Prometna prognoza za vikend uoči blagdana Velike Gospe od 14. do 16. kolovoza 2020.

Objavljeno: 14.8.2020.

PROMETNA PROGNOZA

Pred nama je još jedan turistički vikend koji će na naše prometnice dovesti veći broj vozila. Sutra, u subotu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza koji se obilježava u većini europskih država pa će mnogi vjernici pohoditi mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

Uobičajene turističke gužve vikendom, očekuju nas danas, u petak, 14. kolovoza tijekom poslijepodneva u oba smjera. Subota, 15. kolovoza i nedjelja, 16. kolovoza bit će u znaku gustog prometa ponajviše u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima.

Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su duža čekanja u putničkom prometu, osobito na izlasku iz zemlje na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj, Bregana…).

 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza i uobičajenih ljetnih zabrana za teretna vozila ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će sljedećih dana:

  • petak, 14. kolovoza – 15:00 do 23:00,
  • subota, kolovoza – 04:00 do 23:00,
  • nedjelja, 16. kolovoza – 12:00 do 23:00.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2020. godinu.

 

SAVJETI

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na internetskoj stranici HAK-a -  Stanje u prometu, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i  njemačkom jeziku.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i pomoći će svim vozačima koji imaju probleme s vozilom, pozivom na besplatni telefon 1987

 

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.