Sigurnost u prometu

Nove mjere ipak djeluju

Pad broja nesreća mladih vozača

Novi sustav edukacije i osposobljavanja mladih vozača ima veliki utjecaj. On danas zahtijeva mnogo kvalitetniji rad. Mladi vozači se pripremaju za sudjelovanje u prometu u realnim uvjetima, a puno više pozornosti posvećuje se osposobljavanju.

Udio mladih vozača u broju stanovnika u Republici Hrvatskoj iznosi tek 5%, a taj postotak penje se na 10% ako se promatra ukupan broj vozača u našoj zemlji. Ipak, prometne nesreće s mladim vozačima problem su u svim državama, a u Hrvatskoj čine oko 20% udjela u broju svih prometnih nesreća i stradavanja, odnosno oko 9% u nesrećama s poginulim osobama.

Rotor neslavni rekorder

Najopasnija raskrižja u Zagrebu

Prema podacima koje su u razdoblju od 2011. do 2013. godine prikupili djelatnici Policijske uprave zagrebačke, najviše je prometnih nesreća na zagrebačkom rotoru, a najteže nesreće su na raskrižju Avenije Većeslava Holjevca, s koje se promet dijelom odvaja na tzv. Zagrebačku zaobilaznicu.

Svaki su dan u Zagrebu na cestama deseci tisuća automobila. Nažalost, brojača prometa još nema da bismo znali koliko točno vozača vozi određenim prometnicama i bez toga je teško raditi ozbiljnu prometnu analitiku, ali barem imamo statističke podatke.

Akcija sve popularnija, rezultati gotovo isti

Dani tehničke ispravnosti vozila

Besplatni tehnički pregledi i ove su godine pokazali da mnoga vozila nisu tehnički ispravna. Uglavnom je riječ o vozilima starijih godišta koja imaju nedostatke na ključnim dijelovima, poput kočionog sustava.

Tradicionalna preventivno-sigurnosna akcija dani tehničke ispravnosti vozila organizirana je i provedena od strane Hrvatskog Autokluba, Centra za vozila Hrvatske i stanica za tehnički pregled vozila, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, u razdoblju od 24. do 29. studenog ove godine. Akcija je provedena na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila - njih 159, a imala je isključivo preventivno-sigurnosni karakter.

U snježnu oluju bez nužne opreme

HAK-ova anketa: jesmo li se spremili za Zimu

Skloni smo tvrditi da brinemo o automobilu, a zapravo neke stvari ne radimo uopće ili ne u dovoljnoj mjeri. Što se tiče opreme u automobilu, većina nije spremna na prave hladnoće i snijegom zametene ceste.

Iako je, do trenutka pisanja ovoga teksta, zima u Hrvatskoj bila relativno blaga, ipak je u danima oko Nove godine pokazala koliko brzo i dramatično može promijeniti svoje lice. A samo jedan dan s niskim temperaturama, kakve su bile na prvi dan Nove godine, dovoljan je da vozačima zagorča cijelu zimu. Bilo da je riječ o nemogućnosti pokretanja motora, smrzavanju rashladne tekućine, brava na vratima, ručne kočnice ili nekog drugog problema uzrokovanog hladnoćom. Upravo je zato priprema automobila za zimu vrlo važna.

Testovi

Latinska četvrt

Renault Twingo SCe 70, Fiat Panda 0,9 TwinAir i Citroën C1 1,0 VTi

Twingo, C1 i Panda su zanimljivi predstavnici u klasi mikro automobila. Renault je iznimno okretan u gradu, s Fiatom ćete se lako snaći i na otvorenoj cesti, a C1 je kompromis između ova dva automobila.

S novim Renault Twingom u sektoru mikro automobila konkurencija je snažnija nego ikad dosad. Volkswagenov koncern ima svoje adute, Hyun-dai ima odličan i10, a mi smo ovom prilikom Twingu pridružili Fiat Pandu i Citroen C1, koji je nastao kao dio koprodukcijskih napora Peugeota (108) i Toyote (Aygo) te se na tržištu predstavlja zajedno s dva vrlo slična modela.

Društvene teme

Traume nakon pohoda pljačkaša

Žrtve kriminalaca

Taj čovjek uzeo mi je zdravlje i život na dvije godine, koliko se nisam usudila izaći iz kuće. Uzeo je mojemu mužu suprugu i mojem djetetu majku - kaže triput opljačkana radnica u kladionici koja nakon trogodišnjeg bolovanja opet radi, ali još ide psihijatru i pije lijekove.

Zagrebačka Policija danas je objavila fotografije pokušaja pljačke koji se dogodio u Zagrebu te je uputila molbu građanima za dojavom ako prepoznaju muškarca s fotografija. Utvrđeno je da je tijekom 2013. i 2014. godine počinjeno više kaznenih djela razbojništava za koja se sumnja da ih je najvjerojatnije počinio isti muškarac.

U kvalitetnoj atmosferi do vrhunskih rezultata

Dobri poslodavci

Nažalost, premalo se radnika u nas može pohvaliti da na posao idu mirni i spokojni te da se u idealnim uvjetima mogu koncentrirati samo na ispunjavanje svojih obveza. Rijetki od njih će bez zadrške pohvaliti vlasnike tvrtki, ali ima i takvih.

U Hrvatskoj stvarnosti, u kojoj većina ljudi odlazak na posao poistovjećuje s odlaskom na robiju jer im radnička prava vrijede prilično malo, postoje i oni drugi kojima su neisplate plaća, doprinosa i nagrada, stres, psihološki pritisak ili čak fizičko maltretiranje potpuno nepoznati pojmovi. Ovdje stoga donosimo četiri za mnoge nevjerojatne priče koje će kod brojnih obespravljenih radnika izazvati zavist i ljubomoru, a zapravo bi trebale biti samo obrazac normalnog poslovnog odnosa u iole civiliziranoj državi.

Nakon obroka ne sjedajte odmah za volan

Medicina

Loše prehrambene navike, kad je riječ o vožnji, uzrokovat će umor i pospanost za upravljačem, usporit će vrijeme reakcije i pojačati rizik od nesreće. Začinjenu i masnu hranu organizam probavlja sporije i zato se ona na putu treba izbjegavati.

I za nas je blagdansko razdoblje, kad je trebalo ostati dosljedan i ne pokleknuti pred primamljivom trpezom. Jeste li odoljeli božićnim kolačima koji nerijetko mirišu na čokoladu i bademe, cimetu, rogaču, vaniliji?

Kultura

Tiho tržište i vrtoglavi iznosi

Umjetnine i njihova cijena

U najavama brojnih izložbi u Hrvatskoj, iza neosporne umjetničke kvalitete autora, krije se i ona druga - materijalna. Oh da, umjetnost ima vrijednost i u slučaju mnogih remek-djela na stalnom ili privremenom boravku u Hrvatskoj - iznimno visoku.

Nekad se u Hrvatskoj trgovalo platnima, skulpturama i raznoraznim artefaktima sve u 16, ali je trenutačno na snazi prešutna kolektivna hibernacija. Spava se, čeka se, mjerka se i spekulira. A zapravo, taj dojam vara jer su aktivirani neki drugi kanali te se upravo opskrbljuju neke druge privatne kolekcije i pune neki tuđi podrumi. Onih sretnika iz malograđanske utopije s biti bogat i anoniman.

Gastronomija

Eksperimentirajte s heljdom i kus kusom

Gastronomija

Često se u kuhinji držimo tradicionalnih sastojaka pri pripremanju jela, ali uz malu pomoć našeg kuhara možete biti i malo odvažniji.

Intervjui

Talente nikad ne treba prerano forsirati

Darko Kralj, paraolimpijac

Svaki dan zahvaljujem Bogu da mi je u Londonu podario srebro nakon kojega sam se oprostio. U kakvom sam onda zdravstvenom stanju bio, što se tiče koljena i skočnog zgloba, mislio sam da će biti uspjeh ako uđem u osam, eventualno u prvih pet - kaže proslavljeni hrvatski paraolimpijac Darko Kralj.

U Hrvatskoj nema čovjeka koji nije čuo za Darka Kralja. Vrhunski sportaš paraolimpijac svoju je domovinu uvijek predstavljao na najbolji mogući način, a njegov nastup na igrama u Pekingu kad je u samo jednom danu u pet bacanja, pet puta zaredom, obarao svjetski rekord, ostat će zauvijek zapamćen u povijesti sportskih dostignuća. Tako nešto nikad do tada nije pošlo za rukom nijednom drugom sportašu, a vjerojatno neće ni ubuduće.

Ostalo - Pravni savjeti

Ima li vozača u automobilu?

Pravni savjeti

Dostava vjerodostojnih podataka o identitetu vozača može se tražiti samo od vlasnika. Za izostanak adekvatne reakcije u roku može biti kažnjen samo vlasnik.

Postoje teme koje se jednostavno ne daju skinuti s dnevnog reda. Dostavljanje vjerodostojnih po-dataka o identitetu vozača očito je takva tema. Brojni su pozivi i upiti uslijedili s vaše strane nakon što smo se u posljednjem broju Revije HAK-a pozabavili tom materijom. Koji su to točno podaci kojima bi državno tijelo bilo zadovoljno. Ime oca, ime majke, podrijetlo vrste?

Testovi - Ford Mondeo

Čekanje se isplatilo

Ford Mondeo 1,5 EcoBoost

Dolazak novog Mondea se oduljio, ali neovisno o kasnijem početku proizvodnje ovaj automobil srednje klase je doista među najboljima u segmentu.

Prošlo je dvije godine otkako je prvi put predstavljen novi Ford Mondeo, pa je pravo pitanje bilo gdje je dosad, odnosno zašto tek danas dolazi na tržište. Odgovor je prilično jednostavan, a za neke i nažalost traumatičan, jer je Ford slijedom ekonomske logike (ekonomska kriza, manja potražnja...) odlučio zatvoriti tvornicu u Genku u Belgiji gdje se Mondeo trebao proizvoditi i izmjestiti sve pogone u Valenciju. 

Testovi - Nissan Juke

Više od izgleda

Nissan Juke 1,2 DIG-T Tekna

Dolaskom na tržište Nissan Juke nije izazvao toliko veliki šok efekt kao veći Qashqai, ali svojim je neobičnim izgledom i smanjivanjem SUV vozila na
platformu malih gradskih automobila utabao put mnogim drugim proizvođačima koji su izbacili konkurentska vozila. Sad je Juke redizajniran, ponešto uljepšan i osvježen za još koju godinu tržišnog staža. U prilog mu ide što je vizualno toliko neobičan da teško zastarijeva.

Testovi - Honda Civic

Obitelj i sport

Honda Civic 1,8 i-VTEC Black Edition

Uz Hondu Civic Black Edition dobivaju se besplatno estetski dodaci poput crnih spojlera, prednjih i stražnjih, pragova, poklopca rezervoara u crnoj boji... Uglavnom, sve to lijepo izgleda i daje ovom crvenom Civicu dozu sportske agresije. Ispod lima to je, međutim, i dalje Civic sa svim svojim vrlinama i pokojom manom.

Testovi - Audi A3

Kompetencija

Audi A3 1,6 TDI Sedan Ambiente Style

Testirali smo Audi A3 Sedan u snažnijem izdanju s dvolitrenim dizelskim motorom te zaključili da se radi o sjajnom automobilu i naglasili da će ga osobito cijeniti iskusni vozači koji poznaju sitne finese koje jedno vozilo čini dinamički zaokruženim. U svojem slabijem izdanju, s osnovnim 1,6-litrenim dizelskim motorom, A3 Sedan nije ništa lošiji.

Revija HAK

Revija 235 - 236 siječanj 2015.

Revija 235 - 236 siječanj 2015.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK