Sigurnost u prometu

Na preventivni pregled prije odlaska na put

Dugotrajna putovanja automobilom

Nepoznavanje funkcioniranja DPF filtra, krivo ulijevanje goriva, rezervna guma koja nije napumpana, pregrijavanje motora na usponu do tunela Sv. Rok ili kvarovi akumulatora zbog velikog opterećenja kod modernih vozila samo su dio problema koje su detektirali HAK-ovi mehaničari koji rade na autocestama.

Prošle godine, prigodom obilježavanja 50. Obljetnice pružanja pomoći na cesti, nastala je, meni osobno, jedna vrlo dojmljiva fotografija. Završila je na naslovnici Revije HAK, a prikazivala je omalenu, žutu Zastavu 750 s obilježjima Auto moto saveza Hrvatske  kako, zauzimajući jedva polovinu prometnog traka, vozi usporedo sa žutim Ford Connectom, jednim od HAK-ovih najsuvremenije opremljenih vozila za pomoć na cesti. 

Nakon nesreće na kontrolu

Tehnički pregledi

Prema novim direktivama EU, omogućuje se državama članicama da u sklopu nacionalnih zakonodavstava propišu obvezan tehnički pregled vozila u situacijama kad su nakon prometnih nesreća oštećeni glavni sigurnosni dijelovi vozila.

Hrvatski Autoklub je tijekom 2012. godine u reviji izvještavao o inicijativi Europske komisije za modificiranje postojeće legislative Europske unije koja regulira područje tehničkih pregleda vozila. Inicijativa Europske komisije (izvorno: Road Safety: Te Roadworthiness Package - Tougher vehicle testing rules to safe lives) proizašla je kao posljedica analize rezultata nekoliko stručnih istraživanja o utjecaju tehničkih neispravnosti na vozilima na prometne nesreće nastale u državama članicama Europske unije s ciljem postrožavanja minimalnih standarda (periodičnih) tehničkih pregleda vozila.

Testiranja

Zabrinjavajući broj loše ocijenjenih

Test HAK auto sjedalice 2014.

Nikad na tradicionalnom testiranju dječjih auto sjedalica nismo imali ovako velik broj kandidata. Trud se očito isplatio jer dobili smo pobjednicu prvog ovogodišnjeg testa, dječju sjedalicu Recaro Privia & Recaro Fix, koja je naš ispit položila s najvišom ocjenom.

Tradicionalno testiranje dječjih auto sjedalica ovoga je puta okupilo čak 34 kandidatkinje koje su, kao i inače, podvrgnute vrlo detaljnim i preciznim mjerenjima u nekoliko najvažnijih kriterija: sigurnosti, jednostavnosti korištenja i ergonomiji, čišćenju i izradi te upotrebi štetnih sastojaka.

Osiguranja

Prosječni pad premije 13 posto

Tržište autoosiguranja

Svaki osiguratelj sad u uvjetima nudi vlastito rješenje. Uvjeti su vrlo opsežni, u nekim društvima oni su napisani na 17-18 stranica i vozačima koji sklapaju ugovor privučeni različitim benefitima preporučujem da ih vrlo pažljivo pročitaju kako poslije ne bi naišli na klauzulu koja im ne odgovara ili s kojom ne računaju - kaže prof. dr. sc. Marijan Ćurković.

 

Početkom ove godine napokon je stigao trenutak koji su vozači u Hrvatskoj s nestrpljenjem očekivali. Regulacije tarifa i uvjeta osiguratelja koji djeluju na domaćem tržištu donijele su i nikad povoljnije cijene obveznog autoosiguranja. Brojke pokazuju da je samo u prva četiri mjeseca 2014. godine ukupna premija svih osiguratelja u autoodgovornosti manja za 108,6 milijuna kuna, unatoč tome što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 14.456 ili 2,4% povećan broj osiguranih vozila.

Testovi

Sustav koji mijenja karakter

Renault Laguna Grandtour 2,0 dCi Black Edition

U mnogim detaljima vrijeme koje je provela na trži-štu ne laska Laguni. Ponuda prostora u prtljažniku, pa i na stražnjim sjedalima, manja je nego u novim konkurentima. Poželjeli bismo i nižu razinu buke. U nekim detaljima, međutim, Laguna je čak iznad prosjeka klase.

Društvene teme

HAK i klubovi pomažu novčanim donacijama i zbrinjavanjem vozila

Sanacija poplavljenih područja

Osim 100.000 kuna koje je donirao HAK i pomoći autoklubova, stavljamo na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, odnosno Stožeru zaštite i spašavanja Republike Hrvatske sve svoje kapacitete u funkciji zbrinjavanja vozila oštećenih uslijed poplava.

Što napisati da nije napisano, što zaključiti, a da već nije zaključeno? Slavoniju i Hrvatsko pounje pogodile su strašne poplave, a katastrofa je još i veća u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Veliki dan za HAK

Primopredaja vozila za pomoć na cesti

U modernizaciju svojeg sustava pomoći na cesti konstantno ulažemo, a zadnja investicija doista je jedinstvena. Početkom svibnja uključili smo u naš vozni park čak 24 nova vozila vrijedna 15 milijuna kuna.

Stalno morate napredovati u poslu i ulagati kako biste si izgradili poziciju na tržištu ili, ako ste sinonim za taj posao, da biste ostali na visokoj razini na kojoj morate biti. Hrvatski autoklub je desetljećima ime koje svi povezuju s pomoći na cesti i prometnim informacijama. 

Formula za sretnu braniteljsku mirovinu je - aktivnost

Trojica ratnih heroja i njihove priče

Ne želeći se prepustiti dosadi, apatiji ili besplodnom politiziranju, trojica junaka Domovinskog rata s kojima smo razgovarali žive aktivno i ispunjeno - jedan je najpoznatiji po čudesnom rezbarenju jaja, drugi po kiparstvu motornim pilama, a trećem je strast rad na trkaćim automobilima.

Dok smo sve ove godine nakon Domovinskog rata slušali o braniteljima oboljelima na živce, onima koji su digli ruku na druge ili onima koji su sebi oduzeli život, mnogi junaci našeg obrambenog rata ispisivali su sasvim drugačije priče. Oni se nisu zadovoljili time da pristojna braniteljska mirovina riješi njihovu egzistenciju i da se pasiviziraju, nego su pronašli novu strast u radu, aktivnosti i hobijima. U njima postižu vrhunske rezultate i izvan granica Hrvatske, a takva su i trojica junaka naše priče. Dok su predani stvaranju, ne misle na loše stvari, fizički i psihički su zadovoljniji te se osjećaju ispunjeno.

Poslije rata nisam imao ništa i sad nemam ništa

Poplava u okolici Orašja

Suradnica Revije HAK zaputila se kao volonterka u Slavoniju, a na kraju je završila u okolici Orašja, kraju koji je također teško stradao i koji će se s posljedicama poplava još teže nositi.

U danima nakon poplava bilo je, znamo, puno želje da se pomogne, solidarnosti, energije i empatije, ali zapravo nije bilo lako doći do prave informacije gdje je na terenu potrebna pomoć. Ne gdje možete odnijeti pakete ili sortirati donacije, adrese za to su bile poznate i bilo ih je - i još ih je - jako puno. Ili gdje tu pomoć možete odvesti, to se isto moglo saznati, ili ste se mogli sami organizirati i naći nekoga, osobu ili udrugu kojoj ćete uručiti donacije. 

Samo rast gospodarstva može suzbiti rad na crno

Siva ekonomija

Tek rad na posljedicama, bez uklanjanja uzroka, neće donijeti velike pomake. U razdoblju rasta BDP-a do 2008. godine udio sive ekonomije kontinuirano se smanjivao, da bi uz ponovni lagani rast udjela s početkom recesije u 2011. godini iznosio oko 7,1% BDP-a prema EUROSTAT-ovoj metodi.

Iako termini poput sive ekonomije i rada na crno čine neizostavne segmente osiromašene hrvatske svakodnevice, u ekonomskoj se literaturi zapravo nalazi vrlo malo izraza koji izazivaju toliki interes i obuhvaćaju tako širok raspon značenja kao što je neslužbeno gospodarstvo. 

Brazil može biti naša prilika

Uskoro počinje veliki nogometni karneval

Važno je obaviti pripreme u skladu s originalnim uvjetima koji nas očekuju na licu mjesta, osvježiti ključne igrače, Luku Modrića, Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i Vedrana Ćorluku, te ostale jer je iza svih duga i naporna sezona s borbama za trofeje. Nadam se da će Niko i Robert znati pripremiti momčad i dovesti je u pravu formu u pravo vrijeme - objašnjava nogometna legenda Robert Prosinečki

Kad je krajem listopada 2007. godine Fifa (svjetska nogometna federacija) odlučila o imenu države koja će kroz sedam godina ugostiti najglamurozniju sportsku smotru na svijetu, bilo je malo onih zaljubljenika u ovu zavodljivu igru nezadovoljnih tim rješenjem. Iako se Engleska smatra kolijevkom, a stara dobra Europa utočištem, ipak je Brazil u kolektivnoj memoriji utkan kao pravi autentični dom nogometa.

Ugrizi koji mogu stvoriti velike probleme

Medicina

S toplijim vremenom probudila se i priroda, a u njoj i brojne životinjske vrste koje čovjeku ugrizom ili na drugi način mogu narušiti zdravlje. Uz oprez vam savjetujemo da se u slučaju ugriza ili prvih ozbiljnijih simptoma hitno javite liječniku.

Aktivnostima su u proljeće i ljeto uvelike predane pčele, ose, bumbari, stršljeni, pauci, ali i ostali stanovnici prirode poput zmija, poljskih miševa i drugih. Kako su pčele najefikasniji oprašivači i skupljači svih biljnih izlučevina i nektara u prirodi, izletnici će se, kad je o kukcima riječ, najčešće susretati s njima.

Gastronomija

Ljetne sarmice

Gastronomija

Nije sarma samo zimsko jelo, nego može biti i osvježavajući obrok u najtoplijim danima u godini. Naše sarmice možete servirati i hladne.

Intervjui

Ovo je vrijeme vladavine loše muzike

Dubravko Ivaniš, glazbenik

Svekolike informacije gutamo kao kitovi planktone, samo razjapimo usta, odnosno prištekamo se na net i sve, i što trebamo i puno više onoga što uopće ne trebamo, inercijom ulazi u nas. To je fakat tragično - kaže Dubravko Ivaniš, frontmen grupe Pips Chips & Videoclips.

Jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih hrvatskih bendova, Pips Chips & Videoclips, objavio je krajem prošle godine novi studijski album Walt, koji je u međuvremenu nominiran za Porina u kategoriji albuma godine, kao i najboljeg rock albuma. 

Ostalo - Pravni savjeti

Nulta tolerancija na drogu

Pravni savjeti

Kratko, jasno, jednostavno i nedvosmisleno zakon zabranjuje upravljanje motornim vozilom na cesti osobama koje u organizmu imaju droga. Posve je irelevantno o kojoj količini droga je riječ i kad je konzumirana.

Kada se razgovor povede o sankcioniranju vozača koji u organizmu ima alkohola ili droga, na prvu se čini da je svima sve jasno i da svi o tim temama sve znaju. Na ovim prostorima, doduše, svi znaju sve gotovo o svemu, a o nogometu i estradi osobito! čim se dođe do druge rečenice u suverenom izlaganju na temu, shvatite da tome baš i nije tako.

Testovi - Nissan Note

Stari dobri Note u novom ruhu

Nissan Note 1,2 Accenta Look

S novim Noteom Nissan je odlučio malo promiješati karte. Skladnijim dizajnom napuštena je klasična monovolumenska forma pa se automobil više približio konkurenciji u klasi malih gradskih vozila. Naravno, to je samo vizualni dojam jer je osnovna značajka Notea - prostor - i dalje njegov zaštitni znak.

Testovi - Hyundai i10

Mali veliki automobil

Hyundai i10

Izvana lijepo dizajnirani automobil iznimno je dobro promišljen pa doista ugodno iznenađuje da na tako malom prostoru - samo 366 centimetra dužine - može stati i velika putnička kabina.

Već je prethodnom generacijom i10 Hyundai napravio veliki iskorak, a s novom je samo potvrdio da i u klasi mikro automobila misli ozbiljno. Izvana lijepo dizajnirani automobil iznimno je dobro promišljen pa doista ugodno iznenađuje da na tako malom prostoru (samo 366 centimetra dužine) može stati i velika putnička kabina – naravno, gledaju li se konkurenti u klasi - te sasvim solidan prtljažnik s 252 litre korisnog prostora. 

Testovi - Audi A3

Virtuoz na cesti

Audi A3 Sedan 2,0 TDI Ambition Comfort

Postavite li Audi A3 Sedan uz Škodu Octaviju, koja je još jedna kompaktna limuzina u Volkswagenovu koncernu, vidjet ćete da je deficitaran po pitanju prostora. Prtljažnik je manji, a i straga je mjesta dovoljno tek za prosječno visoke putnike. Ako vam, međutim, prostor nije najvažniji na listi prioriteta, a imate dovoljno novca, Audi A3 Sedan s dvolitrenim dizelskim motorom mogao bi biti jedan od najboljih izbora.

Revija HAK

Revija 228 - lipanj 2014.

Revija 228 - lipanj 2014.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK