Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj i odvijanje cestovnog prometa

Objavljeno: 3.6.2011.

Hrvatski autoklub obavještava sudionike cestovnog prometa o svemu što smatramo važnim za nesmetano odvijanje prometa i programa boravka Benedikta XVI. u Zagrebu.

Između 11 sati, kad je, 4. lipnja, predviđen dolazak u zagrebačku zračnu luku Pleso i svečanosti dobrodošlice u zračnoj luci Papa gdje će održati svoj prvi govor, i dolaska u Zagreb i Ured predsjednika Republike Hrvatske (oko 12.15) zbog sigurnog prolaska svečane kolone, promet od Velike Gorice do Zagreba, odnosno do Pantovčaka bit će, povremeno i na pojedinim dijelovima trase, po pola sata u prekidu.

Usporen ili preusmjeravan promet bit će, kasnije, i na Ksaverskoj cesti u Zagrebu, oko Apostolske nuncijature, gdje će Benedikt XVI. primiti predsjednicu Vlade Republike Hrvatske. Kao i u večernjim satima (oko 18.15) oko zgrade nacionalnog teatra kad je predviđen susret Pape s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Slično će biti i u okolnim ulicama Trga bana Josipa Jelačića, od 16,30 a posebice za vrijeme Bdijenja s mladima (od 19.30 sati).

Iako se 5. lipnja, iz pojedinih regija Hrvatske očekuje znatan broj hodočasnika (oko 20 tisuća iz Dalmacije, a po 10 do 15 tisuća iz Slavonije, Posavine, Podravine i Primorsko-goranske, odnosno Istarske županije) njihov dolazak ne bi trebao utjecati na gustoću prometa u gradu. Kao i u prijašnjim događanjima, prijevoz hodočasnika organizira svaka župa ili dekanat, ili nadbiskupija pa je za njih u okolici Hipodroma, odnosno za njihove autobuse, osigurano više od dvije tisuće mjesta za parkiranje. Očekuje se, ipak, u ranojutarnjim satima, 5. lipnja, pojačan ulazak u Zagreb na naplatnim kućicama u Ivanjoj Reci i Lučkom. Jednako tako i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

No, tko dolazi svojim osobnim automobilom u Zagreb, treba računati da će promet u prostoru oko Hipodroma biti bitno ograničen pa, stoga, mora ostaviti vozilo na udaljenije parkiralište. Sva parkirališna mjesta udaljena su oko pola sata hoda, što ne predstavlja veći problem za dolazak na Hipodrom. Parkiranje osobnih automobila za invalide bit će moguće na istočnom dijelu Zagrebačkog velesajma, uz zgradu INE, a autobusa u Gavranovoj ulici.

Savjetujemo vjernicima od Zaprešića do Dugog Sela da čim više koriste prijevoz gradskom željeznicom a vjernike iz grada Zagreba da što više dolaze pješice. Autobusi ZET-a, kao i tramvaji vozit će u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kao u vrijeme radnog dana u najgušćem prometu.

Preporučujemo svima da na Misu na zagrebačkom Hipodromu, koja počinje u 10 sati, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji i gdje će Papa predvoditi molitvu Kraljice neba, dođu što ranije, kako se ne bi u zadnjim satima stvarala prevelika gužva na ulazima. U svemu valja poštovati upute redara, koji će biti vidljivo obilježeni.

Oni koji u subotu i nedjelju kane boraviti izvan Zagreba moći će to učiniti bez posebnih ograničenja, jer Zagreb, kao najveće prometno središte u ovom dijelu Europe, ima brojne prometnice kojima se može izbjeći mjesta događanja s velikim brojem sudionika.

Hrvatski autoklub, djelatnici Kontaktnog i Informativnog centra, njegovi mehaničari i vozači specijalnih vozila za prijevoz automobila u kvaru i tih će dana pojačano dežurati na gradskom prometnicama i na prilaznim cestama, odnosno autocestama. Iskustva HAK-ovih djelatnika, s dosadašnjih boravaka Svetog oca – Ivana Pavla II. u Zagrebu (odnosno Dubrovniku, Splitu/Solinu i Rijeci), zalog su kako ćemo i ovaj put biti na visini zadatka – pomoći motoriziranim hodočasnicima (i ne samo njima!).