Dan HAK-a: Otvoreno je prometno vježbalište i biciklistički poligon Hrvatskog autokluba u Kutini

Objavljeno: 2.6.2021.

Poseban dan obilježen je završetkom i puštanjem u rad važnoga objekta

U proteklih nekoliko godina napravljeni su snažni iskoraci u temeljnim djelatnostima pomoći na cesti i članstva. U kriznim vremenima poput ovog Hrvatski autoklub dokazao je kako je uvijek na raspolaganju svojim članovima – rekao je predsjednik HAK-a Slavko Tušek

Hrvatski autoklub obilježio je svoju 115. godišnjicu te 30. godišnjicu korištenja imena Hrvatski autoklub na Dan Hrvatskog autokluba 1. lipnja 2021. u Kutini. Tom je prilikom pustio u korištenje novo prometno vježbalište i poligon za edukaciju djece biciklista i pješaka.

Ovo je sigurno jedan od najmodernijih objekata ta vrste te će biti na raspolaganju građanima Kutine i okolnih mjesta i gradova. Na otvorenju je predsjednik HAK-a Slavko Tušek rekao:

  • Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas i poželjeti vam dobrodošlicu na ovu prigodnu svečanost. Okupili smo se danas ovdje kako bismo obilježili 115. godišnjicu Hrvatskog autokluba i 30. godišnjicu korištenja imena Hrvatski autoklub, te kako bismo pustili u korištenje prometno vježbalište i biciklistički poligon Hrvatskog autokluba u Kutini, a sve povodom Dana Hrvatskog autokluba.

Predsjednik HAK-a potom je dodao:

  • U proteklih nekoliko godina napravljeni su snažni iskoraci u temeljnim djelatnostima pomoći na cesti i članstva. U kriznim vremenima poput ovog Hrvatski autoklub dokazao je kako je uvijek na raspolaganju svojim članovima. Tako ni u ovoj krizi prouzročenoj pandemijom korona virusa nisu izostali pomoć i podrška vozačima u nevolji. Kriza je snažno utjecala na njihovu mobilnost i putovanja, a oni su nas nagradili svojom vjernošću pa tako imamo više od 232.000 članova. Sa zadovoljstvom mogu reći kako se broj članova posljednjih mjeseci povećava i očekujemo da ćemo uskoro ostvariti brojke iz razdoblja prije epidemije.

Uloga ovakvih poligona je plemenita jer omoguće praktično vježbanje prometnih situacija, upravljanja vozilom i biciklima:

  • Novo prometno vježbalište za edukaciju kandidata za vozače omogućit će budućim vozačima iz Kutine i okolice kvalitetno osposobljavanje te polaganje vozačkog ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom. Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi prepoznatljivi su po svojim preventivno-edukativnim aktivnostima. Nažalost, uslijed epidemije i činjenice kako naše aktivnosti provodimo u neposrednom kontaktu s korisnicima, najčešće djecom, te su aktivnosti najvećim dijelom odgođene. Kao primjerice Europsko natjecanje za najbolje bicikliste petih i šestih razreda osnovnih škola kojem smo trebali biti domaćini u rujnu u Zadru. No vjerujemo kako će se preventivne aktivnosti uskoro nastaviti jer je stradavanje u cestovnom prometu i dalje ozbiljan problem našeg društva. U Kutini, u prostoru Hrvatskog autokluba otvaramo biciklistički poligon za edukaciju djece biciklista i pješaka.  Od danas, građanima Kutine i okolice na raspolaganju je prometno vježbalište za one koji su svima nama najvažniji, koji su najranjiviji u prometu i koje je potrebno najviše zaštititi – djecu.

Otvaranjem biciklističkog poligona stvaraju se osnove za početak provedbe stalne i sustavne edukacije djece predškolskog i osnovno-školskog uzrasta, u zajedničkoj suradnji s institucijama – Gradom, policijom, školama i vrtićima. Time će jačati sigurnost i kultura u prometu, na boljitak sadašnjih i budućih generacija sudionika u cestovnom prometu.

  • Kao Hrvatski autoklub podržavamo izgradnju ovakvih poligona i u drugim gradovima, kako bismo sačuvali ono najvrjednije što imamo – našu djecu – zaključio je predsjednik HAK-a Slavko Tušek.

Hrvatski autoklub kroz 115 godina postojanja i uspješnog djelovanja predano pruža pomoć vozačima u nevolji širom Republike Hrvatske, kontinuirano radi na prometnoj preventivi i provođenju edukativnih programa s ciljem podizanja razine sigurnosti prometa na cestama. To su samo neka od polazišta na kojima je zasnovan Hrvatski autoklub. Ona su postala još izraženija i prepoznatljivija prije 30 godina s početkom korištenja imena Hrvatski autoklub. Nastavljajući djelovanje i zasnivajući svoje postojanje na tradicijama Prvog hrvatskog automobilnog kluba utemeljenog 1. lipnja 1906., kroz niz desetljeća Hrvatski autoklub se razvijao na održivim osnovama i izrastao u snažnu nacionalnu automobilističku udrugu, koja je neprofitna i nestranačka, a čija snaga proizlazi iz oko 230.000 članova, šezdesetak udruženih autoklubova te prije svega stručnih kompetencija i operativne spremnosti u svim svojim djelatnostima.

Također, tu se nalazi obnovljena i preuređena poslovna zgrada Hrvatskog autokluba u sklopu koje će u skoroj budućnosti, kada to dopuste epidemiološke mjere, biti u funkciji Nacionalni edukacijski centar gdje će se, sukladno potrebama Hrvatskog autokluba i udruženih autoklubova, provoditi različite vrste edukacija zaposlenika naše asocijacije.

Hrvatski autoklub je značajna ulaganja u obnovu i preuređenje poslovne zgrade, vježbališta i poligona u Kutini dovršio u izazovnim, teškim vremenima obilježenim epidemijom bolesti COVID-19, kao i snažnim potresima koji su pogodili najviše upravo Sisačko-moslavačku županiju.


Dragi članovi, Dan HAK-a je i vaš dan!

Dragi članovi, vaša podrška nam je iznimno važna i utkana je u povijest HAK-a. U ime predsjednika HAK-a, poslovodstva, tijela upravljanja, djelatnika HAK-a i udruženih autoklubova čestitamo vam Dan HAK-a. Pratite nas kao što ste to činili i dosad, a mi ćemo učiniti sve da opravdamo vaše povjerenje.