5. Međunarodni zagrebački salon autokarikature 2011.

Objavljeno: 10.6.2011.

Peti međunarodni zagrebački salon autokarikature 2011. s temom "Pomoć na cesti" otvoren je 9. lipnja u auli Gradskog poglavarstva u Zagrebu.

Peti međunarodni zagrebački salon autokarikature 2011.

Uvodnim govorom okupljenima se obratio predstavnik organizatora i autor projekta Ivica Palatinuš te istaknuo da je na ovogodišnjem jubilarnom 5. međunarodnom zagrebačkom salonu autokarikature s temom "Pomoć na cesti", prijavljena 421 karikatura od 243 autora iz 52 zemlje sa svih kontinenata.

"5. jubilarni Salon organizira se u 110. obljetnici prvog pojavljivanja automobila u Zagrebu (Ferdinand Budicki 1901 iz Beča u Zagreb) i 105. obljetnici utemeljenja Hrvatskog autokluba – HAK-a, stalnog sponzora 1. nagrade na Salonu. Od tih dana automobil u svim njegovim izvedbama postaje sastavni dio naše svakidašnjice. Njegovo Veličanstvo automobil, neizostavan je u svim segmentima čovjekova rada i života", u uvodu je rekao Palatinuš.

U ime glavnog sponzora, Hrvatskog autokluba, prisutnima se obratio glavni tajnik Hrvatskog autokluba Zvonko Šmuk te se zahvalio organizatorima, u ime 170. 000 članova HAK i svih drugih sudionika cestovnog prometa, jer su jedan stresan posao pružanja pomoći na cesti, koji HAK radi više od 40 godina, prikazali na jedan zabavan način.

Izložbu pod pokroviteljstvom grada Zagreba, koja se održava u povodu 110. obljetnice prvog pojavljivanja automobila u Zagrebu i 105. obljetnice utemeljenja Hrvatskog autokluba, otvorio je gradonačelnik Milan Bandić.

Predsjednik žirija Zvonimir Bešker predstavio je sve dobitnike ovogodišnjeg Zagrebačkog salona autokarikature:

Grand Prix - POL LEURS - The Flat

1. Nagrada - DANIEL EDUARDO VARELA - India
2. Nagrada - RAUL DE LA NUEZ - GPS is allways right
3. Nagrada - LUKA LAGATOR - Iskrena pomoć

Dobitnici posebnih priznanja su Oton Anton Reisinger iz Hrvatske i Ivajlo Cvetkov iz Bugarske. Posebne pohvale dobili su Alexander Dubovsky iz Ukrajine, Ross Thomson iz Engleske, Bilig Ba iz Kine, Norbert van Yperzeele iz Belgije, Živko Nimac i Nikola Listeš iz Hrvatske, Elman Mirzojev iz Azerbajdžana te Bobiša Todorović iz Srbije.

Na kraju se svima koji su sudjelovali u projektu zahvalio autor projekta Ivica Palatinuš i najavio da će tema za iduću godinu biti "Taxi i javni prijevoz".