Sigurnost u prometu

Sigurnosni pojas ne veže 42 posto građana

Loša statistika, vozači i putnici u automobilima

Istraživanje Fakulteta prometnih znanosti u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pokazuje da još imamo problema s osnovama prometne kulture. I dalje izbjegavamo jednostavnu radnju koja bi mnogima spasila život.

Katastrofalna prometna nesreća na cesti Pula - Fažana, u kojoj su poginule dvije djevojke u Citroën Xsari, a u trenutku nesreće u automobilu je bilo čak osmero mladih, nažalost, mnogo govori o nama i našim navikama.

Nerijetko je i stanje kolnika važno

Svjedočanstva prometnog vještaka

Ako policija kao ovlašteni podnositelj kaznenih prijava kod očevidnih radnji utvrdi lošu konstrukciju kolnika ili oštećenja na kolniku, ulje, kamen ili poledicu na kolniku koji su usko vezani za nastanak predmetne prometne nesreće, podnosi kaznenu prijavu protiv Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, Županijskih cesta ili protiv lokalne samouprave - objašnjava stalni sudski vještak za strojeve, cestovni promet i motorna vozila Stanko Smodlaka, dipl. ing., koji je i predsjednik AK Split te član UO HAK-a Pripremio HAK.

Rad prometnih vještaka je iznimno bitan. Njihove ekspertize neprocjenjive su u determiniranju uzroka prometnih nesreća. Na osnovu složene metodologije oni su u mogućnosti rekonstruirati svaki događaj i tijekom sudskog postupka izraditi nalaz i mišljenje.

Neugodan ples na ledu

Zimska vožnja

Tijekom zimskih uvjeta na cestama svaka prometnica može postati opasna, no najveći broj nesreća događa se na mostovima, nadvožnjacima i cestama
s povišenom razinom kolnika. Mostovi ili nadvožnjaci su naročito opasni, pa tu posebno pripazite.

Tijekom Zimskih mjeseci, kad se temperature u pravilu spuštaju ispod ništice, najveću opasnost za vozače predstavlja led na cesti. Njegova pojava moguća je na svim mjestima na kojima temperatura pada ispod točke smrzavanja. 

Kupovati razumom, a ne srcem

Novi automobil

Kad bismo birali idealan novi automobil, bio bi to onaj iz niže srednje klase ili srednje klase, nakon prvog redizajna s pogonskom grupom koja je već četiri, pet godina na tržištu.

Kad kupujete rabljeni automobil, nekako očekujete da vam podvale. Zapravo, znate da će vam podvalili, samo je pitanje koliko. Iskrenost, naprosto, nije dio ovoga posla.

Testovi

Dva su puta do vrha

Ford C-MAX 2,0 TDCi i Citroën C4 Picasso Blue HDi 150 S&S

U ovom trenutku C4 Picasso i C-MAX su ponajbolji kompaktni monovolumeni, ali pijedestalu pristupaju s dvije različite rute. Jedan automobil udobnošću, a drugi maksimalnim ugađanjem vozaču.

Monovolumeni su bili veliki prodajni hit od devedesetih pa sve do prije šest, sedam godina. Njihov blagi pad ponajviše je povezan s usponom drugog tipa vozila, a to su SUV-ovi, odnosno crossoveri, koji kupce opijaju spojem pseudoterenskog izgleda i povišenim položajem sjedenja, uz dobru ponudu prostora.

Povijest

Na struju se vozimo od 1832. godine

Povijest autoindustrije

Automobil je vrhunac tehnološke perfekcije čovjekova uma i najsofisticiranije ljudsko djelo koje svakodnevno koristimo. Usavršavamo ga već desetljećima i još ima prostora za nove ideje.

Svakodnevna gužva u vašem gradu. Palite radio uređaj na kojem vas baš iritira glas voditeljice i odmah uključujete CD. Klima-uređaj održava ugodnu temperaturu u interijeru hladeći usput i vaše piće u posebnom pretincu. Taman ste posegnuli za pićem, kad eto zvoni vam telefon. Sve su to slike iz dnevnog života u kojem je automobil neizbježan dio.

Društvene teme

Za veći uspjeh nedostaje bolji odaziv članstva

Hrvatski sindikati: mogu li bolje

U proteklih 25 godina hrvatski sindikati postigli su puno u borbi za prava radnika, iako ostaje dojam da su u pojedinim situacijama mogli učiniti i više.

U ovim grubim vremenima, u kojima status radnika nikad nije bio neizvjesniji, kraj godine smo iskoristili za podvlačenje crte nad rezultatima hrvatskih sindikata. Međutim, letvicu nismo postavili samo na turbulentnoj 2015., nego smo odlučiti zadrijeti puno dublje i analizirati što se sve događalo od osamostaljenja naše države.

Kad si u problemima, zovi ženu!

Muški svijet

S velikom gospodarskom krizom počeo se događati zanimljiv trend: u Njemačkoj sve više žena dolazi na vodeća mjesta u tvrtkama koje su se našle u problemima zbog financijske krize. Premda i tu postoji zamka, to je ipak jasan znak da bi u bliskoj budućnosti rodna ravnopravnost mogla zaživjeti.

Dva su česta pitanja koja mi postavljaju novinari: kako mi je kao ženi u politici te kako usklađujem obitelj i posao. Na prvo pitanje kažem da ne mogu uspoređivati kako bi mi bilo da nisam žena, a na drugo odbijam odgovoriti jer mislim da je to pitanje koje može biti postavljeno svakoj zaposlenoj osobi, a ne samo ženama.

Klimatske promjene mogle bi izazvati češće nepogode

Prirodne katastrofe u Hrvatskoj

Sa stručnjacima razgovaramo o potresima, poplavama, požarima i olujama u nas. Čini se kako nas te prirodne nepogode sve više pogađaju, a u mnogima od njih veću ili manju ulogu ima i čovjek, odnosno naše djelovanje i utjecaj na prirodu.

Što više čovjek ovladava prirodom, to mu ona više izmiče iz ruke. Opetovano nas iznenade nove, sve teže prirodne katastrofe. Dovoljno se prisjetiti kornatske tragedije 2007. godine i 12 poginulih vatrogasaca ili nezapamćene poplave u istočnoj Slavoniji prošle godine s dvije poginule osobe te golemim brojem uginule stoke i strašnim štetama.

Ljudima mnogo znači i topla riječ

Humanost Božića

U većini udruga i organizacija koje se tijekom cijele godine brinu za naše bližnje koji su u potrebi bilo koje vrste posebnu pozornost plijene Facebook humanitarci i Caritas Župe sv. Josipa na Banfici u Varaždinu. Oni su na usluzi već godinama svim ljudima kojima je potrebna pomoć, a ta njihova humanost posebno se intenzivira krajem prosinca.

Rijetko se kad u stvarnom životu dogode komične, ali i poučne scene poput onih iz filma Sam u kući koji se tako često zna prigodno prikazivati na malim ekranima za božićne blagdane.

Postati superjunak na jedan dan

Znanstvenici sa supermoćima

Najveći junaci današnjice su znanstvenici koji u svojim poljima rade čuda, otkrivaju mikro i makro svjetove koji su nam dosad bili nepoznati, a uglavnom za našu dobrobit. A što kad bismo tim ljudima dali moći superjunaka na barem jedan dan, kako bi tada izgledao svijet i naša država? Dakle, sigurno bismo bili nogometni prvaci svijeta u Francuskoj 1998., bili bismo vedriji, a tu su i neke mnogo ozbiljnije akcije.

Kakvu biste supermoć voljeli imati i što biste u tom slučaju učinili? Svatko od nas na ova bi pitanja vjerojatno dao sasvim različit odgovor. Ili možda ipak ne bi?

Ljepota (za neke) nema cijenu

Medicina

Današnja (plastična) medicina može gotovo sve: izbrisati bore, ukloniti masno tkivo, presaditi kosu..., samo je pitanje koliko to stoji i gdje je granica koju ćemo sami postaviti. Sve češće estetske korekcije traže i muškarci, ali veliku uštedu mogli biste postići živite li zdravo. Tada mnogima tretmani ne bi trebali.

Trend zdravog života i lijepog izgleda sve je popularniji, a ostati što dulje mlad postaje primarnom zadaćom mnogih. Ne čudi stoga procvat estetske kirurgije čiji stručnjaci imaju sve više posla.

Kultura

Pogled kroz prozor

Božićna priča

Volio je sjediti u njezinoj kuhinji. Tijesnoj, nakrcanoj, zagušenoj mirisima zaboravljenih jela. Površinu malog stana kuhinja je smanjivala za četiri kvadrata...

Gastronomija

Raskoš na stolu

Gastronomija

Želite li dobar blagdanski objed ili slastan tradicionalni desert, probajte pripremiti ove vrhunske interpretacije našeg kuhara.

Ostalo - Pravni savjeti

Sudskom praksom protiv pauka

Pravni savjeti

Ako ste bili naručitelj radnje premještanja, tj. pauk je postupio po vašem nalogu, a bez naloga ovlaštene zakonom određene osobe i uklonio nečije vozilo, vlasnik, odnosno korisnik uklonjenog vozila nije dužan snositi trošak takvog premještanja, nego upravo vi.

Nekad se stvari čine razumljive same po sebi, ali ih ipak mnogi ne razumiju. Što ćete? Nije svakom dano da razumije! Međutim, nije svakom dano ni da zove pauka! Ne može svatko po vlastitom nahođenju te poimanju prava i pravde telefonom naručiti da mu pauk odstrani iz vidokruga vozilo koje mu “smeta”. život priča priče i piše romane.

Revija HAK

Revija 246 - prosinac 2015.

Revija 246 - prosinac 2015.

Reviju HAK možete preuzeti nakon prijave na članski portal Moj HAK