Prometna prognoza za vikend od 07. do 09. kolovoza 2020.

Objavljeno: 7.8.2020.

PROMETNA PROGNOZA

Proteklog vikenda ljetne gužve na našim prometnicama osjetile su se od petka do ponedjeljka, a s obzirom na promjene navika putovanja i ovog vikenda gužvi će osim vikendom biti i u ponedjeljak u oba smjera.

Jačanje prometa, bit će u petak, 07. kolovoza, od ranih poslijepodnevnih sati na cestama u smjeru mora. U subotu, 08. kolovoza očekujemo podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje. Na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekujemo najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 15 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 9 do 18 sati.

Značajne gužve tijekom vikenda, a osobito u subotu, očekujemo na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija i Rupa) te Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Šamac, Slavonski Brod, Maljevac i Jasenovac).

Na naplatnoj postaji Trakošćan na autocesti A2 Zagreb-Macelj, tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do noćnih sati zbog čega je moguće da će se vozila isključivati na čvoru Krapina.

U nedjelju, 09. kolovoza i ponedjeljak, 10. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima uglavnom u smjeru unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).
 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA


Tijekom vikenda zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će:

  • subota, 08. kolovoza – od 4 do 14 sati;
  • nedjelja, 09. kolovoza – od 12 do 23 sata;

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

 

SAVJETI


Kao izbor za putovanje umjesto autocesta koje su uvijek najbolji i najsigurniji izbor za putovanje, mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

 

Nikako ne smijemo zaboraviti našeg limenog ljubimca pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje.   

Potrebno je provjeriti sljedeće:

  • razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.
  • razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).
  • razinu tekućine za stakla.
  • tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.
  • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.
  • pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć.

Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba!