Sigurnost u prometu

Zbunjujući prometni znakovi

HAK-ova patrola

Nastavljamo s našom inspekcijom u hrvatskim gradovima i tražimo mjesta na kojima su prometni znakovi postav-ljeni tako da zbunjuju vozače i pješake, a nerijetko su ta mjesta i opasna. Ovaj put bili smo u Splitu i Rijeci te smo zabilježili jednu novu situaciju u Zagrebu.

Pušenje smanjuje vozačke sposobnosti

Cigarete i vožnja

Vozači, čini se, nisu ni svjesni koliko opasnosti nosi jedna, za njih, sasvim obična cigareta zapaljena u automobilu. Razina štetnih tvari u tom zatvorenom prostoru je čak tri puta veća nego što je dopušteno prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ugljikov monoksid reducira intelektualne kapacitete te značajno usporava reflekse i reakcije. A cigareta može biti i izravan krivac prometnih nesreća jer vas ometa u vožnji .

U nedavno provedenoj telefonskoj anketi među 1200 članova HAK-a, njih 23 posto, odnosno 276 ih je priznalo kako puši u automobilu tijekom vožnje, čak i dok su s njima u vozilu drugi putnici, ali i djeca. Očito da velik broj vozača pušača i dalje nije u potpunosti svjestan brojnih opasnosti koje se skrivaju iza te opasne navike.

Testovi

Nova snaga

Chevrolet Trax

Na tržištu će se novi Chevroletov SUV pokušati nametnuti prostorom i udobnošću te, prije svega, vrlo dobrim dizelskim motorom.

Opelova Mokka dobila je bliskog rođaka. Ime mu je Chevrolet Trax i koncepcijski je vrlo sličan Opelu, gotovo isti, isključe li se određene dizajnerske preinake. Riječ je o SUV-u koji je na razmeđi klasa, a s gotovo 425 centimetara dužine mogli bismo ga svrstati u krug konkurenata manjeg Nissan Jukea i većeg Qashqaija.

Povratak na stare staze

Toyota RAV4

Na žestoku konkurenciju Toyota odgovara automobilom koji se ne izdvaja tehnološkim novitetima i posebnostima, nego ukupnom kvalitetom.

Pratite li svijet automobila sigurno vam nije promaklo da je prva Toyota RAV4 na neki način započela ovu maniju SUV-ova koji su sve više prisutni na cestama. S novom generacijom dolaze i neke nove realnosti. Toyota više nije jedina, RAV4 tek je jedan od brojnih SUV-ova na tržištu, pa se letvica kvalitete mora podići na najvišu razinu.

Kompaktne klase

Volkswagen Golf 1,6 TDI, Toyota Auris 1,4 D-4D i Hyundai i30 1,6 CRDi

Ovaj test pokazao je koliko se smanjuje razmak konkurencije u odnosu na VW Golf. Ako je kralj još na vrhu, zbog oporbe sigurno ne može spavati mirno.

Kompaktna klasa nikad nije bila uzbudljivija jer su se starim favoritima pridružili i neki novi, poput korejskog dvojca Hyundaija i30 i Kie Cee’d, koji su napokon uhvatili korak s Europljanima i Japancima. Upravo zbog toga testirali smo tri jaka aduta u kompaktnoj klasi koji se ističu i kvalitetom završne obrade. Tu je dosad neosporni kralj Volkswagen Golf, potom novopridošla Toyota Auris i već spomenuti Hyundai i30 kao automobil koji je možda napravio i najveći iskorak u odnosu na prethodnu generaciju.

Društvene teme

Samo sedam posto korisnika traži povrat dijelova

HAK-ova anketa: Servisi automobila

Relativno je visok postotak ispitanika koje serviseri ne obavještavaju o dodatnim radovima na vozilu. Zanimljivo je da unatoč visokoj starosti voznog parka velik dio potrošača svoje povjerenje poklanja ovlaštenim servisima.

 

Kad bi zamišljali idealni automobil, mnogima bi pri vrhu liste poželjnih karakteristika sigurno bila visoka pouzdanost. Troškovi održavanja automobila mogu značajnoopteretiti kućni proračun, a odlazak u servis malo tko voli. Čak i onda kad je riječ o popravcima u jamstvenom roku čije troškove snosi proizvođač. Gubi se vrijeme potrebno za popravak, a zamjenska vozila danas su više iznimka nego pravilo. Kad uz sve to kvar ne bude otklonjen, a uvjeravaju vas da je sve u redu, kad vam ispostave preveliki račun sa šiframa i stavkama koje ne razumijete ili naplate nepostojeće radove, nezadovoljstvo je razumljivo i opravdano.

Bomba kao sredstvo kontrole

Nuklearna prijetnja

Opasnost od nuklearnih bombi uvijek postoji, pogotovo kad ih imaju zemlje poput Sjeverne Koreje. Međutim, ostalim vlasnicima razornog oružja ono služi za geostratešku kontrolu i unovčavanje mirnodopske tehnologije - one koja služi za proizvodnju energije.

Posljednje sjevernokorejske nuklearne prijetnje ponovo su otvorile temu o državama koje posjeduju najrazornije oružje za masovno uništenje. Prema spoznajama naših sugovornika, koje
su sigurno točne jer vlasništvo nad nuklearnim naoružanjem nije nikakva tajna, tih država danas u svijetu nema puno niti one ozbiljno razmišljaju o upotrebi bojevih glava.

Zviždanje se ne isplati

Otkrivanje korupcije

U zemlji u kojoj, pokazuju to mnogi slučajevi, gospodarski kriminal često galopira protiv javnog interesa, građani koji pokušavaju otkriti malverzacije često su stigmatizirani više od počinitelja kaznenih djela. Doista nevjerojatno!

Boris Franić volio je svoj posao. Radio je kao kuhar u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar i veselilo ga je raditi u okruženju djece.

- Poštovali su me kao radnika i odlično smo se slagali - kaže Boris. Prije toga je desetak godina bio ribar na američkim brodovima, uglavnom u lovu na velike ribe na Tihom oceanu. Težak posao. Kada se odlučio vratiti doma, kao da mu je Bog poslao posao u đačkom domu, kaže. Tekla je njegova priča 11 godina na tom poslu kada su mu u ruku došli papiri o nabavi voća i povrća za dom. Odmah mu je bilo jasno da tu nešto ne štima. Iznosi koje je dom plaćao bili su preveliki.

Ostat ćemo ako se nešto promijeni

Nadareni klinci

Iznimno nadareni mladi ljudi i njihovi roditelji slažu se u tome da društvo ne prepoznaje i ne brine se o nadarenima, pa sva briga i troškovi padaju na roditelje. Ako kod nas ostane kao što jest, sami najavljuju da će razvijati svoj maksimum u inozemstvu.

Novinar se najviše veseli kad nađe temu ondje gdje je ne očekuje. Tako sam i ja za časopis Meridijane radio intervju s akademikom Vladimirom Bermancem, mineralogom sa zagrebačkog PMF-a, a osobu za intervju našao sam i u njegovu 13-godišnjem sinu Marku. Jer - neka mi Marko i roditelji oproste ako je to nepedagoški reći - shvatio sam da pred sobom gledam maloga genijalca!

Plesnjaci na Vrbiku, gas-maske i 'kuruza'

Zabava različitih generacija

Od početaka u šezdesetima pa do sadašnjeg vremena, pojačanog socijalnom realnošću, u Zagrebu su se četiri generacije pokušale zabaviti. Plesnjaci, Kulušić, rave partyji i dvijetisućite imaju svoje posebnosti. Kad je bilo bolje, procijenite sami.

Velika plesna dvorana Vrba. Dečki s frizurom do ispod ušiju i pripijenim košuljama uguranim u trapez hlače sjede s jedne strane, cure u kratkim štof-suknjama i trakama u kosi s druge. Unatoč smjeloj odjeći, veći dio muške strane djeluje sramežljivo i povučeno, vjerojatno zbog još smjelijeg cilja: treba ‘bezecirati’ curu u dvorani. Taktika je jasna, čeka se sentiš. Vrlo vjerojatno od Beatlesa.

Nama preostaje jedino težak rad

Vrhunski sport i doping

Biznis, jagma navijača, jake industrijske marke sa svojim najjačim etiketama, medijska glad... Sve to zajedno stvara jednadžbu po kojoj svima paše da neki frajer skoči s trice i brutalno zakuca loptu u koš. I tako svih 48 minuta utakmice - objašnjava kondicijski trener zlatnih vaterpolista Pero Kuterovac.

U ozbiljnijim, racionalnijim i trezvenijim krugovima već dulje je na marginu povijesti odložena tradicionalna dogma o sportu kao čednoj djelatnosti antičkih junaka kroz čija tijela teče isključivo čista krv, pucaju zdravi mišići i kuca srce junačko. To možda i vrijedi za nas rekreativce kad na livadi u parkiću igramo na dva mala ili gonimo naše trbušaste fizionomije kroz oblak crvene prašine na teniskom terenu, no vrhunski ili, udomaćeno narodski rečeno, profesionalni sport više ne podnosi ni najmanje improvizacije, nego se ljudsko tijelo teše do iznemoglosti i uz svesrdnu pomoć suvremene tehnologije dovodi do samog ruba biokemijske izdržljivosti.

Kad lijekovi odmažu

Medicina

Nuspojave uzimanja lijekova mogu biti opasne, pa zato pripazite pri njihovom uzimanju, pogotovo ako vam nisu nužni. Prošle godine u Hrvatskoj su zaprimljene sveukupno 1923 prijave sumnji na nuspojave lijekova.

Koliko vam se puta dogodilo da ste zbog čestih glavobolja posegnuli za tabletamaili ste nervozu pokušali “izliječiti” sličnim načinom. Jeste li od onih koji antibiotike, antireumatike ili neke druge lijekove piju na svoju ruku? Ako niste, odgovorni ste prema svojem organizmu, ali i životu, a ako jeste, morate razmisliti o činjenici kako svaki lijek, osim što liječi, svojim nuspojavama organizmu može i (na)škoditi.

Gastronomija

Riža za maštovit i brz obrok

Gastronomija

Da biste skuhali ukusan rižoto često su potrebni samo malo strpljenja i svježe sezonske namirnice.

Intervjui

Koliko vrijedi ljudski život?

Nebojša Čelica, predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu

Apsolutni rekorder u Hrvatskoj ima više od 800 prometnih prekršaja, a postoji i evidencija onih koji su ponovili kazneno djelo oduzimanja ljudskog života. Pitamo se koliko puta neki vozač ima pravo oduzeti tuđi život.

Izgubiti nekoga u prometnoj nesreći jedna je od najvećih osobnih tragedija koja može pogoditi jednu obitelj. Upravo su takve obiteljske tragedije i gubitak najmilijih potaknule osnivanje Udruge obitelji osoba stradalih u prometu. Ona je osnovana 2007. godine, svi njezini članovi su volonteri, a sama Udruga i dalje je bez ikakve financijske potpore institucija.

Talent bez rada nema vrijednosti

Judita Franković, glumica

Recepta za dobroga glumca nema, barem ne onako preciznog kakav nam treba da napravimo dobar kolač. Ali neki od sastojaka za eventualni uspjeh mogli bi biti vjera u ono što želimo, konkretizacija želja, ljubav i strast prema onome što nas zanima, zahvalnost i intuicija.

Čak i ako vas ne osvoji na prvu, Judita Franković jedna je od onih glumica od čijeg se šarma, bez obzira na to radilo se o pozornici, malom ili velikom ekranu, nije lako obraniti. Nakon što je s nama podijelila svoja razmišljanja i osjećaje, taj je dojam još i snažniji.

Ostalo - Pravni savjeti

Bodovi koji ne čine prvaka

Pravni savjeti

Kazneni bodovi za prometne prekršaje brišu se nakon nekog vremena. Ali pazite, oni teku od pravomoćnosti odluke o prekršaju, a ne od trenutka kad je prekršaj počinjen.

Prvi travanj je minuo. Dan kada se na šale i pošalice blagonaklono gleda je prošao, a najavaljene izmjene i dopune Prekršajnog zakona stoje, ozbiljno i mirno. Vozimo do daljnjeg, dakle, po starim prekršajnim regulama. Grijesi na cesti se bilježe i zbrajaju. Jedan poziv, ulazak u bazu podataka i vozačka povijest postaje lako čitljiva otvorena knjiga.

Revija HAK

Revija 215 - travanj 2013.

Revija 215 - travanj 2013.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK