U HAK-u održan 2. radni sastanak Stručnog povjerenstva zaduženog za izradu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021. -2030.

Objavljeno: 7.10.2020.

U prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu 7. listopada održan je 2. radni sastanak Stručnog povjerenstva zaduženog za izradu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021.-2030.

Na sastanku su uz predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova kao nositelja izrade Programa, sudjelovali i predstavnici Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva pravosuđa, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, Hrvatskog ureda za osiguranje, Hrvatskog psihološkog društva i tvrtke Ericsson.

Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr. sc. Sinan Alispahić kao domaćin i član povjerenstva uvodno je prenio pozdrave i potporu Predsjednika i Glavnog tajnika Hrvatskog autokluba radu stručnog povjerenstva.

Sastanak je vodio predsjednik stručnog povjerenstva radne skupine i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ministarstva unutarnjih poslova Josip Mataija. Tijekom sastanka razmatrane su teme: Vožnja pod utjecajem alkohola, Prometna kultura s fokusom na kulturu vožnje i Distrakcija. Uvodno predstavljanje pojedine teme predstavili su predstavnici Fakulteta prometnih znanosti, s konkretnim prijedlozima mjera i aktivnosti za edukaciju, inženjerska rješenja i zakonsku regulativu. Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali sudionici radnog sastanka. Zaključci sa sastanka će se objediniti u zajednički prijedlog konkretnih mjera, nakon što se održi svih pet planiranih radnih sastanaka.

Stručno povjerenstvo za izradu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa zajednički je zaključilo da su ovakvi sastanci neophodni, prije svega kako bi se razmijenila iskustva iz raznih područja struke te kako bi se usuglasio kvalitetan i stručan prijedlog Nacrta novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021. -2030.

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske temeljni je dokument i platforma koji će sadržavati strateške mjere za poboljšanje razine sigurnosti cestovnog prometa na višu razinu i ostvarenje planiranog cilja 50-tnog smanjenja broja poginulih u prometnim nesrećama do 2030.