Sigurnost u prometu

Strogi i jasni propisi

Osposobljavanje vozača u EU

Vozačka dozvola za upravljanje vozilima AM, A1, A2, A, B i BE kategorije izdaje se s rokom važenja od 10 godina. Prilikom produljenja vozačke dozvole vozač se nije dužan podvrgnuti zdravstvenom pregledu za vozača osim u slučaju da je obveza zdravstvenog pregleda utvrđena zdravstvenim uvjerenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izdana.

Ova djelatnost uređena je EU propisom, Direktivom 2006/126/EZ Europskog parla-menta i vijeća o vozačkim dozvolama od 20. prosinca 2006. godine. Ovom direkti-vom propisana su pravila koja se odnose na vozačke dozvole, a koja čine osnovne elemente zajedničke prometne politike i pridonose poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa. Također omogućuju slobodno kretanje osoba s prebivalištem u državama članicama.

S autom u plamenu na benzinsku postaju

Požari u automobilima

Godišnje samo na Ininim benzinskim postajama izbije 20-ak požara na automobilima. No takvi se požari ne događaju zbog pogreške u procesu punjenja goriva ili neispravnosti opreme benzinske postaje, nego su isključivo posljedica tehničkih nedostataka, odnosno kvarova na automobilima. Kad im se zapali automobil na cesti, neki vozači čak takva vozila nerazumno zaustavljaju u prostoru benzinskih postaja.

Rezervoar vam je prazan. Stajete na prvu benzinsku kako biste natočili gorivo. No odjednom se ispod haube nešto počne dimiti i izbija plamen. Hvata vas panika. Ne, ovo nije scena iz nekog filma, nego realna slika onoga što vam se
uistinu može dogoditi.  Doduše, male izmjene su moguće. Primjerice, plamen možda bukne tijekom utakanja goriva ili nakon polaska s benzinske postaje.

Mala cijena za veliku havariju

Automobili i kvarovi

Ako se dogodi kvar na bilo kojem mjestu u vozilu, posljedice će osjetiti svi serijski povezani dijelovi. Ovisno o scenariju kvara, moguć je potpun gubitak ili djelomičan gubitak funkcionalnosti cijelog sklopa, a u ekstremnim situacijama i automobila.

Koliko ste puta odugovlačili s izmjenom ulja u motoru? Ili razvodnog remena? Mijenjate li kočne pločice na vrijeme i koliko se uopće vodite preporukama pro-izvođača o načinu održavanja vozila i servisnim intervalima? U prvih nekoliko godina na to nas obvezuju jamstveni uvjeti, no nakon toga postajemo skloniji tražiti alternativne i jeſtinije načine održavanja.

Testovi

Continental najbolji u obje dimenzije

Test zimskih guma 185/60 R15 T I 225/45 R17 H

Tradicionalan test guma Hrvatskog autokluba i njegovih partnera ovog se puta bavio dimenzijama popularnim kod malih gradskih automobila i kompakata. Odlikaša i dalje nema, no konkurencija je u pogledu kvalitete sve bolja i bolja pa je samo pitanje trenutka kada će jedan od proizvoda dobiti maksimalnih 5 zvjezdica.

I ako su temperature još  dobrano iznad  7°C, koliko se smatra prijelomnom točkom kada je u pitanju prelazak s ljetnih na zimske pneumatike, Hrvatski autoklub i njegovi partneri željeli su vam i ove sezone pomoći da spremni dočekate najhladnije godišnje doba te u skladu sa svojim mogućnostima procijenite koja će guma najbolje odgovarati vašem limenom ljubimcu.

Društvene teme

Najbolji mehaničari su iz Hrvatskog autokluba

FIA Europsko natjecanje mehaničara

Na desetom natjecanju mehaničara europskih autoklubova najbolji je bio dvojac iz HAK-a, Ivica Mucko iz Autokluba Varaždin i Zoran Klarić iz Autokluba Crikvenica. Potvrda je to sjajne osposobljenosti i kvalitete koju pružamo u poslovima pomoći na cesti.

 

Mehaničari Hrvatskog autokluba u sastavu Zoran Klarić (Autoklub Crikvenica) i ivica Mucko (Autoklub Varaždin) osvojili su prvo mjesto na 10. FIA Europskom natjecanju mehaničara na poslovima pomoći na cesti. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Svjetske automobilističke organizacije FIA (Federation internationale de l’ automobile). Drugoplasirana je momčad mehaničara Švicarskog nacionalnog autokluba TCS, a treća je momčad autokluba LAS/LAMB iz Latvije.

Pogreške se često skupo plaćaju

Sigurno i vješto u prometu

S porukama koje šalje akcija Sigurno i vješto u prometu svi se možemo složiti. Zadatak HAK-a i njegovih udruženih autoklubova je da stalno ponavlja osnovne postulate prometne sigurnosti i da na sve moguće načine pokušamo doprijeti do onih koji bi te savjete trebali poslušati.

Hrvatski autoklub, autoklub Siget, Ministarstvo unutarnjih poslova i grad Zagreb organizirali su akciju sigurno i vješto u prometu u glavnom gradu Hrvatske. Ovo je već 45. izdanje akcije koja je postala dio naše tradicije, odnosno naših kontinuiranih nastojanja da smanjimo broj stradalih u prometu. Sigurno i vješto u prometu naglašava sigurnost djece u prometu, prvašića koji tek kreću školu, ali i sve ostale djece. kao i uvijek, želimo poručiti roditeljima i vozačima da paze na djecu u prometu.

Bit će nam bolje, ali promjene moramo sami potaknuti

U kakvoj ćemo državi živjeti u budućnosti

Velika nezaposlenost i javni dug ne ostavljaju mnogo razloga za optimizam, posebice generacijama mladih ljudi koje će odrasti za petnaestak godina. Stručnjaci s kojima smo razgovarali ipak vide perspektivu.

Hrvatska će u budućnosti vrlo vjerojatno biti bolje mjesto za život nego što je danas. Što nas nužno ne mora navesti na ekspresno otvaranje šampanjca jer se trenutačno nalazimo gotovo na dnu dostojanstvenog života, ali ipak nudi nadu da bi naša djeca jednog dana mogla funkcionirati u nešto sređenijim uvjetima. Zajednički je to zaključak naših dvoje sugovornika – uglednih stručnjaka u svojim područjima, društvenim i ekonomskim, koji su na osnovu znanstvenih spoznaja ponudili viziju Hrvatske na kraju desetljeća.

Poruke koje će uvijek netko čuti

Angažirana umjetnost

Ne mogu očekivati da će Hrvatska biti razminirana zbog mojeg projekta Protunapad, ali važno je vratiti tu temu u javnost, a ne da bude prisutna samo kada netko strada - kaže Borut Šeparović, redatelj, pokretač istraživačkog i društveno-angažiranog kazališta Montažstroj te autor niza akcija.

Kada su umjetnicu Andreju Kulunčić pozvali da radi u Luksemburgu, našla se u problemu. Uvjeti su bili dobri i dali su joj otvorene ruke da radi što hoće, ali je problem bio u tome što se Andreja Kulunčić ne bavi onom vrstom umjetnosti za koju nije važno ni mjesto ni vrijeme u okviru kojih nastaje, nego upravo suprotno. Njezina umjetnost proizlazi iz ovoga vremena i odnosi se na mjesto u kojem nastaje.

Za uspjeh treba raditi

Lokalna politika

O političarima možemo misliti svašta, no na lokalnoj razini lako je separirati uspješne od neuspješnih. A onih koji su nešto napravili ima i njima građani na izborima u više navrata iskazuju povjerenje.

Ima li u Hrvatskoj sposobnih političara? Gledajući ankete o tome kome hrvatski građani najviše vjeruju, političari su uvijek pri dnu. Ipak, koliko god se činilo da na državnoj razini ima svakim danom sve više problema, ima lokalnih sredina koje sjajno prosperiraju. Tko su uspješni hrvatski načelnici općina i gradonačelnici? S tim pitanjem došli smo do četiri lokalna čelnika iz različitih stranaka - dvojice aktualnih, a dvojice donedavnih (grado)načelnika, koji su se dokazali iznimnim rezultatima.

Migrena je opasna za vozače

Medicina

Vozači koji pate od migrena moraju biti na oprezu jer se između migrenskih napadaja u pravilu ne javljaju posebni simptomi upozorenja pa napadaj glavobolje u vožnji zato nije bezazlen. Jačina takvih smetnji može dovesti do pada koncentracije potrebne za smireno upravljanje vozilom, a veliku teškoću predstavlja migrena s aurom.

Koliko vam se puta dogodilo da zbog stresa i svakodnevnih situacija, posebice onih loših, osjetite glavobolju kojom organizam nerijetko odgovara na negativna uzbuđenja i događaje. Pretpostavlja se da svakih desetak minuta oko 60 posto svjetske populacije pati od nekog oblika glavobolje.

Gastronomija

Zdravi obroci na bazi špinata

Gastronomija

Popularno povrće moguće je pripremiti na više načina, a dostupno je više vrsta od kojih svaka ima svoje karakteristike.

Intervjui

Važno mi je da se radi kvalitetno

Nikša Butijer, glumac

Slabo pratim kritiku, ponekad ne pročitam neke kritike za predstave ili filmove čak i po nekoliko godina - kaže Nikša Butijer, jedan od najzaposlenijih i najsvestranijih mlađih glumaca u Hrvatsko.

Reći da vrijeme Nikše Butijera tek dolazi pogrešno je upravo onoliko koliko je i točno. Sa svojih 35 godina dovoljno je mlad da se pred njim tek odmotaju mnogobrojne role, ali istodobno i toliko iskusan da studente na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti već tri godine poučava, kako to sam kaže, nekim svojim iskustvima i vještinama.

Ostalo - Pravni savjeti

Zakonska pravila obvezuju sve sudionike u prometu

Pravni savjeti

Pozitivnim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj nije propisano da mjesta gdje policijski službenici nadziru promet na cestama budu obilježena.

Prve vozačke muke zabilježene na ovim prostorima datiraju iz 1901. Godine. Te je godine, šestog lipnja, evidentirana  prva aktivnost nadležnih tijela zbog prometnog prekršaja počinjenog prebrzom vožnjom. Naime, protiv Ferdinanda Budickog zbog prebrze vožnje u zagrebačkoj Mavrovskoj ulici od strane Redarstvene straže podnesena je prijava. Samo 60 godina nakon prvog prometnog prekršaja zbog prebrze vožnje automobilom na tlu Zagreba zabilježen je prvi let čovjeka u svemir.

Testovi - Mazda 6

Uzor drugima

Mazda6 Wagon CD150 Attraction

Na stranicama Revije HAK predstavili smo limuzinsku verziju Mazde6. Naglasili smo njezine brojne prednosti i gotovo neprimjetne mane. Drugačiji odnos pluseva i minusa nije ni u slučaju karavanske izvedbe. Mazda6 definitivno je u ovome trenutku sam vrh klase - izuzmu li se premium automobili poput Audija A4 ili BMW-a serije 3 (s kojima se u nekim izvedbama također može nositi).

Testovi - Opel Adam

Evin izbor

Opel Adam 1,4 ECOTEC Slam

Vjerojatno su i u Opelu shvatili da na tržištu postoji cijela klasa automobila koja ima svoju unosnu prodajnu nišu pa su se odlučili uključiti u tržišnu bitku. Naime, mali i mikro automobili s premium cijenom - u rasponu od Fiata 500 do Audija A1 - česti su na europskim cestama, a Opel je u tom dijelu bio deficitaran. Adam je pokušaj da se konkurira prvacima u klasi. Veći je od Fiata 500, na stražnju klupu se u najidealnijem scenari-ju mogu ugurati još dvije osobe. Prtljažnik mu je skromnih dimenzija, ali od gradskog automobilčića se i ne traži više.

Testovi - Chevrolet Orlando

Američki učenik

Chevrolet Orlando 1,4T LTZ

Otkako je Daewoo - sada Chevrolet - u vlasništvu General Motorsa, za ovu korejsku kompaniju svakako su došli bolji dani. To se ne može reći za sve tvrtke u portfelju GM-a pa je zato uspjeh te tvrtke još zanimljiviji. No nije teško vidjeti zašto je tome tako. Naime, monovolumen Orlando nudi iznimno pošteni paket - monovolumen sa sedam sjedala ili pet sjedala s ogromnim prtljažnikom nudi doista mnogo korisnog prostora.

Revija HAK

Revija 220 - rujan 2013.

Revija 220 - rujan 2013.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK