunalni, kao ni prometni redari.

Testovi - Mercedes-Benz CLS 500

Osobine pobjednika

Vozili smo

S prvom generacijom CLS-a Mercedes je praktički pokrenuo klasu kupea s četvero vrata. Sad je taj koncept dorađen do najsitnijih detalja, za još veću ugodu budućih kupaca, kojih zasigurno neće manjkati.

Izvana druga generacija Mercedesova četverovratnog kupea CLS izgleda impresivno. Sprijeda se ističe golema, okomita maska, dok je stražnji dio dinamičniji i još više izraženiji. Nova sofisticirana LED svjetla za kratka, duga i dnevna svjetla otkrivaju zamaman pogled mačke. U unutrašnjosti sve je podređeno vozaču i putnicima koji mogu uživati u sigurnosti i besprijekorno izrađenom interijeru u kojemu se vodilo računa o svakom detalju.

Testovi - Hyundai ix20

Zona sigurnosti

Vozili smo

Hyundaijev mali monovolumen već se u startu pokazao kao vrlo dobar obiteljski automobil. Udoban je, krase¸ga prostrana unutrašnjost, uvjerljive vozne osobine i odlični turbodizelski motori.

Klasa malih monovolumena sve je popularnija, i to s razlogom. Riječ je o ozbiljnim obiteljskim automobilima koji, prije svega, osiguravaju prostor za komforan prijevoz četvero putnika, a potom i sasvim solidan obujam prtljažnika. Novi Hyundai ix20 doista prati sve osobine klase i svemu dodaje doista šarmantan dizajn.

Revija HAK

Revija 186 - studeni 2010.

Revija 186 - studeni 2010.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK