Prometna prognoza za produženi vikend 31. srpnja do 2. kolovoza 2020.

Objavljeno: 31.7.2020.

PROMETNA PROGNOZA


Tijekom predstojećeg vikenda na prelasku iz srpnja u kolovoz na cestama se ponovno očekuju gužve koje smo naviknuli gledati zbog turista koji svoje ljetne mjesece žele provesti na Jadranu.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, tijekom jutra već su zabilježena čekanja, a tako će biti i u ostatku dana te osobito sutra, u subotu 01. kolovoza.

Danas, 31. kolovoza u poslijepodnevnim satima očekujemo gust promet na svim cestovnim pravcima u smjeru mora, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, kao i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka.

Cijele subote, 1. kolovoza, bit će vrlo gust promet u smjeru juga, ali i unutrašnjosti. Mogući su česti zastoji, zaustavljanja i vrlo gust promet na:

  • autocestama A1 i A6 između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u smjeru mora i pred naplatom Demerje i Lučko na izlasku prema Zagrebu;
  • zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko uz duža čekanja;
  • Istarskom ipsilonu (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
  • graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…);
  • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
  • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Na naplati Lučko, na ulasku na autoceste A1/A6, gužve u smjeru mora bit će od 4 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

U nedjelju, 2. kolovoza od 10 do 18 sati, gužve se očekuju na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok), a zbog produženog vikenda, mnogi građani RH putovati će upravo u ponedjeljak, 5. kolovoza.

Duža čekanja očekuju se u većini trajektnih pristaništa i luka. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.


ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog vikenda kao i Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja (5.kolovoza) zabrana za vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t bit će:

  • u subotu, 1. kolovoza, od 4 do 14 sati,
  • u nedjelju, 2. kolovoza od 12 do 23 sata,
  • u utorak, 4. kolovoza od 15 do 23 sata i
  • u srijedu, 5. kolovoza od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2020. godinu.
 

 SAVJETI


Prije svakog putovanja najvažniji preduvjet je dobro planiranje, sve informacije o trenutnom stanju u prometu mogu se naći na HAK-ovim stranicama, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.


Ukoliko ovaj vikend putujete prema moru, predlažemo da birate petak kasne poslijepodnevne ili večernje sate, odnosno subotu poslijepodnevne sate. Za povratak prema unutrašnjosti, najbolje je krenuti u nedjelju prijepodne.


Prognostičari DHMZ-a najavljuju izrazito visoke temperature tijekom predstojećih dana zbog čega će i putovanje biti zahtjevnije, te se povećava mogućnost opasnosti od toplinskog udara.  Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica. Ostali simptomi su:

  • jaka glavobolja i vrtoglavica;
  • nelagoda;
  • uznemirenost i smetenost;
  • crvena, topla i suha koža;
  • ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje;
  • povišena tjelesna temperatura 40°C;
  • poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.


Ne zaboravite da je vožnja vrlo naporna i da umara vozača kao svaki drugi rad. Ne toliko fizički koliko psihički. Umor se javlja već nakon dva sata vožnje bez obzira koliko odmorni sjeli za upravljač, pa je zbog toga preporučljivo da odmarati se periodički osobito tijekom dužih putovanja. Ako postanete svjesni umora, ne forsirajte! Zaustavite se i izađite iz vozila, iako je najbolji i najdjelotvorniji način san.


Ne podcjenjujte umor jer je jedan od značajnih čimbenika nastanka prometnih nesreća.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba!