Sigurnost u prometu

Izvođače radova nerijetko se kažnjava

Zone radova na cestama

Iako policija nema podatke koliko se prometnih nesreća dogodilo u zoni obavljanja radova, ipak apelira na vozače da pogotovo u zonama radova obrate pozornost, smanje brzinu, poštuju ograničenje te da budu pažljivi. Policija je samo ove godine  intervenirala ukupno 55 puta zabilježivši prekršaje izvođača radova.

Poznato je da su Ljeto i rana Jesen obično idealno vrijeme za brojne radove na cesti, posebice što se tiče obnavljanja kolnika, rekonstrukcije i slično.

Sve više brine zastarjeli vozni park u Hrvatskoj

Starost osobnih automobila u Hrvatskoj i marke

Krivulja koja pokazuje koliko su stari osobni automobili u Hrvatskoj, nažalost, ide uzlaznom linijom. Ona govori mnogo o našem standardu, ali i o mogućim problemima u sigurnosti cestovnog prometa. Najpopularnija marka je Volkswagen, a u top tri su u većini županija Renault i Opel.

Vozni park u Hrvatskoj i njezinim županijama odraz je stanja u ekonomiji. Nije ovo neka mudra misao, ali je zato jedina istinita pa je i ne treba mistificirati. Analizirali smo podatke o starosti automobila i najzastupljenijim markama te smo došli do nekih vrlo zanimljivih podataka.

Isplati se napisati prigovor

Nezadovoljstvo automobilom i servisom

U vrijeme kad su proizvodi sve sličniji jedan drugome, briga o kupcu postaje jedan od ključnih alata za povećanje lojalnosti potrošača. Iskoristite to ako ste frustrirani uslugom servisiranja automobila ili samim vozilom.

Nezadovoljni ste automobilom, načinom na koji je odrađen servis ili pak odnosom djelatnika servisa prema vama? Ljuti ste, proklinjete dan kad ste kupili automobil i zaklinjete se da je ovo posljednji put da ste ostavili novac u tom servisu.

Testiranja

Traži se još veća kvaliteta i sigurnost

Test dječjih autosjedalica

HAK i njegovi partneri još jednom su se uhvatili posla kako bi vam olakšali izbor dječje autosjedalice. Na vašu i našu sreću, u drugom ovogodišnjem testiranju prevladavale su dobre ocjene, ali uvijek želimo i bolje.

Drugo ovogodišnje testiranje dječjih autosjedalica obuhvatilo je 14 proizvoda različitih grupa i njihove različite izvedenice, od onih koje se dijele prema kriteriju visine pa do onih tradicionalnih kod kojih je podjela na grupe napravljena prema težini djeteta.

Testovi

Igrači za teške utakmice

Fiat Doblo Combi 1,6 MJT, Dacia Dokker Stepway 1,5 dCi 90 S&S i Citroën Berlingo XTR Blue HDi 120

Ova vozila ujedinjuju funkcionalnost i ekonomičnost, a njihova cijena ipak ne mora biti previsoka. Ima tu i mnogo kompromisa, ali ova klasa automobila zaslužuje preporuku, osobito ako vam je najvažniji prostor.

Tema ovoga testa mogla bi biti prostor u svim zamislivim oblicima i smjerovima. Naime, Citroën Berlingo, Dacia Dokker Stepway i Fiat Doblo jednostavno su takvi automobili koji imaju i dostavne verzije, ali zapravo mogu savršeno funkcionirati kao jeftinije zamjene za monovolumene ili čak SUV-ove, ako dopustite mašti da se maksimalno razigra.

Mnogo više od alternative

Kia Sorento 2,2 CRDi AWD EX Platinum

Novi Kijin adut u SUV segmentu pozicioniran je vrlo mudro, između klase kompaktnih i velikih SUV-ova pa o njemu možete razmišljati želite li naprimjer BMW X3 ili BMW X5. Na hrvatskom tržištu dostupna je samo jedna, najopremljenija verzija, koja i nije toliko jeftina, ali je i dalje povoljnija od onoga što se nudi u njemačkoj premium kuhinji.

Društvene teme

Bitka za naivne i pohlepne seli se na internet

Prevaranti biraju nova sredstva

Oni koji podgrijavaju našu svijest o brzoj zaradi i na tome sami zarađuju pronašli su novi način kako prevariti građane. Financijski inženjerinzi i slične makinacije sad se sele u drugi prostor. Moderne informatičke platforme, s pristupom globalnom tržištu, očito su postale iznimno privlačne i ljudima sumnjivog morala.

Vjerujemo kako gotovo da nema čovjeka s ovih prostora koji barem jednom u životu nije primio ponudu koja se ne propušta. Trebalo je samo uložiti nešto malo gotovine, uskočiti u vlak koji je već krenuo, povući za sobom što više prijatelja-istomišljenika i praktički preko noći zgrnuti ozbiljan novac. Zaslijepljeni pričom o mogućnošću stjecanja nemjerljivog bogatstva, mnogi su se pojedinci pohlepno uključili u ove sumnjive financijske kombinacije popularno nazvane lancima sreće, nadajući se da najslabija karika neće puknuti baš na njihovu dijelu piramide.

Živjeti (dobro) u Hrvatskoj

Ljepote, opuštenost i sigurnost

U svim anketama ispada da smo među najvećim pesimistima u Europi, a s druge strane mnogi stranci dolaze živjeti u Hrvatsku hvaleći neposrednost, toplinu, kvalitetu hrane... Promiče li nam nešto?

Hrvatska, mediteran kakav je nekad bio - možda nismo bili najzadovoljniji tim, sad već bivšim, turističkim sloganom Hrvatske, možda smo se i zezali da je imidž netaknute mediteranske zemlje temeljen zapravo na nerazvijenosti i da svijetlu budućnost vidimo u prošlosti, ali makar za jednu osobu bio je sudbonosan.

Oni rade poslove koje mnogi ne bi htjeli

Neatraktivna zanimanja

U potrazi za sugovornicima ovaj smo put otišli u reciklažno postrojenje na odlagalištu otpada Treskavac na Krku, nastambu za gmazove zagrebačkog Zoološkog vrta i farmu koza u Lonjici kraj Vrbovca.

Dok mnogi od nas rade u toplom i suhom, na sigurnom i u čistom, nismo ni svjesni koliko nam je lakše od onih koji kruh svagdašnji zarađuju u drugačijim uvjetima. Zanimalo nas je kako svoj posao podnose ljudi iz zanimanja koja mnogi ili čak većina nas ne bi radili.

Imunitet treba pažljivo graditi

Medicina

Dok je imunitet nenarušen, treba ga ojačavati i održavati koliko je to moguće zdravim življenjem. Postiže se to najzdravijom mediteranskom (lešo) prehranom, odnosno unošenjem proteina koji pomažu u obrani od infekcija, to više jer su i antitijela u čovjekovu organizmu sačinjena od njih.

Imunološki sustav daje odgovor kako se svakodnevno othrvati napadima milijunima mikroba: virusima, bakterijama, gljivicama, parazitima i raznim toksinima koji napadaju naš organizam. Zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, doc. dr. med. Mirjana Turkalj, kaže kako je imunološki sustav razvio složenu mrežu provjera i ravnoteža koje se nazivaju još urođenom i stečenom imunošću.

Gastronomija

Odličan recept za zahtjevne gurmane

Obrazine s kapljancima i glaziranom mrkvom

Ako imate malo više vremena u kuhinji i dragi su vam eksperimenti, svakako se primite posla i probajte pripremiti ovo ukusno jelo.

Intervjui

Izazov je zadržati kvalitetne mlade ljude

Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola

Tržište rada treba se povezati s obrazovanjem kako bi se na temelju realnih povratnih informacija od poslodavaca dobio okvir kako uskladiti studijske programe na temelju kojih se kreira nova radna snaga, kaže Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

Za predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Karlo Kolesar izabran je prije nepunih godinu dana. Tijelo kojem je na čelu je apolitično i predstavlja interese 45.000 studenata u Hrvatskoj.

Ostalo - Pravni savjeti

S divljači na čistac

Pravni savjeti

Zasnivajući svoj savjet na stajalištu Ustavnog suda možemo samo reći dvojbi nema. Lovoovlaštenici i lovozakupnici odgovaraju za štetu nastalu naletom vozila na divljač uslijed istrčavanja na javnu cestu po načelu objektivne odgovornosti.

Kad se vozilom naleti na divljač, zapravo je jedino pitanje koje vozača životno interesira, bez obzira na to koliko mu životinje inače bile drage,  a to je u koga uprijeti prstom kao odgovornog i od koga tražiti naknadu štete. Na tom području postojala je bogata i gotovo beziznimno jedinstvena sudska praksa! Vrhovni sud ujednačio je i popeglao svojim odlukama to područje!

Testovi - Renault Clio

Ekonomičnost i dizajn

Renault Clio dCi 90 Dynamique Energy GT Line

Ponekad za sportski dojam ne treba doista i kupovati sportski automobil. Pokušava vam to objasniti i Renault sa svojim Cliom s dodatnom opremom GT Line, koja uključuje posebne alumijske naplatke, pragove i kromirani završetak ispušne cijevi, a sve to uz dizelski motor s 90 KS. Izvana Clio izgleda agresivno i sportski, a srce mu je štedljivo, turbodizelsko - što je prilično dobra kombinacija.

Testovi - Peugeot 208

Automobil vrijedan pažnje

Peugeot 208 Allure Pure Tech 82

Malo je promjena na redizajniranom Peugeotu 208 koje ćete doista vidjeti, ali još je rano za veće korekcije jer ovaj automobil nije dugo na tržištu. Testirali smo ga u formi s 1,2-litrenim benzinskkim motorom s 82 KS. Ovdje je u slabijoj varijanti (snažnija opremljena s turbopunjačem razvija 110 KS), koja se pokazala sasvim dovoljnom za sve potrebe, od vožnje u gradu pa do one na otvorenoj cesti.

Revija HAK

Revija 245 - studeni 2015.

Revija 245 - studeni 2015.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK