Predstavljen preventivno edukativni program „Zlatne godine“

Objavljeno: 21.9.2020.

Hrvatski autoklub je 21. rujna, u suradnji s MUP-om i Maticom umirovljenika Hrvatske, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, organizirao stručni skup na kojem je predstavljen novi preventivno edukativni program Hrvatskog autokluba „Zlatne godine“.

Prometno edukativni program „Zlatne godine“ namijenjen je građanima treće životne dobi koji nažalost čine veliki dio stradalih u prometu.

Skup je uvodnim obraćanjem otvorio pomoćnik glavnog tajnika HAK-a dr. sc. Sinan Alispahić te pritom istaknuo da je HAK uvijek spreman podržati sve prometno edukativne akcije i programe s kojima se spašavaju ljudski životi a posebice ovaj program koji je se u našoj zemlji prvi bavi problematikom stradavanja starijih osoba.

Mr.sc. Miron Huljak iz MUP-a prezentirao je stanje sigurnosti prometa u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na starije osobe, iz kojeg je vidljivo kako su osobe treće životne dobi posebna ranjiva skupina sudionika u cestovnom prometu koja, čiji pripadnici uslijed svoje osjetljivosti stradavaju gotovo u istom postotku kao mladi vozači. Istaknuo je podršku i potrebu za edukativnim programom usmjerenom prema toj populaciji sudionika u cestovnom prometu. „Iako imamo smanjenje broja stradalih, mi želimo i dalje nastaviti u tom pravcu a to se može samo s radom s ugroženim skupinama u prometu. Zato podržavam ovaj program koji obuhvaća populaciju s kojom se do sada nije bavila niti jedna akcija“ – istaknuo je Huljak.

Preventivno- edukativni program „Zlatne godine“ predstavio je mr.sc. Krešimir Viduka iz HAK-a. Program je namijenjen osobama treće životne dobi tj. umirovljenicima. Viduka je iznio brojne podatke i preporuke za njih kako bi ih upozorio na opasnosti koje dolaze s godinama – od smanjenja motoričkih sposobnosti i slabljenja vida do starenja domaćeg voznog parka, koji je stariji nego u Zapadnoj Europi. Uvažavajući individualne razlike, jer pojedinci i u visokoj starosti i dalje dobro vide, nije im narušena motorička sposobnost i dobro voze, dok neki znatno mlađi ne mogu puno toga, novi program Hrvatskog autokluba nastoji procijeniti sposobnosti pojedinih sudionika programa te im pružiti preporuke za vožnju kako bi i dalje bili dobri vozači, zaključio je Viduka.

Na kraju skupa u HAK-u proveden je i prigodni test u kojem su sudionici skupa mogli procijeniti svoje poznavanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila.