Austrija: privremena provjera dokumenata kao prije "schengena"

Objavljeno: 6.6.2011.

Svjetski ekonomski forum "EU-Centralna Azija 2011." održava se između 7. i 9. lipnja u Beču pa je Austrija, težeći većoj sigurnosti događaja (u skladu sa 23. člankom Zakona o schengenskim granicama) od 4. lipnja uvela, ponovni, kratkotrajni nadzor na unutarnjim (schengenskim) granicama sa Češkom, Italijom, Mađarskom, Njemačkom, Slovačkom, Slovenijom i Švicarskom, kao i na zračnim lukama.

Austrijski organi sigurnosti, na svim većim graničnim prijelazima, zaključno do 24 sata 9. lipnja, pojačano kontroliraju ulazak vozila i putnika, kao u vremenima prije "schengena". Tih će dana uzduž austrijske granice obavljali selektivnu graničnu kontrolu, uz pomoć mobilnih policijskih jedinica. Provjeravat će valjanost dokumenata potrebnih za prelazak granice (osobna izkaznica ili putovnica), ispunjavanje uvjeta za ulazak u državu, kontrolirati putnike, prijevozna sredstva i stvari.

Uvođenje ponovnog nadzora može dovest do gušćeg prometa na svim većim graničnim prijelazima susjednih zemalja s Austrijom, no, veći zastoji se ne očekuju. Najgušći promet mogao bi biti na graničnom prijelazu Šentilj. Stoga, prilikom odlaska u Austriju (ili za proputovanje kroz nju) provjerite valjanost vaših dokumenata! One koji ne budu ispunjavali propisane uvjete prijeti rizik kašnjenja, jer austrijski organi sigurnosti mogu ih ne pustiti u državu ili, pak, novčano kazniti.