Sigurnost u prometu

Snijeg i led dočekajte pripremljeni

Zimska oprema u Hrvatskoj i Europi

O zimskoj opremi ne biste trebali razmišljati kao o luksuzu. U zakonodavstvima mnogih europskih država ona je obaveza i nekorištenje na primjer zimskih guma povlači visoke sankcije.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer već pri temperaturi zraka nižoj od 7 stupnjeva ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koje su predviđene.

Testiranja

Za kvalitetu su potrebna ulaganja

Pobjednici HAK-ova testiranja kampova

Već osmu godinu Hrvatski autoklub s partnerima testira hrvatske autokampove i bilježi velike iskorake u ponudi, uređenju i stručnosti osoblja, koje honorira sve više gostiju, osobito iz inozemstva.

Hrvatski autoklub osmu godinu zaredom testiranjem kvalitete kampova sudjeluje u akciji Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku kojom se nagrađuje iznimna kvaliteta usluga u turizmu. Kao organizator akcije, HAK temeljem pisanih sporazuma na projektu uspješno i kvalitetno surađuje s Udrugom kampista Hrvatske (UKH) i Kamping udruženjem Hrvatske (KUH), čime je HAK objedinio dva suprotna segmenta kamping turizma - pružatelje i korisnike usluga.

Testovi

Dobrodošli u svijet tišine

Renault Fluence Z.E. & Renault Kangoo Z.E.

Renault počinje prodavati svoje električne automobile koji već omogućuju pristojnu autonomiju.

Električna revolucija ulazi u novu fazu. Nakon Opel Ampere, koju smo vozili prije nekoliko mjeseci, vrijeme je za potpuno električne automobile. Ampera, kad se isprazne baterije, koristi benzinski motor, a Renault Fluence Z(ero).E(mission). i Kangoo Z.E. nemaju potporu benzinskog motora. Vjera Renaulta u električni pogon tolika je da ga u ovim specijaliziranim modelima benzinski motori kao pomoć kad se baterije isprazne ne zanimaju.

Najbolji Besafe iZi Go

Test dječjih sjedalica

Od 2000. godine HAK i njegovi partneri svake godine objavljuju usporedne testove dječjih sjedalica u svim težinskim kategorijama. Tako je bilo i ovom prilikom kada je testu podvrgnuto deset sjedalica namijenjenih najmlađima.

Kao i mnogo puta do sada, testiranje dječjih sjedalica pokazalo je da proizvođači posljednjih godina ulažu velike napore i sredstva u podizanje razine sigurnosti naših najmlađih. Tako su se u proteklih desetak godina, koliko se testiraju dječje sjedalice, proizvodi značajno poboljšali, iako same promjene nisu bile potaknute isključivo normom ECE-R44 koja se na njih odnosi. Naime, mnogi proizvođači samoinicijativno su reagirali na zahtjeve, apele i sugestije različitih autoklubova i organizacija za prava potrošača koji su od njih tražili da se u sjedalice ugrađuju dijelovi koji kvalitetom nadilaze zakonski propisane norme.

Goodyear pokazao najviše

Test cjelogodišnjih guma

U ovogodišnjem ispitu guma koji redovito provode HAK i njegovi partneri testirano je i šest All Season ili cjelogodišnjih pneumatika u dimenziji 175/65 R14 T. Rezultati ponovno nisu iznenadili. Cjelogodišnje gume i dalje su tek kompromisno, ali ne i najbolje moguće rješenje…

U želji da prođu što jeftinije i izbjegnu promjenu guma ovisnu o godišnjem dobu, poneki vozači za svoje će rješenje izabrati All Season ili cjelogodišnje gume. Pritom će njihova računica biti jednostavna: za cijenu jedne gume dobit će proizvod koji će voziti sva četiri godišnja doba, neovisno o tome vladaju li na cesti zimski uvjeti sa snijegom i ledom ili je kolnik suh poput baruta u ljetnim mjesecima.

Sigurnost

Besplatno provjerite svoj automobil

Dani tehničke ispravnosti vozila

Akcija pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa omogućuje vam da od 21. do 26. studenoga u stanicama za tehnički pregled pregledate svoj automobil. Najbrži će dobiti na dar tekućinu za pranje stakala.

Pozivamo vozače da sa svojim vozilima pristupe preventivno-sigurnosnoj akciji Dani tehničke ispravnosti vozila pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa koju provode HAK, CVH i stanice za tehnički pregled, u sklopu koje će u razdoblju od 21. do 26. studenoga ove godine biti omogućen besplatni tehnički pregled svim vlasnicima vozila koji se sa svojim vozilima pojave u bilo kojoj STP u RH (osim vlasnicima čija su vozila u terminu redovitog tehničkog pregleda u tom razdoblju).

Društvene teme

Čak četvrtina bi trebala korekciju

Velika provjera vida hrvatskih vozača

Naša je provjera u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Rijeci pokazala da mnogi vozači imaju probleme s vidom na daljinu što je potencijalno vrlo opasno u prometu. O zdravlju očiju trebalo bi brinuti.

Od svih osjetila, osjetilo vida najvažnije je za sigurnu vožnju. Pretpostavlja se da čak 90% informacija tijekom vožnje dobivamo vidom. Vidom procjenjujemo prostor oko nas u vožnji, udaljenost između vozila, prometne znakove... da dalje ne nabrajamo.

Pomaci se osjete

Međunarodni stručni skup trendovi u kamping turizmu

Vrlo jasno se traže kvalitetna infrastruktura i uslužno osoblje, ali i inovativni kanali promoviranja. Hrvatski kampovi ne zaostaju za konkurentima iz inozemstva, a sad taj proizvod treba i prodati.

Već je postalo tradicijom da Hrvatski autoklub organizira stručni skup posvećen kamping turizmu na Danima hrvatskog turizma. Ove godine domaćin je bio Šibenik, a HAK-ov skup posjetili su mnogi ugledni gosti na čelu s ministrom turizma Damirom Bajsom. Bila je to prilika za proglašenje i pobjednika HAK-ova testiranja hrvatskih kampova.

Svi žele manje stradalih i bolje prometnice

Prometno sučeljavanje političkih stranaka

Upitali smo prije parlamentarnih izbora vodeće hrvatske političke stranke što misle o sigurnosti cestovnog prometa i razvoju infrastrukture.

Ovih se dana stranke oko mnogočega sučeljavaju pa smo osjetili potrebu priupitati ih o onome što zanima nas i naše čitatelje. Na tri tipizirana pitanja odgovorile su nam vodeće hrvatske stranke: Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska narodna stranka, Hrvatski laburisti, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalno liberalna stranka i Socijaldemokratska partija Hrvatske.

Moderna država je u krizi

Okupacija Manhattana i centri moći

Nešto u zapadnim društvima već neko vrijeme ne funkcionira, a upravo na to ukazuju i prosvjednici koji su započeli s okupacijom Manhattana. Što je u pozadini cijele priče i gdje je mogući izlaz? Teško je reći, no čini se da nam ne gine redefinicija postojećeg koncepta države i njezinog suvereniteta.

Pokretu koji je prije dva mjeseca započeo s okupacijom Wall Streeta, odnosno Financial Districta na južnome Manhattanu često se prigovara da je neartikuliran i da prosvjednici iskazuju protiv čega jesu, ali ne i za što se ustvari bore. Protiv neoliberalizma i globalizacije svakako, ali za što konkretno? Jasne odgovore nemaju ni oni, no unatoč tome iz dana u dan im se priključivalo sve više različitih skupina, među kojima su posebno važno mjesto zauzeli i američki veterani ratova u Iraku i Afganistanu.

Bogatstvo koje treba okopati

(Ne)obrađene poljoprivredne površine

Prema podacima iz 1998. godine, u nas je čak 3,151.000 hektara bilo registrirano kao poljoprivredna površina, dok se danas kao korištena poljoprivredna površina bilježi 1,289.000 hektara, što iznosi 40.1%. Dakle, možemo zaključiti da je manje od pola potencijalnih poljoprivrednih površina u upotrebi - kaže agrarna ekonomistica prof. dr. sc. Ramona Franić.

Hrvatska nema natprosječno mnogo neobrađenog poljoprivrednog zemljišta niti se moramo bojati da će to naše iskonsko prirodno bogatstvo ulaskom u Europsku uniju pokupovati stranci. Štoviše, ako se domaći zemljoradnici kvalitetno organiziraju, u europskoj budućnosti mogu ostvariti samo dodatnu korist. Pogotovo ako će osluhnuti puls tržišta i moderne trendove u prehrani favorizirajući ekološke i autohtone proizvode. Sukus je to razgovora s dvoje naših uglednih agronomskih stručnjaka koji priznaju da prostora za napredak i te kako - ima!

Hrvatska asocira na lijepe plaže

Što ćemo mi donijeti Europskoj uniji

Teški potresi u Europi trenutačno su stanje stvari. Budućnost vjerojatno nosi mirniju političku i ekonomsku situaciju, te Hrvatsku u EU. Nekoliko uglednih inozemnih novinara pokušalo je protumačiti što će Unija dobiti primanjem Hrvatske u članstvo. Osim prirodnih ljepota, interesantni smo i zbog stabilnosti u regiji.

Što će Europska unija dobiti primanjem Hrvatske u svoje članstvo, pitam danskog novinara Jensa Bostrupa. Divne plaže, odgovara bez razmišljanja, ali po smijehu kojim prati taj kratki odgovor lako je shvatiti da nije potrebno pojašnjenje kako to misli da će EU dobiti plaže jer, naravno, ne cilja na moguće teritorijalne pretenzije ili rasprodaju obale strancima nego će prije biti da, nažalost, nema puno kompleksnijeg odgovora. A i plaže i ljetovanje najčešća su pozitivna asocijacija koja se na spomen Hrvatske čuje u zapadnoj Europi. No Jens odmah potom ozbiljno dodaje: - Pozitivan učinak ulaska Hrvatske u EU je povećanje stabilnosti u regiji. To je Europskoj uniji najvažnije.

Kultura

Tak imam te (g)rad!

Milčecov Zagreb

Zagreb i Zvonimir Milčec vole se javno već više od pola stoljeća. Zagrebali smo malo ispod površine te velike ljubavi i priupitali gospona zakaj je tak’ i kaj njega u Zagrebu impresionira.

U rodnom gradu čovjek ne može imati omiljena mjesta ako ona istovremeno nemaju njega - u startu nas je upozorio Zvonimir Milčec nakon što smo mu objasnili o čemu želimo razgovarati. Živa istina, sve ono što nam neka mjesta čini omiljenima zahtijeva i da mi u njih ugradimo dio sebe. Tko je onda od Zvonimira Milčeca, novinara i književnika koji je cijeli radni vijek proveo u Zagrebu posvetivši ga uvelike rodnom gradu, pozvaniji da nam otkrije njemu najdraže zagrebačke vedute? Tridesetak knjiga, nebrojeni članci, 52 godine kolumni posvećenih Zagrebu…

Gastronomija

U duhu jeseni

Pileća prsa punjena plodovima jeseni sa zapečenim mlincima

Godišnje doba koje svojim plodovima oduševljava sve majstore vrhunske kuhinje poslužilo je i kao inspiracija za ovo naše jelo.

Ostalo - Pravni savjeti

Opreza nikad dosta

Pravni savjeti

Tko ide u policijsku postaju ili upravu vršiti provjere u registru motornih vozila kako bi utvrdio da kojim slučajem na vozilu nije kakva zabilježba ovrhe ili kakav drugi upis koji bi spriječio raspolaganje automobilom?! Naravno, rijetko tko. Međutim, ponekad ni takve mjere nisu dovoljne.

Vibracije osiromašenog puka i te kako su vidljive. Teško ste se prevarili ako ste ležerno zavaljeni na sjedištu svog automobila nakanili prespavati ova očito povijesna krizna vremena. Nije automobilska industrija imuna na njih. Masovno se leasing kućama vraćaju automobili. Za registraciju i tehnički ulazi se u minuse. Ako vam nedostaje pažnje u svakodnevnom životu, posjetite koji salon automobila. Uglađeni prodavači gotovo pa doslovno će vam se bacati pod noge, obasipati neviđenom pažnjom, nuditi kavu i kolače.

Testovi - Mercedes-Benz B 180

Igre na prijestolju

Mercedes-Benz B klasa

Došlo je vrijeme za novu B klasu, sigurniju i luksuzniju od modela koji mijenja. Sad je nešto niža i mnogo dinamičnija nego prije.

Mercedes je Mercedes, pa makar i dimenzijama iskakao iz tradicionalnih poimanja automobila s trokrakom zvijezdom. B klasa je monovolumen, a sad je već predstavljena druga generacija koja je prema svemu bolja od prve. Od vozačkog užitka pa do sigurnosnih elemenata u serijskoj opremi, ali i onih koje je moguće nadoplatiti.

Testovi - Opel Zafira Tourer

Transporter

Opel Zafira Tourer

Ze velike obitelji Opel ima rješenje. Zafira Tourer omogućuje udobna putovanja uz bogatu opremu i moderan dizajn.

Dok će stara Zafira ostati još neko vrijeme u prodaji, nova Zafira Tourer (duža 19 centimetara) tražit će kupce među onima koji pucaju na Fordov C-Max, Renaultov Espace i druge velike monovolumene. Dolazi u konfiguraciji s pet i sedam sjedala te praktičnošću koja može biti uzor drugima. Svih pet sjedala u drugom i trećem redu su individualna, pomiču se naprijed-nazad za optimalan komfor putnika. U ovom velikom automobilu mnogo je i pretinaca, pa je Zafiru Tourer moguće preporučiti u ulozi transportera povećih obitelji.

Revija HAK

Revija 198 - studeni 2011.

Revija 198 - studeni 2011.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK