Sigurnost u prometu

Opasna raskršća, pješački prijelazi...

Nespretno postavljeni prometni znakovi (2)

U prošlom broju Revije HAK objavili smo tekst o znakovima koji, po našem mišljenju, nisu postavljeni kako treba i negativno utječu na prometnu sigurnost. Zamolili smo da nam vi pošaljete svoje primjere i sad ih objavljujemo.

Nije svaki kvar automobila koban!

HAK-ova iskustva i preporuke

Mehaničari HAK-a imaju znanje s terena, a naši dispečeri u Kontaktnom centru znaju što ih najčešće pitate kad imate problema s autom. Zbog toga vam donosimo najvažnije savjete za bezbrižan odlazak na ljetni odmor i česte kvarove na automobilu. Nađete li se u većim teškoćama, obavezno zovite HAK-ov broj 1987 za pomoć na cesti i dobit ćete pravovremenu i stručnu uslugu.

Počela je sezona godišnjih odmora. I u ovim danima krize velik broj članova HAK-a krenut će put mora, planina ili negdje drugdje. Djelatnicima Kontaktnog centra HAK-a dolaze razni upiti članova vezani uz tehničke probleme njihovih vozila. Ti se upiti obrađuju i sortiraju sukladno mogućnostima rješenja na terenu.

Testiranja

Sigurnost je kod nekih upitna

Test dječjih sjedalica

HAK i njegovi partneri ove su godine testu dječjih sjedalica podvrgnuli čak 33 proizvoda svih grupa težine, a kao i obično ocjenjivali su se sigurnost, jednostavnost korištenja i ergonomija, prisustvo štetnih sastojaka te čišćenje i završna obrada. Rezultati su izuzetno korisni jer znatno olakšavaju izbor dječje sjedalice koja je, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, obavezna ako vozite dijete mlađe od 5 godina

Već tradicionalan test dječjih sjedalica koji svake godine rade HAK i njegovi partneri ovog je puta bio nešto zahtjevniji nego inače. Na testu su se našle čak 33 sjedalice koje su po već poznatim kriterijima mogle dobiti pet mogućih ocjena: vrlo dobar, dobar, zadovoljavajući, jedva dovoljan i loš. Maksimalnu ukupnu ocjenu vrlo dobar ovog puta nije dobila ni jedna sjedalica, no zato ih je čak 16 položilo ispite s dobrim, 10 je onih koje su zadovoljile, jedva su se provukla 2 proizvoda, dok je 5 završilo test s neprolaznom ocjenom loše, i to ponajviše zbog nedovoljne sigurnosti.

Društvene teme

Važan oslonac svim vozačima

HAK obilježio 106. obljetnicu

Dodjelom nagrada i priznanja na svečanoj sjednici Upravnog odbora, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, HAK je obilježio svoj dan.

Hrvatski autoklub obilježio je 106 godina postojanja. Na svečanoj sjednici Upravnog odbora, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, članova svih tijela upravljanja udrugom, bivših predsjednika HAK-a te predsjednika i tajnika svih temeljnih autoklubova udruženih u HAK, dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama - autoklubovima, pravnim osobama i institucijama koji su svojim radom pridonijeli razvoju Hrvatskog autokluba.

Ulaskom u EU sve ostaje isto osim - vozačke dozvole

Promet nakon 1. srpnja 2013.

Napominjemo da se vozačke dozvole ne mijenjaju odjednom nego postupno, a Europska unija predviđa, kako je navedeno Direktivom o vozačkim dozvolama, da 2033. godine ne bude više starih modela vozačkih dozvola u opticaju u državama članicama, tvrde
u MUP-u.

Kako se približava 1. srpanj 2013. godine, dan kada će Hrvatska i službeno postati punopravna članica Europske unije, mnogi vozači se pitaju hoće li taj ulazak i njih te kako pogoditi. Hoće li biti promjena u samome prometu, novih propisa, novih kazni... Sve su to pitanja na koja smo pokušali pronaći odgovor.

Znanost se mora spojiti s biznisom

Akademici i njihova uloga u društvu

U Americi ima više doktora znanosti koji rade u tvrtkama. Kod nas ne funkcionira dobro sprega akademske zajednice i gospodarstva - tvrdi prof. dr. Ranko Matasović.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dobila je 18 novoizabranih redovitih članova, pa ih je sada 147, a može ih biti najviše 160. Među novim akademicima su i četvorica mlađih od 50 godina, a samo su dvojica rođena prije 1945., pa se može reći da je na djelu pomlađivanje. Već dugo se besmrtnicima prigovara da su društvo starih, ali i da su muško društvo, što i dalje ostaju. Jer među redovitim članovima i dalje je samo 16 žena! Što je s kritikama da je palača na Zrinjevcu utvrda konzervativnosti i da su njezini stanovnici premalo aktivni?

Male promjene u ponašanju do velikih ušteda

Kako uštedjeti energiju

Loša je vijest što svi stručnjaci smatraju da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju cijene energenata rasti te ćemo biti prisiljeni štedjeti ili ćemo utonuti u energetsko siromaštvo. Zato se već sad treba pripremati.

U vremenima kad obiteljski budžet puca po šavovima, očajnički se braneći od naleta brojnih troškova, njegovu ozdravljenju ne pridonosimo uštedom energenata. Barem na pridonosimo onoliko koliko bismo mogli, zaključak je to razgovora s naših troje sugovornika, koji su ujedno ponudili načine kako smanjiti potrošnju toplinske i električne energije.

Gastronomija

Salata za vruće ljetne dane

Puterica s pilećim zabatkom i trešnjama

S dolaskom najtoplijeg godišnjeg doba mijenjaju se i prehrambene navike, a naš vam kuhar predlaže idealnu salatu za to vrijeme.

Intervjui

Kvaliteta i struka za moderan autoklub

Slavko Tušek, predsjednik HAK-a

Namjera mi je HAK učiniti modernim i snažnim europskim autoklubom koji će biti prepoznatljiv po kadrovima, stručnosti, odgovornosti, kvaliteti pružanja usluga, odgovornom obnašanju poslova povjerenih javnih ovlasti te skrbi za svoje članove i doprinosu sigurnosti cestovnog prometa za sve naše građane.

Novi predsjednik Hrvatskog autokluba, Slavko Tušek, dugogodišnji je tajnik Autokluba Varaždin, jednog od najuspješnijih u HAK-ovoj asocijaciji. Kako kaže, izbor na funkciju predsjednika HAK-a kruna je njegove dugogodišnje karijere.

Ostalo - Pravni savjeti

Dosljednošću do zatvorske kazne

Pravni savjeti

Zakon je jasan: kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine onaj tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Osjećate li se ponekad kao da živite u paralelnom prometnom svemiru? Poštujete propise? Na vrijeme registrirate automobil? Ne činite čak ni prometne prekršaje koji ulaze u kategoriju jeftinijih. Nikad vozilo ne ostavljate otključano, otvorenih prozora (novčana kazna za te nepodopštine je samo 300 kuna). Ne vozite s blatnim gumama (kazna 1000 kuna), ne vozite osobe u kamp prikolici (kazna 500 kuna). Uzoran vozač, sjedi pet, nema se što dodati! Vozite tako godinama, pridržavate se propisa, a iza i pored vas svi nervozni od vaše namjere da se “držite zakona ko pijan plota”.

Testovi - Toyota Yaris

Borac protiv skupoga goriva

Toyota Yaris Hybrid

Jedini cilj ovog automobila je maksimalno smanjiti potrošnju, a uglađeni sustav s benzinskim i elektromotorom upravo to i čini.

U Toyoti su najdalje otišli u razvoju hibridnih automobila i zasad imaju najbolju tehnologiju, kojoj se ostali tek trebaju približiti. Znanje japanskih inženjera omogućilo je da se hibridni sustav postavi i u mali Yaris, najmanji automobil s pravom hibridnom arhitekturom.

Testovi - Dacia Duster

Djelatnik mjeseca

Maraton test Dacia Duster 1,6 16v Laureate 4WD

Neki vas automobili osvajaju dizajnom, neki performansama, a neki radnim karakteristikama. Duster je jedan od njih, pouzdan i kvalitetan - to je pokazao naš maraton test.

Prošla je i godina dana s Dacijom Duster, našim automobilom na maraton testu. Godinu dana ili 50.000 kilometara, koliko smo napravili, možda nije dovoljno da bismo donijeli konačni sud o kvaliteti, ali je svakako indikativno. Priča s Dacijom je poznata - ova marka je u potpunom vlasništvu Renaulta i francuskoj tvrtki služi kao odskočna daska za koncept jeftinih i korisnih automobila. Duster je prvi SUV i dosad se prometnuo u veliki prodajni hit.

Testovi - Hyundai Veloster

Korejski grabežljivac

Hyundai Veloster 1,6 MPi iThink

Koncept je prilično neobičan. S vozačeve strane samo su jedna vrata, a sa suvozačeve dvoja - jedna i za putnike koji namjeravaju pristupiti stražnjoj klupi. Hyundaijev kupe Veloster zanimljiv je pokušaj da se konkurira Sciroccu, Astri Coupe, Megane Coupeu i sličnim automobilima. Njegov dizajn malo koga ostavlja ravnodušnim, a tu je već prvi cilj ispunjen.

Testovi - Subaru XV

Cijenu opravdava kvalitetom

Subaru XV 2,0 D-S AWD Trend

Subaru je među posljednjima ušao u klasu kompaktnih crossovera, klasu u kojoj je najpoznatije ime Qashqai. To kašnjenje omogućilo mu je da dobro analizira sve što imaju drugi i da se pokuša nametnuti zaokruženim proizvodom. XV nije savršen, ali to nije ni jedan automobil - koliko god se činilo da je tome blizu.

Testovi - Audi Q3

Odgovor iz Ingolstadta

Audi Q3 2,0 TDI Comfort

Nakon BMW-a serije 1 očekivao se Audijev odgovor. Ekipe u Ingolstadtu i Munchenu prate se u stopu, tako da je nemoguće da jedan predstavi kompaktni crossover, a da se drugi ogluši. Rezultat je Q3, najmanji Audijev SUV, koji bi se osobito mogao svidjeti ženskoj populaciji, i to onoj koja nema problema s financijama. Testni model bio je s pogonom na prednje kotače, što nije veliki nedostatak jer na cesti pokazuje maksimalnu kompetentnost.

Revija HAK

Revija 205 - lipanj 2012.

Revija 205 - lipanj 2012.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK