Svjetski dan djece obilježen u Hrvatskom autoklubu

Objavljeno: 20.11.2020.

Hrvatski autoklub obilježava Svjetski dan djece priključivši se globalnoj UNICEF-ovoj inicijativi koja promiče dječja prava i koja djeci širom svijeta omogućuje da se njihov glas čuje.

Ove godine aktivnosti UNICEF-a posvećene su temi „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“ i podsjećanju na prava djece s teškoćama.

Na zamolbu Hrvatskog autokluba, poruke UNICEF-a vezane uz obilježavanje Svjetskog dana djece tijekom 20. studenog emitiraju se u programu domaćih radio-postaja, a obzirom na epidemiološke mjere, ove godine izostala je posjeta djece sjedištu Hrvatskog autokluba.

U Hrvatskom autoklubu ističu kako je unatoč napretku u mnogim zemljama, na globalnoj razini stradavanje u cestovnom prometu u porastu te godišnje uzrokuje 1,35 milijuna smrtnih stradavanja, dok je stradavanje u cestovnom prometu vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina u svijetu, uključujući i Europsku uniju i Republiku Hrvatsku. Sustavan preventivno-edukativan rad sa djecom i mladima te njihovim obiteljima jedan je od načina povećanja sigurnosti na cestama, kao i smanjenja siromaštva u svijetu.

Svjetski dan djeteta obilježava se svake godine 20. studenoga jer je na taj dan 1989. usvojena Konvencija o pravima djeteta. Konvencija je međunarodni dokument Ujedinjenih naroda koji sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu

Više informacija dostupno je ovdje: https://www.unicef.org/croatia/svjetski-dan-djece-2020