Prometna prognoza za Dan antifašističke borbe 22. lipnja 2021. godine

Objavljeno: 28.5.2021.

Prometna prognoza za Dan antifašističke borbe 22. lipnja 2021. godine. (produženi vikend)

Očekujemo kako će mnogi naši sugrađani praznik  Dana antifašističke borbe   iskoristiti na način da, uzimanjem slobodnog dana u ponedjeljak 21. lipnja, dobiju produženi vikend.

Uz pretpostavku lijepog vremena, jer je ljeto i kalendarski počelo, ali i sve bolje epidemiološke situacije, za predvidjeti je da će mnogi upravo to i učiniti. Tim više jer, s petkom 18. lipnja, završava i školska godina. Stoga će mnogi s djecom odlučiti provesti par dana zajedno na nekom izletu ili krenuti na ljetni godišnji odmor.

Stoga očekujemo da bi već u petak 18. lipnja dobar dio putnika iz unutrašnjosti mogao krenuti prema moru. Na izlasku iz Zagreba su moguće gužve na glavnim izlaznim cestovnim pravcima, te kraća čekanja na ulasku na autocestu A1 u Lučkom.

U subotu, 19. lipnja, pojačan promet prema jugu očekujemo od jutarnjih sati, pa sve do ranog poslijepodneva.

U susjednim državama Italiji, Mađarskoj, BiH i Srbiji, od 16. lipnja pa do kraja tjedna, započinju školski praznici. Baš kao i u Njemačkoj i Švicarskoj.

Stoga možemo očekivati da za vikend 18.-19. lipnja počinje nova ljetna turistička sezona na Jadranu, ali i moguće gužve na našim cestama.

Oko turističkih središta u priobalju, kao i u trajektnim pristaništima mogu se stvarati kratkotrajne kolone, gužve i čekanja.

Iz inozemstva očekujemo pojačan promet iz smjera spomenutih okolnih država što će izazvati pojačan ulaz na glavnim graničnim prijelazima, odnosno ulasku u Republiku Hrvatsku. Moguća su i dulja čekanja na prijelaz granice, pa bi bilo dobro opskrbiti se dovoljnom količinom vode. Prije početka puta  vozačima savjetujemo neka razmotre korištenje okolnih, manjih graničnih prijelaza za ulaz u RH i neka svakako prate naša izvješća.

U pomorskom prometu nema očekivanih poteškoća. Svakako treba pratiti vremensku prognozu na mrežnim stranicama DHMZ-a obzirom da zastoje u pomorskom prometu mogu izazvati ljetni neverini i nepovoljne promjene vremena.

Za detaljne informacije o plovidbi, savjetujemo da posjetite mrežne stranice Jadrolinije.

Po završetku produženog vikenda, u poslijepodnevnim satima utorka 22. lipnja, očekujemo pojačan promet u smjeru unutrašnjosti. Posebice od čvora Bosiljevo, prema Zagrebu, na autocesti A1, promet će biti sve jači prema kraju dana, uz moguće kraće zastoje do Zagreba. Ponovno savjetujemo da na ovom dijelu autoceste budete još pažljiviji i prilagodite vašu vožnju vremenskim uvjetima i gustoći prometa sve dok ne uđete u Zagreb ili zaobiđete čvorište Zagreba.

Moguća su čekanja na izlasku iz Hrvatske preko glavnih graničnih prijelaza sa Slovenijom potkraj dana.

Također savjetujemo da pratite i epidemiološku situaciju, te uvažite aktualne savjete za putovanje objavljene na mrežnim stranicama Revije HAK, kao i Vlade o koronavirusu

Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju.