Sigurnost u prometu

Budite odgovorni u prometu, pazite na djecu!

Sigurno u školu s HAK-om

Mnogo toga počinje u vlastitom domu pa pozivamo sve roditelje da budu primjer svojoj djeci tako što će se sami pridržavati prometnih pravila i upućivati na njih. Po tko zna koji put molimo ih da djecu pravilno osiguraju kad ih prevoze u automobilu, pa i na najkraćim udaljenostima.

Početak školovanja djeteta za mnoge je složeno iskustvo. Samim prvašićima to je susret s obvezama koje će ih pratiti u ostatku života, roditeljima je to početak dugog perioda kad će, osim za sigurnost svojeg djeteta, morati brinuti i o ocjenama, budućnosti i još mnogo čemu.

Cijela Hrvatska u misiji prometne sigurnosti

Sigurno u školu s HAK-om

Već više od četiri desetljeća Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi provode akciju Sigurno u školu s HAK-om. Tako je bilo i ove godine kad je mnogo školaraca pokazalo svoje znanje u vožnji bicikla ili u drugim prometnim aktivnostima.

U rujnu, uglavnom tjedan dana nakon početka škole, mnogi trgovi u našim gradovima se zašarene, a većina građana predvidjet će o čemu je riječ. Naime, već više od četiri desetljeća Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi provode akciju Sigurno u školu s HAK-om. 

Pješaci su sigurniji, a i brže prelaze cestu

Semafori s odbrojavanjem

Iako ih ima puno u Hrvatskoj, još nisu postali standard. Razloga za to je nekoliko, od cijene, koja nije mala jer se kreće od 12 do 15 tisuća kuna po prijelazu, pa do činjenice da još postoji određena skepsa povećavaju li oni sigurnost.

U Hrvatskoj se u sve više gradovapostavljaju semafori s odbrojavanjem. Prvenstveno je riječ o semaforima za pješake, no na nekoliko mjesta postavljeni su i za vozače automobila. Riječ je o ugrađenim displayima koji odbrojavaju vrijeme koje je preostalo za zeleno svjetlo, tj. prijelaz preko ceste, odnosno koliko će još dugo biti crveno svjetlo.

Ekologija

Automobili i loše navike opasni po okoliš

Zagađenje i promet

Tijekom 2011. godine sakupljeno je u Hrvatskoj 7,1 milijun litara otpadnog mazivog ulja, odnosno 54% procijenjenih proizvedenih količina otpadnih mazivih ulja. Oporabljeno je 6,5 milijuna litara. Dakle, ne samo da ne znamo gdje je završilo više od 5 milijuna litara ulja, nego i 600 tisuća litara onog prikupljenog nije oporabljeno.

Čitajući strategiju energetskog razvoja RH za razdoblje do 2020. godine, inače objavljenu 2009. godine, ne možete se oteti dojmu da je riječ o više, manje listi lijepih želja. Posebno s vremenskim odmakom od pet godina. Tako se, na primjer, u kontekstu prometa Strategijom planira uspostaviti učinkovitije prometne sustave, a u suradnji s lokalnom i područnom samoupravom poboljšati planiranje prometa u gradovima, sagraditi infrastrukturu za alternativne načine prijevoza, unaprijediti javni prijevoz, uvesti energetski učinkovita vozila u javni prijevoz itd.

Testovi

Najbolje ocjene opet Continentalu

Test zimskih guma

Jesen je, sudeći po vremenskim prilikama, ove godine stigla ranije nego inače, a s njome i vrijeme kad treba početi ozbiljnije razmišljati o zimskim gumama. HAK i njegovi partneri i ove su vam godine odlučili olakšati izbor…

Tradicija je nešto od čega Hrvatski Autoklub i njegovi partneri nikad ne odustaju. I ove je godine tako opsežnim testiranjima povrgnut čitav niz zimskih pneumatika koji će se europskim vozačima nuditi na prodajnim mjestima u njihovim zemljama. Tradicionalno testiranje ovaj je put napravljeno u dvije dimenzije: 175/65 R14 i 195/65 R15, a kao dodatak ovoj većoj testirane su i četiri cjelogodišnje gume o kojima više saznajte u posebnom okviru na ovim stranicama.

Izvrsna Mazdina forma

Mazda CX-5 CD150 AT 2WD Attraction

S današnjim Mazdama kao netko tko bi trebao pisati o automobilima imate jedan veliki problem, a to je što im mane možete tražiti mikroskopom. Iz pozicije korisnika to je naravno izvrsno, pa dok, recimo, šestici ili trojki možete prigovoriti malo više buke u kabini, SUV CX-5 nema taj problem i uz maksimalno nabrušen kritičarski um možete se dosjetiti samo interijera koji bi mogao biti malo moderniji. Sve ostalo, uključujući veliki prtljažnik i prostranu kabinu, ovaj automobil pozicionira kao legitimnog kandidata za vrh klase kompaktnih SUV-ova.

Racionalan izbor

Citroën C-Elysee VTi 115 Exclusive

Uspjesi Renaulta s Dacijom preokrenuli su automobilsku industriju naglavačke. Sad svi razmišljaju kako parirati, a Peugeot i Citroen dosjetili su se svojih verzija ekonomičnih automobila. Peugeot 301 i Citroen C-Elysee ekonomični su automobili, odnosno limuzine s pokojim kompromisom kakvih kod ostalih Citroena i Peugeota u sličnim klasama nema. Cilj je bio ponuditi obilje prostora, a toga Citroen C-Elyseeu ima napretek, i konkurentnu cijenu (a i u tome se uspjelo).

Društvene teme

Ponovno kupujemo u jeftinijem susjedstvu

Idemo tamo gdje je povoljnije

Hrvati su u prvom kvartalu 2014. godine u inozemstvu ostavili 386 milijuna kuna kupujući brzopotrošnu robu, odnosno  u prvoj polovici ove godine čak 700 milijuna kuna. Taj su iznos izvan granica iznijeli članovi 150.000 kućanstava ili njih otprilike 10%, u što nije uračunat novac za gorivo i ostale troškove proizašle iz kratkotrajnog boravka u inozemstvu.

Hrvatski građani su ponovno, nakon 2000. godine, počeli masovno ići u inozemstvo po brzopotrošnu robu. Jedinstveni je to zaključak nakon mjerenja koje je obavila renomirana agencija za istraživanje tržišta GfK Croatia, a koje potvrđuje ekonomski poraznu činjenicu da naši građani velike iznose ostavljaju preko granice.

Visoko obrazovanje postaje financijski nedostižno

Standard na fakultetu

Sva istraživanja potvrđuju da je visoko obrazovanje dostupnije djeci obrazovanijih roditelja koji češće i ekonomski stoje bolje. Drugi se moraju snalaziti tražeći posao ili jeftiniji smještaj jer tek 11 posto studenata živi u studentskim domovima.

Krajem kolovoza na internetu se našla snimka mlade, gole djevojke koja usred dana optrčava prometni amsterdamski trg dam dok je prate kamere. Na kraju kruga je dotrčala do vozila gdje su je čekali novinari s mikrofonima i košulja kojom se zagrnula, ali to nije bilo sve. Još je morala politi kantu hladne vode po glavi kao sudionica takozvanog ledenog izazova koji je viralno poharao svijet u svrhu podizanja svjesnosti o ALS-u, amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi. Djevojka je kao jedna od troje finalista sudjelovala u nekakvoj kampanji Super student kojom se dodjeljuje novac za jednogodišnju studijsku školarinu.

Kako se približiti vozačima s teškoćama?!

Medicina

Teške bolesti poput Alzheimerove zahtijevaju drugačiji pristup prema oboljelima i njihovom sudjelovanju u prometu. Odgovornost je na svima da se s tim ljudima pravilno radi i da se njihova bolest na vrijeme uoči.

A kažem otvoreno, ja se bojim da nisam pri zdravoj pameti. Čini mi se da bi morao poznavat tebe, i onog čovjeka, ali sumnjam jer pojma nemam gdje se nalazim. Uz sav napor sjetit se ne mogu odjeće ove, nit znadem gdje sam sinoć prespavao, možda je ovaj ulomak iz Shakespeareova Kralja Leara najbolji opis dijela sudionika u prometu kojima ovakva stanja nisu strana. 

Kultura

Kad muškarac trpi porođajne muke

Neobična vjerovanja, običaji i slikovite legende u našim krajevima

Neke su zemlje, osobito anglosaksonske, jako dobro iskoristile legende o, recimo, engleskim i škotskim dvorcima i duhovima ili su se proslavile filmovima kao što su Harry Potter. Nažalost, mi našu bogatu pučku tradiciju kao da sakrivamo.

U Hrvatskoj su u prošlosti postojali mnogi neobični običaji, legende i vjerovanja od kojih su se samo rijetki održali do danas. O tome najviše znaju etnolozi pa smo porazgovarali s prof. Josipom Barlekom, umirovljenim višim kustosom Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Gastronomija

Vrijeme slasnih paprika

Gastronomija

U ovo vrijeme u godini jedna od glavnih kulinarskih tema su paprike, a naš kuhar ih je doista maštovito pripremio - pečene, na salatu i s posebnom vrstom tikvica.

Ostalo - Pravni savjeti

Kupi, prodaj, odjavi, prijavi, ukini registraciju

Pravni savjeti

Ako novi vlasnik ne registrira kupljeno rabljeno vozilo na svoje ime ili ga ne odjavi, na scenu može konačno stupiti prijašnji vlasnik. Policijska uprava će na zahtjev prijašnjeg vlasnika, tj. osobe na koju je vozilo registrirano jednostavno rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Život piše romane! To nije nikakva novost. Novina nije ni da zakoni ispisuju i kreiraju ljudske sudbine. Mnogi su na vlastitoj koži iskusili što znači kad ti život upadne u ralje propisa. Ono što nakon tog procesa ostane često više nikad ne nalikuje na život koji ste do tada poznavali. Prah i pepeo! Novost bi svakako bila da život piše zakone.

Testovi - Mercedes-Benz C klasa

Prvi među jednakima

Mercedes-Benz C 250 BlueTEC

Godinama je Mercedes-Benzova C klasa percipirana kao automobil za stariju populaciju, a u njoj su, iskreno, rijetko viđani mlađi ljudi. Ta se percepcija s prethodnim modelom počela mijenjati, a s ovim novim će sigurno i nestati. Na novom automobilu, naime, nema ni jednog detalja koji bi sugerirao da se ovdje susrećemo s konzervativnim dizajnerskim obrascima.

Testovi - Renault Twingo

Novi je šerif u gradu

Renault Twingo SCe 70 Start&Stop

Automobil koji će gotovo sve dijeliti i s novim Smart ForFourom ima motor straga, krug okretanja je zbog toga smanjen, agilan je i prostra.

Novi Twingo na tržište mikro automobila donosi malo svježeg zraka. Automobil koji će gotovo sve dijeliti i s novim Smart ForFourom ima motor straga pa je već i to veliki novitet.

Revija HAK

Revija 232 - listopad 2014.

Revija 232 - listopad 2014.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK