Prometna prognoza za blagdan Tijelova 3. lipnja 2021. godine

Objavljeno: 28.5.2021.

Povodom blagdana Tijelova (četvrtak, 3. lipnja) očekuje se jačanje prometa već od srijede 2. lipnja.

Obzirom da blagdan Tijelova pada u četvrtak, za očekivati je da će mnogi uzeti dodatni slobodni radni dan u petak, te tako dobiti produženi vikend.  Na izlasku iz Zagreba, već tradicionalno se od poslijepodnevnih sati, nakon kraja radnog vremena očekuje pojačan promet. Posebno prema jugu zemlje. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, predviđamo i jači promet uz zastoje na izlaznim cestama iz grada.

Od prometa iz inozemstva očekujemo pojačan dolazak vozila iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Obzirom da je Tijelovo neradni dan u tim državama kojima je Hrvatska turistička auto destinacija, za očekivati je pojačan dolazak turista. Prije svega u Istru i Hrvatsko primorje. Italija u srijedu, 2. lipnja, slavi Dan Republike što znači da ćemo i iz tog smjera imati pojačan ulazak u Republiku Hrvatsku. Ponajprije dolazak u smjeru Istre.

Povremeni zastoji u gradovima, na prigradskim cestama, autocestama, važnijim državnim cestama i trajektnim lukama mogući su zbog kombinacije radova i pojačanog prometa koji bi se do večernjih sati trebao smiriti.

Čekanja su moguća na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…) te Slovenijom u oba smjera (Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa). Posebice poslijepodne očekujemo pojačan do jak ulaz vozila iz Slovenije i to na glavnim graničnim prijelazima s Hrvatskom (Macelj, Bregana, Pasjak, Rupa). Valja imati na umu da, uz epidemiološka ograničenja, čekanja mogu biti po dva i više sati. Savjetujemo svima praćenje naših izvješća o stanju na graničnim prijelazima.

U pomorskom prometu ne očekujemo poteškoće. No, one ponajprije dolaze do izražaja prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta za plovidbu. Svakako treba pratiti vremensku prognozu na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Za detaljne informacije o plovidbi, savjetujemo da posjetite mrežne stranice Jadrolinije.

Po završetku produženog vikenda, u poslijepodnevnim satima nedjelje 6. lipnja, očekujemo pojačan promet u smjeru unutrašnjosti. Od čvora Bosiljevo, prema Zagrebu, na autocesti A1, promet će biti sve jači prema kraju dana, uz moguće kraće zastoje do Zagreba. Svim vozačima savjetujemo oprez u vožnji, a na ovom dijelu autoceste savjetujemo da budete još pažljiviji i prilagodite vašu vožnju vremenskim uvjetima i gustoći prometa sve dok ne uđete ili zaobiđete čvorište Zagreba.

Predviđamo čekanja na izlasku glavnih graničnih prijelaza sa Slovenijom potkraj dana.

Također savjetujemo da pratite i epidemiološku situaciju, te uvažite aktualne savjete za putovanje objavljene na mrežnim stranicama Revije HAK, kao i Vlade o koronavirusu.

Prije samog odlaska na put informirajte se u vezi stanja u prometu na stranicama Hrvatskog autokluba i opskrbite dovoljnom količinom vode.

Dolazi nam ljeto i rastu temperature, a izvanredne situacije u prometu kao i neočekivana čekanja uvijek vrebaju iza ugla. Budite informirani i spremni! HAK-ova pomoć na cesti dostupna je 24 sata dnevno, 365 dana u godini i spremna je pomoći svima da nastave putovanje na udoban i siguran način.

Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju.