Učinimo aute zelenima

Globalna ekološka kampanja

Na svojoj Generalnoj skupštini u listopadu 2007. godine u Parizu, FIA donosi Deklaraciju o kakvoći zraka, klimatskim promjenama i ekonomičnosti goriva, kao podlogu za provedbu ovogodišnje globalne svjetske kampanje. Deklaracija pruža sveukupni okvir za politiku FIA-e koja na globalnoj razini obuhvaća brigu o kvaliteti zraka, klimatskim promjenama, učinkovitosti i ekološkoj prihvatljivosti goriva. Kampanja je poticaj svim nacionalnim autoklubovima, članovima FIA-e diljem svijeta, da promoviraju borbu kako bi se emisija ispušnih plinova svela na, za prirodu prihvatljivu i održivu razinu. Činom potpisivanja spomenute Deklaracije od strane Predsjednika i Glavnog tajnika, Hrvatski autoklub postaje nositelj provedbe kampanje „Učinimo aute zelenima“ u Hrvatskoj.

Deklaracija pruža klubovima članovima FIA-e niz načela, politika, prijedloga i akcija, kojima se pokreće i promovira kampanja za podizanje razine opće svijesti. Deklaracija je dopunjena Vodičem za zelenu vožnju u deset točaka, koje će autoklubovi promovirati prema svojim članovima i ostalim motoriziranim građanima. Predviđeno je da konačno izvješće o ovoj globalnoj ekološkoj kampanji bude objavljeno slijedeće godine u okviru Svjetskog dana okoliša.

Utjecaj prometa na okoliš – trendovi u Hrvatskoj

U 1990. godini, u Hrvatskoj je upotrebom automobila u okoliš otpuštena količina emisija ekvivalentna količini od 3504 kilotona CO2, dok je 2005. otpušteno 5296 kilotona. Ove brojke ukazuju na povećanje od više od 51 posto. Posljednjih mjeseci i tjedana u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, dolazi do povećanja životnih troškova zbog rasta cijena goriva i povećane upotrebe automobila. Ovo ne utječe samo na životni standard stanovnika, već je i prijetnja hrvatskoj energetskoj sigurnosti i trgovinskoj ravnoteži. Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih prometnim nesrećama još uvijek je značajno veći nego u mnogim zemljama Europske unije.

U Hrvatskoj je to 13,8 smrtno stradalih osoba na 100.000 stanovnika u 2007. (ukupno 619 smrtnih slučajeva), dok je prosjek za EU 25 u 2005. godini bio 9 smrtnh slučajeva na 100.000 osoba. EU procjenjuje da život izgubljen na cestama predstavlja 1.3 milijuna Eura. To znači da je Hrvatska u 2007. zbog smrtnosti na cestama izgubila 800 milijuna Eura. Ovo ne uključuje utjecaj nesreća bez smrtnog ishoda na ekonomiju. I konačno –  posljednji tjedan svibnja temperature zraka bile su više od višegodišnjeg prosjeka. Kako bi se uspješno suočila s navedenim, Hrvatska bi trebala ustrajati na usklađenom nastojanju da svoju javnost uvjeri da smanje utjecaj prometa na okoliš, na financije te na sigurnost na prometnicama.

Projekt sigurne i učinkovite „zelene“ vožnje

Zbog sve većih nepovoljnih posljedica neprikladne vožnje na sigurnost, zdravlje i okoliš, HAK, ARZ i UNDP osmislili su i predlažu projekt sigurne i učinkovite „zelene“ vožnje i pozivaju partnerske institucije da se pridruže i podrže ga te tako osiguraju sveobuhvatan jedinstven projekt na nacionaloj razini usmjeren na promjenu svijesti vozača i smanjenje emisija stakleničkih plinova iz prometa.

Projekt će provesti opsežnu javnu kampanju čiji je početak upravo kampanja Međunarodnog automobilskog saveza (FIA) i Hrvatskog autokluba (HAK) – “Učinimo aute zelenima”. Javnost će se putem info-točaka uz autoceste i u autoškolama educirati o raznim načinima kako povećati svoju sigurnost u prometu i smanjiti potrošnju goriva tijekom vožnje kako na autocestama tako i unutar naselja. Također, ukazivanjem na prirodne i kulturne vrijednosti kontinentalne Hrvatske, putnike kroz Hrvatsku poticat će se na uživanje u cijelom njenom prostoru, a ne samo u obalnom području.

Tijekom „Europskog tjedna zaštite okoliša“ Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi će u većim gradovima u Hrvatskoj (kao što će to činiti nacionalni autoklubovi u većim europskim gradovima, u koordinaciji s FIA-om) organizirati edukativne akcije i aktivnosti s ciljem podizanja ekološke svijesti građana i promocije početka provedbe kampanje „Učinimo aute zelenima“. 

Galerija fotografija

Učinimo aute zelenima Učinimo aute zelenima Učinimo aute zelenima Učinimo aute zelenima Učinimo aute zelenima Učinimo aute zelenima Učinimo aute zelenima

Knjižica

Knjižica Učinimo aute zelenima

Dodatni sadržaji